Megint Brüsszelből figyelmeztették az országot

Macedónia akár EU-tagjelölti státuszát is elvesztheti, ha nem tesz lépéseket a reformok felé és ha tovább folytatja Görögország „provokálását” – figyelmeztette Stefan Füle bővítésért felelős európai biztos Macedóniát egy TV-interjúban.

Stefan Füle bővítésért felelős európai biztos az A1 macedón televíziónak adott interjújában üzent a TV-csatornát amúgy állítólag elhallgattatni kívánó macedón kormánynak. A biztost a riporter arról kérdezte, hogy mi a véleménye a macedón kormány azon lépéséről, miszerint Skopjéban, a fővárosban Nagy Sándor ókori hadvezérnek kíván lovasszobrot állítani. A szoborállításnak már a terve is komoly ingerültséget váltott ki Görögországban, a hétvégén pedig végül felállításra került a nemzetközileg vitatott lovasszobor.

Füle biztos erről azt mondta, nem csupán a kétoldalú kapcsolatokban, de akár a hétköznapi életben is el kellene kerülnie mindenkinek, hogy olyan dolgokat cselekedjen, amelyeket a szomszédai provokációnak tartanak. „Komolyan, ha van egy szomszédod, és most nem két államról beszélek, és van valami ügy a két szomszéd között, bármilyen jellegű ügyről is legyen szó, és azt meg akarják oldani, akkor szerintem az ember megpróbálja elkerülni azokat a dolgokat, amiket a szomszéd provokációnak gondolhat” – magyarázta Füle. „Ez egyszerű logika. Én azt várnám a skopjei kormánytól, hogy elkerülje azokat a dolgokat, amiket a másik oldal provokációnak nevezhet”.

Füle kijelentette, „nem igazán” elégedett a reformok ütemével Macedóniában, majd hozzátette, ha ez a tendencia fog folytatódni a június 5-én megválasztott új kormány alatt is, a Bizottságnak újra kell értékelnie a 2005 decemberi javaslatát arról, hogy megkezdhetik a csatlakozási tárgyalásokat Macedóniával.

„Hogy elégedett vagyok-e a reformok tempójával? Nem igazán. Amint a kormány megalakul, ha már világos lépéseket látunk a reform ütemének felújítására az országban, akkor nem látom értelmét annak, hogy miért kellene változtatnunk a javaslatunkon” – mondta Füle. „De ha az az érzésünk, hogy fejlődés helyett visszafejlődés van, ha az az érzésünk, hogy ahelyett, hogy előre fele haladnánk, visszafele haladunk, akkor valószínűleg újra kell értékelnünk a korábbi javaslatunkat, hogy elkezdjük a csatlakozási tárgyalásokat” – figyelmeztette a biztos Macedóniát, bár hozzátette, jelenleg nem látja szükségét egy ilyen lépésnek, de ismételten hangsúlyozta, hogy a reformok ütemét gyorsítani kell.

A biztos felvetése arról, hogy egy EU-tagjelölti államot így „leminősítsenek” példátlannak számít az EU történetében, de Macedónia amúgy is egyedülálló abból a szempontból, hogy hiába tagjelölt immár hat és fél éve, azóta sem sikerült megkezdenie a csatlakozási tárgyalásokat a Görögországgal folytatott névvitája miatt, miközben a 2004 és 2007 között tagjelölti státuszt kapott országoknak már mind sikerült lezárnia a csatlakozási tárgyalásokat hat éven belül.

Kitekintő / Euractiv.hu

Friss hírek