Hamarosan megindulhatnak a montenegrói csatlakozási tárgyalások

Még ebben az évben döntést vár a magyar elnökség a montenegrói EU-csatlakozási tárgyalások megkezdéséről – jelentette be a Külügyminisztérium államtitkára Luxembourgban, az EU-Montenegró Stabilizációs és Társulási Tanács második ülése után. A bővítési EU-biztos a BruxInfo kérésére átfogó bővítési programot vázolt, kifejtve ebben, hogy egyelőre nem tud ígérni semmit sem Montenegrónak, sem Macedóniának.

Az uniós tagjelölt országok közül Montenegró van a legközelebb a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez – jelentette ki a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára Luxembourgban az EU-Montenegró Stabilizációs és Társulási Tanács második ülése után. Németh Zsolt azt mondta, meggyőződése, hogy a 2006-ban függetlenedett nyugat-balkáni ország még ebben az évben teljesíti az ehhez szükséges előírásokat, így az Európai Tanács decemberi ülésén döntés születhet a csatlakozási tárgyalások megindításáról.

A politikus szerint Montenegró egyfajta úttörő szerepet tölt be a nyugat-balkáni bővítés folyamatában, „Zágráb után Podgorica lehet a következő sikertörténet” – mondta Németh Zsolt. Az államtitkár hosszasan méltatta Montenegró erőfeszítéseit, kifejtette: a kisebbségi törvénnyel, a választási törvénnyel és a nemzeti kisebbségek megfelelő kezelésével igazi multikulturális társadalmat épít az ország – mondta.

A BruxInfo kérdésére a bővítési EU-biztos kifejtette, bár értékeli a montenegrói kormány eddigi hozzáállását, az Európai Bizottság nevében egyelőre nem tud ígérni semmit. Hét kulcsterület van, amelyben Montenegrónak még erőfeszítéseket kell tennie, utána értékeli majd a testület az előrehaladást, és ennek fényében tesz majd javaslatot a Bizottság a további lépésekre.

Stefan Füle elmondta, idén nem októberben, hanem novemberben mutatja majd be a testület az európai uniós tagságra aspiráló országokkal kapcsolatos jelentéseit, „így egy hónappal több idő áll a rendelkezésükre, hogy felkészüljenek, és a legjobb arcukat mutassák”.

Stefan Füle nem kívánta kommentálni a bővítéssel kapcsolatos lengyel elnökségi célkitűzéseket. A BruxInfo felidézte, hogy Jan Tombinski május 31-én terjedelmes bővítési prioritási listát mutatott be a nyilvánosságnak, amelyen konkrét célokat vázolt, Montenegrót viszont nem is említette.

A nyugat-balkáni ország külügyminisztere minderre úgy reagált, „vélhetően azért nem említették a lengyelek célként, mert Montenegró kapcsán minden megy a maga útján, és a folyamat automatikus lesz” – fogalmazott Milan Rocen. Hozzátette, hogy bármit is mondhatott a lengyel nagykövet Brüsszelben, neki fontosabb az, hogy mit mondott a lengyel kormányfő a térségben tett látogatásakor, ami szerinte pozitív Montenegróra nézve is.

Macedónia és a többiek

A bővítési EU-biztos elmondta, Macedónia 2005-ben kapta meg az Európai Tanácstól az uniós tagjelölti státuszt, egy évvel ezelőtt pedig az Európai Bizottság hivatalosan is javasolta a csatlakozási tárgyalások megkezdését, Skopje ugyanis minden ehhez szükséges előírást teljesített. A macedón előrelépést továbbra is egyetlen ország blokkolja: Görögország. A görög-macedón névvita továbbra is a napirenden van, és mint egy magas rangú uniós diplomata jelezte, nem is valószínű, hogy ebből a helyzetből rövid időn belül el lehet mozdulni.

Kifejtette, hogy Görögország továbbra sem tűnik nyitottnak a helyzet megoldására, ráadásul brüsszeli források szerint a görög gazdasági helyzet, és az ebből fakadóan a kormány meggyengült pozíciója nem is kedvez az ügynek. Stefan Füle viszont optimista. A bővítési EU-biztos azt mondta, a macedón választások nyomán felgyorsulhatnak a probléma megoldását célzó viták.

Szerbia lehetőségeivel összefüggésben Stefan Füle azt mondta, az a tény, hogy Ratko Mladic, a boszniai szerb hadsereg egykori parancsnoka már Hágában van, minden eddiginél erősebben nyomja az EU felé Szerbiát. Uniós berkekben felvetődött, hogy Szerbia esetleg két lépést is megtehetne egyszerre, azaz nemcsak tagjelölti státuszt kaphatna még idén, hanem egy dátumot is a csatlakozási tárgyalások megkezdésére. Uniós diplomaták szerint ez nem valószínű.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek