Szovjet Superman – huliganizmus vagy művészet?

Új idegenforgalmi attrakciója volt három napon át Szófiának – egy ismeretlen művészlélek a fantázia korlátait nem ismerve amerikai rajzfilmhősökké varázsolta a szófiai szovjet emlékmű katonáit. Június 17-e reggelén a bolgár főváros lakói nem ismertek rá jól megszokott, unalmas szürkeségbe burkolózó szovjet emlékművükre – a groteszk, szocialista stílusú dombormű helyén Ronald McDonald, Superman (kezében egy géppisztollyal), a Télapó, Wonder Woman, Jocker, Farkasember és más „imperialista hősök” álltak amerikai lobogóval kezükben. Heves indulatok és politikai viták bontakoztak ki – huliganizmus vagy művészet? Döntse el Ön!

Felvirradt a reggel Szófiában és a munkába induló emberek földbe gyökerezett lábal álltak az 1956-ban felállított Szovjet Hadsereg Emlékműve előtt. Nem hittek a szemüknek. Az éjszaka során ismeretlen művész/művészcsoport több kilogrammnyi festéket felhasználva antifasiszta-szocialista emlékműből az amerikai pop-kultúrát dicsőítő attrakciót varázsolt Szófia kellős közepére. A tetemes mennyiségű festék, a briliáns módon megkomponált színárnyalatok, a művészi gondossággal kiválasztott „objektum” mind arra utalnak, hogy többen dolgozhattak az éjszaka során.

A rendőrség egyből felmérte, hogy nappal nem követhették el a művészi huliganizmusra utaló tettet, ugyanis nem messze onnan kamerák pásztázzák a területet, valamint az emlékmű frekventált elhelyezkedése sem kedvező az ilyen akciók napközbeni végrehajtásához.

Az emlékművet a második világháború végén bevonuló szovjet katonák tiszteletére állították. Az Iván Funev és Dáncso Mitev által tervezett és felállított dombormű a Sasok Hídja (Orlov moszt) és a Szófiai Egyetem között helyezkedik el – a főváros egyik legélénkebb forgalmú részében. Az emlékmű egy kezében automata gépfegyvert tartó, ujjongó szovjet katonát ábrázol, akit három irányban bronzból készült orosz harcosok vesznek körül. A rendszerváltást követően az emlékmű számtalan támadásnak esett áldozatul – budapesti társához hasonlóan többször leöntötték festékkel és díszfeliratát kitépték. A városi önkormányzat nem vállalta a fiatalok gyülekezőhelyévé avanzsálódott emlékmű karbantartását, melyet a 90-es évek közepén többször is le kívánt bontani a regnáló Egyesült Demokraták Uniója (SzDSz) vezette kormány. A bulgáriai szélsőbaloldali és oroszbarát szervezetek rendszeresen itt szoktak megemlékezni a fasiszták kiűzéséről.

Felettébb érdekes ideológiai párbaj indult el az eset nyilvánosságra kerülését követően. A Bolgár Szocialista Párt (BSZP) azonnali helyreállításra szólította fel Jordánka Fandakova (GERB) főpolgármestert, aki válaszában pénzhiány okán megtagadta az óhaj teljesítését. A rendőrség garázdaság elkövetése miatt nyomozást indított ismeretlen tettes(ek) ellen. A helyi elsőfokú bíróság két nappal később azt a döntést hozta, hogy, a tettesnek meg kell fizetnie az általa okozott kárt. A tettes kézhez kerítéséig azonban az önkormányzatnak kell gondoskodnia az emlékmű rendbehozataláról.

Az emlékmű megtisztítása ellen azonban hangos tüntetések és demonstrációk egész sora szerveződött. A Facebook közösségi oldalon egy nap leforgása alatt öt rajongói oldal jött létre több mint 1700 felhasználó támogatásával, akik így tiltakoztak az emlékmű eredeti állapotának visszaállítása ellen. A Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) kormánypárt nem kívánt nyilatkozni az ügyben, az ellenzék pedig ideológiai alapon megosztott. Vezsdi Rasidov kultúráért felelős miniszter riporterek kérdésére válaszolva művészet elleni bűnténynek titulálta az ügyet. A lakosság többsége pozitívan fogadta a „felfrissítést” – a megkérdezettek többsége ötletesnek, színesnek és izgalmasnak minősítette a művet. 

Külföldön sem maradt észrevétlenül az ad hoc művészeti megmozdulás. Oroszország szófiai nagykövetségén keresztül felszólította a kormányt és az önkormányzatot, hogy térítsék meg a keletkezett károkat és kerítsék kézre a tetteseket. Volt olyan orosz televíziós csatorna, amely gyászzene kíséretében tudósított az eseményről és emlékeztette Bulgáriát a szovjetek szerepére a fasizmus elleni harcban.

A nyugati sajtó ugyanakkor a tiltakozó, szovjetellenes ifjúsági szellemet látta, mint lehetséges motiváló indokot a megmozdulás mögött. Több újságíró a prágai rózsaszín tank és a szófiai dombormű között párhuzamot vont, melynek középpontjában a rendszerváltás befejezetlensége áll.

A dombormű alatti kiírás mindent elárul a művész véleményéről – Lépést tartva az idővel. A nagy betűkkel festett mottó önmagában is igazolja az alkotó társadalmi elvárásainak aktualitását.

Az emlékmű „megtisztítására” magánszemélyek csoportja és a BSZP ifjúsági tagozatának az elnöksége vállalkozott, de a hír hallatán június 20-án a Facebook és Twitter oldalakon spontán védőlánc szervezése kezdődött az emlékmű új arculatának meghagyása érdekében. A restaurátorok a megmozdulástól tartva június 21-én virradóra már sebtében megtisztították és visszaállították az emlékmű eredeti, szovjet időket idéző állapotát. Az éjszaka során két fiatal férfi dolgozott az emlékmű tisztításán, az egyikük még ironikusan azt is mondta a körbegyűlt újságíróknak, hogy a demokráciát nem adják oly könnyen. Reggel 8:00-kor már csak két rendőrautó felügyelt a zökkenőmentes munkára.

A három nap alatt igazi kuriózummá vált a kiállításokat megszégyenítő mű, odavonzotta a város lakosait, akik nyugodtan, mosolyogva fotózták egymást előtte. Vajon ez az eset huliganizmus, művészet vagy esetleg egy bizarr módja a történelmi igazságtalanságok elleni tüntetésnek? Ön hogyan vélekedik erről?

Milanov Viktor

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »