Ne nyúlj az egészségügyhöz!

Veszélyben az egészségügyi ellátás a republikánusok tervei miatt? Úgy tűnik, hogy sok amerikai így gondolja.

„Üzenet New York államból: ne nyúlj a Medicare-hez!” Így foglalta össze az Economist egy május végén megtartott időközi választás tanulságait. A választás egy hagyományosan republikánus körzet képviselőházi helyéért folyt, amelyet – meglepetésre – a demokrata jelölt nyert. Hogy miért? Azért, mert a spórolás jegyében Paul Ryan republikánus képviselő egy olyan tervezetet dolgozott ki, amely gyökeresen átalakítaná a 65 év fölöttiek állami egészségügyi biztosítását („Medicare”). Ez az, ami nem tetszett a New York-i szavazóknak.

Ryan terve így néz ki: jelenleg az állam fizeti az idősek gyógyításának költségeit. Ezen túl azonban a 65 év fölöttiek az állami ellátás helyett magánbiztosítókon keresztül létesülnének ellátásban, úgy, hogy az emberek némi támogatást ugyan kapnának az államtól, de biztosítóval kellene szerződniük. A mostani állami egészségügyi biztosítást lényegében tehát privatizálnák, ami nem túl népszerű a szavazók körében, akik azt is fájlalják, hogy a majdani állami támogatás az infláció mértékével nőne csak, nem pedig a gyorsabban emelkedő egészségügyi kiadások mértékével. Dehát valahol az államnak is spórolnia kell – gondolhatta Ryan.

Az idősek azonban nem így gondolják. A Pew közvélemény kutató cég felmérése szerint a 65 év fölöttiek 51 százaléka ellenzi Ryan tervét, és csak 25 százalék támogatja azt. (A teljes lakosság körében kiegyenlítettebb a helyzet: itt 41 százalék ellenzi és 36 százalék támogatja.) A válaszadók nem pártszimpátia alapján válaszoltak: majdnem ugyanannyi demokrata szavazó támogatja/ellenzi a tervet, mint republikánus.

A Medicare jelenleg nem kevesebb, mint 45 millió amerikai egészségbiztosítását fedezi és hihetetlen mennyiségű pénzt nyel el: az állami kiadások 20 százalékát ez az egy tétel viszi el, tehát reformra mindenképp szükség van. Ugyanakkor választás előtt másfél évvel kockázatos hozzányúlni az egészségügyi rendszerhez, főleg, ha tudjuk, hogy a nyugdíjasok az egyik legnagyobb szavazói csoport, hiszen messze az átlag fölött vesznek részt szavazásokon. Nem lenne meglepő, ha ezen túl a republikánusok is óvatosabban mozognának ezen az ingoványos talajon.    

Hettyey András

Friss hírek