Hosszú az étlap az EU-Oroszország csúcson

A demokratikus elkötelezettség megerősítését kéri Oroszországtól az Európai Parlament. A képviselők annak kapcsán hívták fel erre a figyelmet, hogy csütörtökön Nyizsnij-Novgorodban rendezik a soron következő EU-Oroszország csúcstalálkozót, amelyen az EU delegációja számos jelentős, néhol kényes témában szeretne előrelépni.

Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője nevében a bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos mutatta be az Európai Parlamentnek, hogy a csütörtöki EU-Oroszország csúcstalálkozón milyen prioritásai lesznek az európai uniós tárgyalódelegációnak. Június 9-én Nyizsnij-Novgorodban találkozik egymással az orosz elnök, valamint az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnöke. A februári brüsszeli csúcs után ez lesz az idei második találkozó a felek között.

Stefan Füle az EP strasbourgi plenáris ülésén elmondta, sűrű napirendje lesz a találkozónak, amelyet ráadásul már beárnyékolnak a decemberi parlamenti választások, valamint a 2012-es elnökválasztás is. Emiatt kiemelten foglalkoznak majd csütörtökön a választások lebonyolításának kívánatos formájával, amellyel kapcsolatban úgy tűnt, még mindig kifogásai vannak Brüsszelnek.

A bővítési biztos méltatta az EU-orosz kapcsolatok elmúlt két évben szembetűnő fejlődését, köztük azt, hogy immár közös gondolkodás van a majdani orosz vízummentesség bevezetéséről, továbbra is megoldatlan kétoldalú problémának nevezte ugyanakkor az emberi jogi helyzetet és a demokrácia érvényesülését.

A cseh politikus elmondta, a csúcstalálkozón hangsúlyos téma lesz Oroszország 2011 végére tervezett WTO-csatlakozása. Stefan Füle szerint még mindig van esély arra, hogy Moszkva határidőre belépjen a Kereskedelmi Világszervezetbe, ehhez viszont meg kell hoznia a szükséges reformlépéseket. „A nyizsnij-novgorodi találkozó nem helyettesítheti a genfi tárgyalásokat, de sürgetheti Oroszországot a cselekvésre” – vetítette előre a biztos.

Nem zárta ki az Európai Bizottság tagja, hogy az EU fel fogja hozni a találkozón az európai zöldségek orosz importtilalmának ügyét, amelyet Stefan Füle indokolatlannak nevezett. Kifejtette, nem feltétlenül szükséges legfelsőbb szinten tárgyalni az ügyről, reményét fejezte ki ugyanis arra, hogy nyilvánvaló bizonyítékok alapján szakértői szinten is meg lehet győzni az oroszokat arról, hogy az európai zöldségek fogyaszthatók.

Stefan Füle elmondása szerint az EU-intézmények elnökei megpróbálják majd nagyobb elkötelezettségre bírni Oroszországot a zöld gazdasági befektetések, az emberi jogok, a jogállamiság és a békésebb szomszédságpolitika tekintetében. A bővítési biztos azt mondta, az EU továbbra is hathatósan támogatja a tavaly indított EU-Oroszország Modernizációs Partnerség zökkenőmentes végrehajtását, amely az eddigi legnagyobb és legszorosabb közös fejlesztési program.

Az EU-biztos kiemelte az energiabiztonság és energiahatékonyság növelését is, amelynek érdekében az EU arra fogja ösztönözni Moszkvát, hogy haladéktalanul fejlessze az elektromos- és gázhálózatát. Ugyanígy nagyobb részvételt kér Brüsszel Oroszországtól a klímaváltozás elleni küzdelemben is. A fukusimai atomerőmű-katasztrófa kapcsán pedig José Manuel Barroso és Herman Van Rompuy arra fogja kérni Dmitrij Medvegyev orosz elnököt, hogy az orosz hatóságok is vizsgálják felül az atomerőműveiket biztonsági szempontból.

Stefan Füle elmondta, információi szerint az oroszok a WTO-tárgyalásokra, a vízumliberalizációra és a nukleáris biztonságra fognak fókuszálni.

Az Európai Parlament képviselői leginkább azt kérték az EU-biztostól, hogy a demokrácia megvalósítása és az emberi jogok terén próbálja majd a csütörtöki csúcson rávenni Moszkvát az előrelépésre. A néppárti Ria Oomen-Ruijten szerint nemcsak az eddig megszokott szavakra, hanem végre tettekre van szükség, Oroszországnak pedig minél előbb a WTO-tagjává kell válnia.

A szocialista Hannes Swoboda szerint Oroszországnak vállalnia kell, hogy tisztességes, átlátható energiapolitikát folytat a jövőben. Felidézte, hogy Moszkva a közelmúltban ismét politikai eszközként használta Ukrajnával szemben az energiát. Az osztrák képviselő sürgette az orosz befektetői környezet javítását, amelyre állítólag neki is sokan panaszkodtak.

Az észt liberális Kristiina Ojuland szerint Oroszország nem lesz az EU legitim partnere, ha a demokrácia és az emberi jogok biztosítása terén nem fejlődik az ország. Az észt politikus elmondta, Oroszország nem Kína, tagja az Európa Tanácsnak és az EBESZ-nek. „Tiszteletben kell tartania szomszédjai területi integritását, nem szabad nyomást gyakorolnia Ukrajnára, és vissza kell vonnia a csapatait Grúziából!” – mondta a képviselő.

A zöldpárti Werner Schulz és a néppárti Elmar Brok (mindkettő német) is hangsúlyozta, hogy a zöldségtilalom kérdését egyértelműen fel kell vetni Nyizsnij-Novgorodban.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek