Több ezer embert evakuáltak a chilei vulkánkitörés miatt

A Chiléből érkező vulkáni hamu kedd délutánra elérte az argentin fővárost, Buenos Airest. A helyi hatóságok szerint azonban nem kell nagyobb fennakadásra számítani a légiforgalomban. A tűzhányó környékén élő lakosságot evakuálni kellett.

A Buenos Airestől mintegy 800 kilométerre fekvő chilei Puyehue-Cordon-Caulle tűzhányó szombaton tört ki először. A dél-chilei tűzhányó tulajdonképpen nem is egyetlen vulkán, hanem egy kissebb vulkáni lánc, melyben bazaltoktól a riolitokig sokféle magmás kőzet megtalálható – olvasható a Tűzhányó blogon.

Korábban minden be- és kimenő járatot töröltek mind Buenos Airesben, mind pedig Santiagoban, Chile fővárosában. A hatóságok tájékoztatása alapján a korlátozás közel 60 repülőt érintett. Szakértők szerint a hamu komoly károkat okozhat a gépek hajtóművében, ezért nem árt óvatosnak lenni.

Az argentin hatóságok még kedd reggel közölték: szemmel tartják a vulkáni hamu terjedését, és úgy ítélik meg, hogy az elérte Buenos Aires tartományt és a fővárost is, ezért felfüggesztik a légiforgalmat. A döntést nem sokkal később felülvizsgálták, majd újra kinyitották a repteret. A Santiagoból Brazíliába és Uruguayba utazóknak azonban még mindig várniuk kell a felszállással.

Buenos Airesben egyébként a hamufelhő lentről nem volt látható. A törmelék 5-7000 méter magasan lebegett, és a délkeleti irányból fújó széllel terjed tovább. Egyes források szerint azonban már az űrből is tisztán kivehető a Puyehue több kilométer magas hamufelhője.

A BBC szerint az Argentína déli részén található Patagónia volt a hamutól leginkább érintett terület. A tűzhányótól mintegy száz kilométerre keletre fekvő argentin síparadicsomot, Barilochét tegnap szinte teljesen betakarta a vulkáni törmelék. A lankákat vastag, érdes hamu borítja alig két héttel a téli síszezon kezdete előtt. A város az ország egyik legfontosabb turisztikai központjának számít.

Az országrészben szombat óta katasztrófakészültség van. Az autópályákat 30 centiméter vastag törmelék fedi. Az önkormányzatok ezért speciális kotrógépekkel takarítják az utakat.

Enrique Valdivieso, a chilei Nemzeti Geológiai Intézet vezetője elmondta: a hatóságok összehangolt munkájának köszönhetően, halálos áldozatokról eddig nem számolhatunk be. „Az állandó monitorozás miatt már jó előre fel tudtunk készülni a vulkán kitörésére” – tette hozzá Vadivieso.

Áradás fenyeget Chilében

Közben a geológusok azzal riogatnak, hogy a folyók medrébe került vulkanikus törmelék miatt további áradásokra kell számítani a dél-amerikai országban. A tűzhányó környékén élő mintegy négyezer ember már most elhagyta a területet, a chilei hatóságok pedig győzködik a még ottmaradt hitetlenkedőket. Rodrigo Ubilla, Chile belügyminisztere szerint körülbelül 50 család nem hajlandó elhagyni otthonát.

„Az időjárás-előrejelzés esőt jósol a következő néhány napra, ami tovább növeli az áradások valószínűségét” – figyelmeztetett a chilei katasztrófavédelmi biztos.

A Puyehe június 4-én helyi idő szerint 14 és 15 óra között tört ki, 14 óra 40-kor pedig már látható volt a gigantikus hamufelhő is, ami hamarosan elérte a 10 kilométeres magasságot.

A Puyehue-Cordon-Caulle egyébként a hatvanas évek óta nem hallatott magáról, noha akkor egy hatalmas földrengés is kísérte a katasztófát. Chilében található az egyik legaktívabb vulkanikus tevékenység az egész Földön. Az ország területén nagyjából 3000 vulkánt tartanak számon, amiből 80 a mai napig aktív.

Klopfstein-László Kornél

Friss hírek