Megvannak a brémai előzetes eredmények

Nem okoztak túl nagy meglepetést a brémai választások eredményei: a német hanzavárost  és egyben  tartományi státuszú (valójában két városból álló) városállamban immár 65 éve irányító szociáldemokraták Jens Böhrnsen polgármesterrel az élükön az előzetes számítások alapján a szavazatok közel 39 százalékát tudták megszerezni. Eddigi és feltehetőleg jövőbeni koalíciós partnerük a Zöldek 23 százalékkal az eddigi legmagasabb eredményüket érték el tartományi szinten. A Zöldek számára az eredményt tovább szépíti, hogy a magas szavazatarányokkal – szintén első ízben – sikerült megelőzniük a kereszténydemokratákat, akik csupán a szavazatok alig 21 százalékát tudták megszerezni. A szövetségi szinten is gyengélkedő és a hanzavárosban hagyományosan is gyenge FDP viszont igazi vereséggel zárult a voksolás: a liberálisok három százalék alatti eredményükkel egyértelműen a parlamenti bekerülési küszöb alá szorultak. A baloldali Linke 5,9 százalékkal viszont képviseltetheti magát a parlamentben.

Az új választási rendszer bonyolultsága miatt a végleges eredményekre szerdán lehet számítani, ha azonban hihetünk az előzetes számításoknak, akkor több mint valószínű, hogy az SPD-Zöldek alkotta koalíció folytathatja munkáját. Ennek valószínűségét két tényező is növeli: a választások előtt mindkét párt hangsúlyozta, hogy továbbra is egymással kíván szövetségre lépni. Ha az előzetes eredmények tükrözik a valóságot, akkor viszont egy másik tényező is közrejátszik abban, hogy feltételezhető a vörös-zöld koalíció jövőbeni kormányzása: a kereszténydemokraták és Zöldek – a két párt viszonya mellett – a számok tükrében nem tudna többségi kormányt alakítani.

Bár egyes elemzők szerint Bréma speciális helyzetben van és politikai viszonyai nem állíthatóak párhuzamba a szövetségi szintű politikai hangulattal, a kereszténydemokraták és persze a liberálisok számára is aggodalomra adhatnak okot a legújabb tartományi választások eredményei. Annak ellenére, hogy Bréma Németország legkisebb tartománya, a választások kimenetele ismét csak kellemetlen, hiszen az ez évi tartományi választásokon eddig nem voltak túl sikeresek a szövetségi kormánypártok. A CDU számára jópár kérdést vet fel a Zöldek folyamatos térnyerése és sorozatos tartományi győzelmei, valamint saját és szövetségi koalíciós partnere, az FDP vereségei. A brémai választási eredményekkel párhuzamosan a legújabb „Deutschlandtrend” eredményei is mutatják, ami a vasárnapi hanzavárosi választásokon kiderült: az ARD részére készített felmérések szerint a kereszténydemokraták az év elejéhez képest, jelenleg 33 százalékkal szövetségi szinten is vesztettek népszerűségükből. A szociáldemokraták 26 százalékkal stagnálnak, a liberálisok viszont csupán négy százalékon állnak. A baloldali Linke a felmérés szerint nyolc százalékot érne el egy most vasárnapi választáson. A közvélemény-kutatás szerint az egyetlen párt, amely növelni tudta támogatottságát a Zöldek: az év elejéhez képest három százalékpontos növekedéssel 23 százalékon állnak. A következő szövetségi választásokig azonban – feltehetőleg – még sok idő van hátra: amennyiben Angela Merkel kormánya kitölti a ciklust, 2013-ban kerül majd sor az országos megmérettetésre. Ha a Zöldek sikerüket valóban az japán atomkatasztrófa által kiváltott helyzetnek köszönhetik, ahogy azt több elemző és maga Merkel is állítja, akkor könnyen elképzelhető, hogy a téma napirendről való lekerülésével a zöld párt népszerűsége is csökken. Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy az eddig középes pártnak számító Zöldeknek Baden-Württembergben bizonyítaniuk kell: a tartományban a közelmúltban vette át a hatalmat egy Zöldek-SPD alkotta kormány, amelynek élén Németország első zöld miniszterelnöke áll.

A kérdésekre természetesen nehéz lesz megtalálni a válaszokat, a párt egyes politikusai azonban már hétfőn nyilatkoztak ilyen-olyan gondolatokkal a kereszténydemokraták jövőjét illetően. A CDU/CSU frakcióvezetője szerint a pártnak, nagyvárosi népszerűségén kellene dolgoznia, mivel a pártszövetség vidéken egészen jó eredményeket tud elérni – írja  Spiegel Online. Volker Kauder szerint a városok eltérő problémáira kellene megtalálni a válaszokat, annak érdekében, hogy a kereszténydemokraták ismét nagyobb népszerűségre tegyenek szert a nagyobb településeken is. A CDU/CSU fiatal pártszervezetének vezetője, Philipp Mißfelder szerint szélesebb bázisra lenne szüksége, hiszen például Richard Weizsäcker alatt Berlinben a CDU egyszerre volt nagyon konzervatív és nagyon liberális. A fiatal parlamenti képviselő továbbá úgy gondolja, hogy a pártnak ismét fel kellene elevenítenie néppárti gyökereit. Mißfelder emellett hangsúlyozta, hogy amennyiben a kereszténydemokraták a következő szövetségi választásokon el akarják kerülni a Zöldek rekorderedményéit, akkor „meg kell őket támadni”. A politikus kiemelte, hogy véleménye szerint a CDU/CSU-nak távolságot kell tartani a Zöldektől. Thomas Strobl, a baden-württembergi pártszervezet jelenlegi főtitkára és elnök-jelöltje szintén úgy, hogy a pártnak tisztáznia kellene, hogy mi is politikájának tartalma. A politikus kijelentése annyiban biztos igaz, hogy az atomhelyzetre adott kormánypárti válaszok sokszor nem voltak egyértelműek, ráadásul az euró-válság esetében sem mindig állt a helyzet magaslatán az Angela Merkel vezette CDU/CSU-FDP kormány. Herman Gröhe, a szövetségi CDU főtitkára a brémai eredményeket „keserűnek” és „fájdalmasnak” nevezte, a választások kimenetele pedig tovább fokozza a nyomást a szövetségi kormányon, amely a jelenlegi körülményeket tekintve amúgy sincs könnyű helyzetben.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung információi szerint a kancellár az FDP brémai parlamentből való kiesésére úgy reagált, hogy a liberálisok tavasszal már „stabil úton” voltak, amelyre ismét rá tudnak majd lépni. Merkel szerint a jelenlegi koalíciót sikerre kell vinni, már csak azért is, mert a kancellár nem lát más koalíciós opciókat. Ezzel Merkel ismét világossá tette, hogy nem kíván szövetségre lépni az egyre erősödő Zöldekkel.  A kancellár a Zöldek megerősödését abban látja, hogy az atomenergia miatti vita még nem zárult le. A vérbeli politikus Merkel szavai szerint az múltbéli tartományi vereségeket „külön-külön” kell elemezni, emellett azonban hangsúlyozta a párt vezető szervei előtt, hogy a CDU nem lehet elégedett az eredményekkel. Brémában pedig azért nem kerülhetett kereszténydemokrata hatalmi opcióra sor, mert a Zöldek és szociáldemokraták már a választások előtt megegyeztek a koalíciójuk folytatásában – nyilatkozta a kancellár. Merkel szerint ez viszont igazolja őszi prognózisát, amelyben a kereszténydemokrata – Zöldek szövetségeket „képzelődéseknek” nevezte. Annyi biztos, hogy Merkel kancellár most megmutathatja, hogy mi rejlik benne, pártjában és kormányában. Erre pedig a napi politikai ügyeken túl ebben az évben lesz is még lehetősége: 2011-ben még Mecklenburg-Vorpommernben és Berlinben is dönhetnek a szavazók tartományuk vezetéséről. Addig azonban sok munka vár még a kereszténydemokratákra: Berlinben a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint csupán a szavazók 18-20 százaléka szavazna a CDU-ra. A lehetséges koalíciós partner FDP pedig egyik kutatóintézet felmérése szerint sem lépné át a parlamenti bekerülési küszöböt a német fővárosban.

Balog Anna

Friss hírek