Az egyiptomi bizonytalanság kedvez a fegyvercsempészeknek

Az izraeli belbiztonságért felelős titkosszolgálat (Shin Bet) szerint a 2011 elején kezdődött forradalom, és az annak következtében létrejött belpolitikai káosz jelentősen megkönnyítette a fegyvercsempészek tevékenységét a Gázai övezettel szomszédos egyiptomi területeken.

Az izraeli belbiztonságért felelős titkosszolgálat (Shin Bet) szerint a 2011 elején kezdődött forradalom, és az annak következtében létrejött belpolitikai káosz jelentősen megkönnyítette a fegyvercsempészek tevékenységét a Gázai övezettel szomszédos egyiptomi területeken. Korábban a Mubarak-rendszer törekedett arra, hogy az izraeli hatóságokkal közösen megakadályozzák a kábítószer- és fegyver csempészek munkáját a Sínai-félszigeten. 2010-ben az egyiptomi kormány még földalatti akadályrendszer kiépítését is kilátásba helyezte, hogy ezzel is lehetetlenné tegye az alagutakban zajló csempész tevékenységet.

A Mubarak rendszer bukása azonban jelentősen rontott a Sínai-félsziget biztonsági helyzetén, ahol az amúgy is kábítószer termesztésből és kereskedelemből élő beduin klánok ezek után szabadabban folytathatják tevékenységüket. Az utóbbi években ugyan többször előfordult, hogy a határon épült fal felrobbantásának (a 2006-os libanoni-izraeli háború idején és 2009-ben is) segítségével fegyvereket juttattak be a Gázai övezetbe, ám jelenleg a dolguk sokkal egyszerűbb. A 2011 januárjában-februárjában zajló zavargások idején például az egyiptomi rendőrség visszavonult a Sínai-félszigetről és napokig ellenőrizetlenül hagyták a rafahi átkelőt. Habár az átkelőt ma már ellenőrzik, a határ teljes szakaszának ellenőrzése megoldatlan. Az izraeli illetékesek szerint az elmúlt időszakban a Hamász és a palesztin Iszlám Dzsihád több száz rakétához és több ezer gránáthoz jutott hozzá az utóbbi időben.

A Shin Bet szerint az is aggasztó, hogy a térségben az elmúlt időszakban az irániak is aktívabbá váltak. A nem megfelelő tengeri ellenőrzés és az egyiptomi hatóságok gyengesége lehetővé teszi Irán számára, hogy a Sínai-félszigetre fegyvereket juttasson el, melyeket később a beduinok csempésznek át Gázába. A fegyvercsempészet másik helyszíne pedig az Egyiptom és Szudán által is követelt Halaib-háromszög, ahová az egyiptomi és a szudáni parti őrség gyenge jelenléte miatt szintén érkeznek iráni fegyverszállító hajók. A fegyverek továbbszállításának forgatókönyve hasonló, mint a Sínai-félsziget esetében, ugyanis innen is a beduinok juttatják el a szállítmányokat a gázai-egyiptomi határra, ám hosszabb, szárazföldi úton.

Nagy Mihály

Friss hírek