Társadalmi ellentétekkel fenyeget a Győzelem Napja Ukrajnában

A poszt-szovjet térség ma ünnepli a legnagyobb ünnepét, a Győzelem Napját. Oroszország és a térség többi poszt-szovjet állama ma, május 9-én emlékezik meg a II. világháborúban (a Nagy Honvédő háborúban) aratott győzelemre. A nagy ünnep azonban éles vitákat eredményezett Ukrajnában mind helyi szinten, mind a parlamentben. A viták forrása az ünnepen használt zászló színe lett – a kérdés így szól: egyenlővé tegyék-e a győzelmi vörös lobogót az ukrán nemzeti zászlóval május 9-én. Az ukrán parlament szerint igen.

Miközben a második világháború és a benne aratott szovjet győzelem egyfajta szakrális, megkérdőjelezhetetlen ünnep a poszt-szovjet országokban, Ukrajna igencsak megosztott a világháborút illetően. Az ország ugyanis a háború idején ellenállt mind a németeknek, mind a kommunistáknak, és Ukrajna nyugati részében nemzeti hősként ünneplik Sztyepan Banderát, aki az ország függetlenségét akarta elérni a háború révén a szovjetektől. Ugyanakkor a Szovjetunió szerepéhez az ország egy része negatív asszociációkat társít, így nem mindenki nézi jó szemmel az utcákra ünnepség alkalmából kifüggesztett vörös lobogókat.

A Győzelem Napjának az egyik szakrális szimbóluma a Győzelmi Lobogó, az a vörös zászló, amelyet 1945. május 1-én a berlini Reichstagra tűzték ki a szovjet katonák. A vörös színű lobogó bal felső sarkában sarló-kalapács és egy ötágú csillag található.

Az orosz törvényhozás szerint  ez a zászló a II. világháborúról való megemlékezésnek a hivatalos, és egyben legfontosabb szimbóluma. Az ünnepségek során éppen ezt a zászlót lehet látni mindenhol az utcákon és a felvonuló tömegben. A törvény ugyanakkor úgy rendelkezik, hogy a Győzelem Napján a vörös lobogó gyakorlatilag egyenrangú az orosz nemzeti zászlóval, és az országzászló mellett tehetik ki.

Ukrajnában a vörös zászló idén éles vitákat váltott ki: maga a zászló a Szovjetunióhoz kapcsolódik, amiről az ország egy része (főleg a nyugati fele) nem szívesen emlékezik meg. A II. világháborús ünnepségek 66 évében viszont eddig mindig ez a zászló jelképezte magát a győzelmet, így a használatának a betiltása is ugyanúgy ellenszenves megoldás az ország másik része számára.

Az országot megosztó kérdést el kellett dönteni, megfelelő megoldás pedig valószínűleg nem létezett. A vörös zászló ellen a nyugati országrész indított előbb harcot február 24-én, amikor helyi szinten Lvov, Ivano-Frankovszk, Ternopol és Luck városaiban betiltották a szovjet szimbólumok használatát a Győzelem Napján. A döntés éles társadalmi vitákat generált, és újra megosztotta az országot. A zászlót ellenzők szerint a vörös zászló a Szovjetuniót idézi, és ahhoz az államhoz kapcsolódik, így használata Ukrajna területén ma nem kívánatos. A zászló mellett kiállók indoka pedig az, hogy ez alatt a zászló alatt vesztette életét több millió szovjet katona, ez alatt vonultak harcba a végső győzelemért, így használata szimbólum értékű, a győzelmet jelenti a háborús veteránok számára.

A kérdést állami szinten kellett szabályozni, így végül az április 21-én összegyűlt ukrán parlament, a Legfelsőbb Rada szavazott a „Nagy Honvédő Háborúban 1941-1945 aratott győzelem megemlékezéseiről” című törvényről. A 375 parlamentben voksoló képviselőből 260-an szavaztak a törvény mellett, így Oroszországhoz hasonlóan törvényben erősítették meg azt, hogy a Győzelem Napi ünnepségek legfontosabb szimbóluma a győzelmi lobogó, amely aznap – vagyis május 9-én – az ukrán zászlók mellett lehet kint.

Maga a parlamenti szavazás az Ukrajnában megszokott viták és képviselői akciók mellett történt: az ellenzéki képviselők az ülés ideje alatt bekiabáltak és hangoskodtak, a „Mi Ukrajnánk – Népi Önvédelem” frakciók képviselői pedig az ülésteremben egy hatalmas ukrán nemzeti zászlót terítettek szét. Az ukrán Kommunista Párt politikusai is felkészültek voltak, és erre válaszként a sarló-kalapácsos, vörös győzelmi lobogót terítettek szét.

A mai, Győzelem Napi ünnepségeken tehát továbbra is lengedezik majd a törvénnyel megerősített győzelmi vörös lobogó – Ukrajnában is, akárcsak Belaruszban és Oroszországban, illetve számos más poszt-szovjet államban. Nyugat-Ukrajnában pedig úgy tűnik a februári rendelkezéseknek megfelelően nem fogunk látni szovjet szimbólumokat, és az ukrán Külügyminisztérium is jelezte, hogy a külföldön lévő ukrán nagykövetségeken is aznap csak és kizárólag nemzeti színű zászlók lógnak majd.

Anton Bendarzsevszkij

Friss hírek