Egy évvel csúszik a Nabucco-projekt

Egy évvel később, 2012 helyett 2013-ban kezdődik csak meg a Nabucco gázvezeték megépítése, amely arra szolgálna, hogy Oroszország mellett más országokból is érkezzen földgáz Európába. Az egy éves csúszást a projekt ügyvezető igazgatója jelentette be pénteken, május 6-án.

Reinhard Mitschek, a Nabucco gázvezeték konzorcium ügyvezető igazgatója azt mondta, a terveket a kaszpi-tengeri és a közel-keleti lehetséges beszállítók nyilatkozatai miatt módosították. Mitschek magyarázata szerint így a gázvezeték építésének megkezdését most azért tolták ki 2013-ra, hogy a Nabucco építési ütemét összehangolják a potenciális gázszolgáltatókkal.

Egyelőre a Nabucco egyetlen potenciális gázszolgáltatója a II. Deniz sah gázmező Azerbajdzsánban, amelyről az első adag gáz feltehetőleg 2017 első negyedévében érkezhetne. Ezt az időpontot azonban már korábban megállapították, és most sem változtattak rajta.

A Nabucco versenytársainak tekintett más gázvezeték-projekteket, mint az ITGI-t (Török-görög-olasz Interkonnektor), valamint a TAP-ot (Transz-adriai vezeték) szintén úgy tervezik, hogy 2017-ben megkezdődhessen rajtuk a gázszállítás.

Mitschek egy írott nyilatkozatban jelentette ki, hogy a Nabucco-projekt egészen eddig jól haladt, viszont a II. Deniz sah gázmezőről a gázszállításra Törökország és a többi lehetséges kliens csak akkor fog kiírni pályázatot, ha konkrét jelzéseket kapnak, hogy a gázellátás már rendben van – tette hozzá Mitschek. Szakértők szerint Törökország egyelőre különben is kivár, az országnak még nem áll érdekében, hogy egyik, vagy másik gázvezeték-terv mellett elköteleződjön, mert még nem tudni, hogy melyikkel járna jobban.

Mitschek azt is elmondta, hogy a gázellátásról szóló tárgyalásokat a Nabucco részvényesei folytatják, és nem a gázvezeték konzorcium, amely csak az infrastruktúráért felel.

A Nabucco projekt mindazonáltal az utóbbi időben meglehetősen rossz sajtót kapott, a konzorciumnak azt a híresztelést is cáfolnia kellett, hogy az építési költségeket az előre tervezett, korábban hivatalos 7,9 milliárdról 12-15 milliárd euróra módosították volna. Ezen kívül újabb problémák merültek fel a gázszállítás kapcsán is, minthogy Magyarország eddig még nem írta alá a szállítási megállapodást.

A szaksajtó szerint pedig inkább ezek azok az okok, amik késleltetik a gázvezeték megépítését, és nem a gázszolgáltatás időzítésében bekövetkezett állítólagos változtatások.

Kitekintő / Euractiv.hu

Friss hírek