Magyar segítség a csernobili szarkofág átépítéséhez


A földrengés által megrongált japán fukusimai atomerőmű ismét felhívta a figyelmet az atomerőművek üzemeltetésével okozott veszélyekre. Szükség van egy minden eddiginél szigorúbb követelményrendszer kidolgozására, amely teljes mértékben kizárná az olyan balesetek megismétlődését, mint amilyenek 25 évvel ezelőtt a Csernobili Atomerőműben, nemrégen pedig a földrengés sújtotta fukusimai atomerőműben fordultak elő. Meg kell védeni az atomerőműveket a terroristák támadásaitól is. Az atomerőművek energiatermelését maximálisan biztonságossá kell tenni.

A háromnapos konferencia résztvevői nyilatkozatot írtak alá, melyben felszólították azokat az országokat, amelyek eddig még nem csatlakoztak az atomenergia termelés biztonságát szavatoló konvencióhoz, hogy mielőbb tegyék ezt meg, azonnal ellenőrizzék minden atomerőmű állapotát. Aggodalmat kelt ugyanis, hogy jelenleg több mint hatvan reaktor épül a világon, többek között szeizmológiailag aktív övezetekben is.

A munkálatok elvégzéséhez azonban még mintegy 200 millió euróra van szükség! Összegyűjtése nem tűr halasztást. Nem kevésbé fontos az sem, hogy ez a hatalmas összeg célirányosan legyen felhasználva. Miután azonban ezt a legtekintélyesebb nemzetközi pénzintézetek, mindenek előtt az Európai Rekonstrukciós és Fejlesztési Bank fogja ellenőrizni, bízhatunk abban, hogy visszaélések nem fognak előfordulni.

A jelenlegi szarkofágot fél évvel a csernobili katasztrófa után építették fel. Építésénél azonban igyekeztek maximálisan felhasználni az atomerőmű meglévő szerkezeteit. Az építmény egyik fala azonban azóta megdőlt, ami miatt a szarkofág instabillá vált. Szükségessé vált egy teljesen új építmény létrehozása.

Az építés megkezdéséhez szükséges földmunkálatokat már elvégezték. Folyamatban van már fundamentumának építése is.

Magának a szarkofágnak az építéséhez azonban csak a jövő év tavaszán látnak hozzá. A szarkofág egy 108 méter magas, 257 méter széles és 150 méter hosszú építmény lesz. A hatalmas építmény, szakértők számításai szerint, 100 évig fogja szavatolni a megsérült reaktor biztonságosságát.

A szarkofág építését három szakaszban hajtják végre. Mindenek előtt a 4. számú felrobbant reaktorban maradt radioaktív fűtőanyag biztonságos tárolását szavatoló építményt fogják felépíteni. A második szakaszban lebontják a jelenlegi szarkofág balesetveszélyessé vált szerkezeteit, kijavítják a meglévő berendezéseket. A harmadik szakaszban az atomerőmű felrobbant 4. reaktorában maradt nukleáris fűtőanyag végleges semlegesítését biztosító szerkezet felépítésére kerül sor.

Mivel a reaktorban jelentős mennyiségű radioaktív víz, nukleáris fűtőanyag van, ezek eltávolítása és semlegesítése a továbbiakban is gondot fog okozni. Az új szarkofág felépítése után is folyamatosan tovább kell bontani a megrongálódott energetikai blokk instabil konstrukcióit, eltávolítani a sugárfertőzött berendezéseket, a fűtőanyag maradványokat és ezzel teljesen megszüntetni a 25 évvel ezelőtt felrobbant reaktor által okozott radioaktív sugárzást.

Sajnos még ma sem tudjuk pontosan, hányan vesztették életüket a Csernobili Atomerőműben 25 évvel ezelőtt történt robbanásban, majd a súlyos nukleáris baleset következményeinek felszámolásában, a sugárfertőzött zónából kitelepített lakosság számára szükséges új települések építésében rész vett építők közül. Számuk csak Kárpátalján több százra tehető. Mindenképpen fontos tehát, hogy a jövőben megakadályozzuk az ilyen balesetek előfordulását. Csernobil soha többé nem ismétlődhet meg!

Kárpátinfo

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »