Nem várt belpolitikai hullámokat keltett Vilmos herceg esküvője

Nem várt belpolitikai hullámokat is keltett a királyi esküvő, amelyet a közelgő helyhatósági választások tesznek igazán pikánssá.

Köszönjük az újabb négy napos hétvégét!” – szóltak a dolgos brit munkavállalók, amikor megtudták, hogy Vilmos Herceg és Kate Middleton egybekelésének napját hivatalosan is „Bank Holiday-nek”, azaz munkaszüntei napnak rendelték el. A szigetországban így a négy napos húsvéti ünnepeket egy újabb négy napos hétvége követ, hiszen a vasárnapra eső május elsejét a törvény értelmében hétfőn „adják ki” a munkáltatók.

Láthatóan nem csak a hirtelen jött szabadságnak örültek a britek, hiszen az esküvőre csak Londonban több tízezren gyűltek össze, hogy az első sorból követhessék az eseményeket. Voltak, akik már a ceremóniát megelőző napon sátrat vertek a Buckhingam palota környékén. Kate Middletont már most óriási érdeklődés középpontjában áll, amikor a férje címe után megkapja az Őfelsége Cambridge hercegnője titulust. Sokan arra számítanak, hogy személyét rövid időn belül hasonló kultusz lengheti körül, mint az 1997-ben tragikus körülmények között elhunyt Diana hercegnőt.

Nagy-Britanniában a monarchia és vele a királyi család mindig is a sokszínű nemzet összetartozását volt hivatott jelképezni, bár fenntartásának kérdése az elmúlt időszakban – főként a gazdasági világválságot kísérően – többször is felmerült. 2002-ben II. Erzsébet királynő trónra lépésének 50. évfordulóját hasonlóan nagy érdeklődéssel kísért ceremóniával ünnepelték, amikor például több orgánum is felvetette, hogy vajon újabb 50 év múlva is lesz-e monarchia? Többen akkor úgy vélekedtek, hogy alapvetően szeretik a monarchiát, mert „pártatlan, a kormány és minden párt fölött áll”, bár néhányan már akkor is úgy vélekedtek, hogy a külsőségek fenntartása felesleges és sokba kerül.

Az esküvő a monarchia létezését és ezzel együtt tehát a nemzet megbonthatalan egységét jelképezi Nagy-Britanniában, az eseményre meghívott vendégek listája mégis kisebb botrányt robbantott ki a brit belpolitikában. Olyan prominens politikusok maradtak le ugyanis az 1900 fős listáról, mint Gordon Brown korábbi miniszterelnök, és a Munkáspárttal három választáson is győzedelmeskedő Tony Blair. Ezzel szemben felkerült a listára több olyan ország vezetője is, akiknek a nevéhez minimum kétes események (tüntetések vérbe fojtása) fűződnek a közelmúltból. A két baloldali exkormányfő hiányzása azért is érdekes, mert olyan volt konzervatív kormányfők, mint Margaret Thatcher vagy John Major rendre szerepeltek vendéglistán, beleértve a jelenlegi szintén konzervatív miniszterelnököt, David Cameront.

A királyi udvar lépését konzervatív lapok publicistái mellett munkáspárti képviselők is élesen bírálták. A baloldali politikusok durva sértésként értékelték a szervezők döntését, de emellett a kormányon is számon kérték, hogy miért nem figyelmeztették az udvart a visszásságokra. A szervezők hivatalos válaszában az szerepelt, hogy a két exkormányfő azért nem kaphatott meghívást, mert nem rendelkeznek lovagi ranggal. Gordon Brown és Tony Blair mellőzése azonban több, mint érdekes, annak tükrében, hogy a vendéglistán olyan ismert emberek is szerepelnek, mint Rowan Atkinson, David Beckham vagy a híres filmrendező Guy Ritchie.

Az esküvő belpolitikai mellékszála azért különösen jelentős, mert jövő héten, május 5-én helyhatósági választásokat tartanak, melynek során megválasztják az északír, a walesi és a skót parlament képviselőit, valamint ugyanazon a napon népszavazáson dönthetnek a britek a több demokratikus berendezkedésű ország által is átvett választási rendszerük lecseréléséről is.

Kósa Lajos Ferenc

Friss hírek