Chmel: Májusban választják a kisebbségi bizottság tagjait

Rudolf Chmel, a szlovák kormány emberjogi és kisebbségügyi alelnöke – mint a kormány kisebbségi bizottságának elnöke – választási nagygyűlést hirdetett meg május 16 – 19-ére, a nemzeti és etnikai kisebbségek bizottsága egy-egy érintett közösséget képviselő tagjainak megválasztására.

A választáson a nemzeti és etnikai kisebbségek identitás-megőrzésében és kultúrájának ápolásában-fejlesztésében aktívan tevékenykedő szervezetek vehetnek részt abban az esetben, ha 2011. május 10-én éjfélig regisztráltatják magukat. A döntő a kormányhivatal iktatójának pecsétjén látható idő, nem a postai bélyegző, tehát legkésőbb május 10-én a kormányhivatalban kell lennie a regisztrációs ívnek.

A regisztráció feltételei:

  1. a szervezet polgári társulás, mely a Szlovák Köztársaság területén székel,
  2. a szervezet a Szlovák Köztársaságban bejegyzett alapítvány,
  3. a szervezet jogi személyek érdekvédelmi szövetsége, a jogi személyek székhelye a Szlovák Köztársaság,
  4. közhasznú szolgáltatásokat nyújtó nonprofit szervezet, székhelye a Szlovák Köztársaságban van,
  5. nonprofit alap a Szlovák Köztársaság területén, a Szlovák Köztársaságban fenntartott székhellyel,
  6. a szervezet regisztrált egyház vagy vallási közösség, székhelye a Szlovák Köztársaságban van – a jogi személy, melytől jogalanyiságát származtatja egyházként vagy vallási közösségként érvényesen regisztrálva van –, aktívan tevékenykedik a nemzeti kisebbségek identitásának és kultúrájának védelmében, támogatásában és fejlesztésében.

Azok a kisebbségi szervezetek, amelyeknek alapszervezeteik vagy más szerkezeti egységeik vannak, csak egyszer regisztrálhatók.  Minden szervezet egy elektort jelölhet a választási nagygyűlésre. Ha a kijelölt személy a szavazáson nem tud megjelenni, póttag képviselheti, az érintett szervezettől kapott írásos felhatalmazás alapján.

Minden szervezet jelölhet tagjelölteket és póttag-jelölteket a nemzetiségi bizottságba, szám szerint legfeljebb annyit, ahány hely az adott kisebbséget a bizottságban megilleti. Ha a regisztrációs íven a lehetségesnél több jelölés szerepel, a regisztráció érvénytelen. Ha a regisztrációt benyújtó szervezet nem felel meg a kiírás feltételeinek, regisztrációja érvénytelen.

A bizottságba a magyar kisebbség részéről 5 képviselő és 5 pótképviselő jelölhető (4-4 roma, 2-2 cseh, ruszin, ukrán, 1-1 német, lengyel, morva, orosz, bolgár, horvát, zsidó, szerb).

Sem az elektornak, sem a bizottságba jelölt személynek nem kell az őket jelölő kisebbségi szervezet tagjának lennie. A magyar kisebbség képviselőit május 19-én 9.00 órától választják meg a kormányhivatal épületében.

A regisztrációs ívhez mellékelni kell az érintett kisebbségi szervezet alapító levelének vagy regisztrációs okiratának másolatát; a jelölt írásos beleegyezését jelölésébe és személyi adatai kezelésébe; a jelöltek becsületbeli nyilatkozatát feddhetetlenségükről. A megválasztott és bizottsági taggá kinevezett személyeknek három hónaposnál nem régebbi erkölcsi bizonyítványt kell bemutatniuk.

A bizottság alapokmánya, választási szabályzata és a regisztrációs ív letölthető a www.vicepremier.sk honlapról.

Felvidék.ma

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »