Újabb korrupciós botrány Indiában

Letartóztatták Suresh Kalmadi-t, a 2010-es delhi-i Nemzetközösségi Játékok szervezőjét, akit azzal gyanúsítanak, hogy jogszerűtenül járt el a játékokhoz kapcsolódó kereskedelmi szerződések elbírálása és megítélése során. A szervező már januárban tisztségének elhagyására kényszerült. Az indiai központi nyomozóiroda tájékoztatása szerint a vádlott előnyben részesített egy svájci céget az időmérő és pontozó berendezések vásárlásakor. A további vádak érintik a 2009-es londoni játékok szerződéseit is. Ha a gyanúsítottat bűnösnek találják, évekre börtönben kerülhet. Suresh Kalmadi tagadja a vádakat.

Az októberi sporteseményt eddig is sok bírálat érte hanyagság és korrupció miatt. Februárban már letartóztatták a szervezőbizottság elnökét, Lalit Bhanot-ot, és egy másik fő tisztségviselőt, VK Verma-t az eseményt övező pénzügyi rendellenességek miatt. A játékok 6 milliárd dollárba kerültek, amiből jelentések szerint összesen 1,8 milliárdnyit sikkasztottak el. Az esemény India megítélését volt hivatott javítani, viszont pont ellentétes hatást váltott ki a rossz szervezés és a korrupció miatt. Nagy felháborodáshoz vezetett a sportolók lakhelyeinek piszkos állapota is, miután az azokról készült képek bejárták a világsajtót.

A játékokat érintő botrányok mellett még számos nagy horderejű korrupciós ügy van folyamatban Indiában. Hétfőn egy parlamenti képviselőt, Kanimozhi-t vádolták meg vesztegetéssel. Az ügy a 2008-as mobiltelefon koncessziók eladásával van kapcsolatban, miután a hatóságok vizsgálata szerint azokat jóval értéken alul adták el. Ennek a több milliárd dolláros botránynak a kapcsán India volt kommunikációs miniszterét, Andimuthu Raja-t már megvádolták csalás és hamisítás miatt. Az ország korrupcióért felelős felügyelőjét a legfelső bíróság lemondásra késztette, mert ő maga is korrupciós vádakba keveredett.

A helyzet azonban javulni látszik. Egy indai aktivista, Anna Hazare négy napig éhségsztrájkot folytatott a korrupciós törvények szigorítása érdekében. Rengetegen tüntettek országszerte ugyanezen ügyért, mígnem végül a kormány elfogadta a követeléseket, és növelte a sikkasztásokért járó büntetési tételeket.

Nyitrai Emese Judit

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »