Deutsch: Gyöngyöspata „gusztustalan rasszista megnyilvánulás”

Tegnap tartottuk online chat beszélgetésünket Deutsch Tamás EP képviselővel. A közösségi média fogyasztási szokásaitól, a parlamenti sikerein át, a roma stratégiáig és a magyar elnökség értékeléséig sok mindenről volt szó. Az alábbiakban a feltett kérdéseket és a képviselő úr válaszait olvashatják.

EurActiv.hu: Tisztelt képviselő úr! Köszönjük szépen, hogy elfogadta a meghívásunkat!

Deutsch Tamás: Kedves Chatelők! Tisztelettel és szeretettel köszöntök mindenkit!

Olvasó 1: EP-képviselőként mekkora stáb segíti a munkáját, és mi volt a helyzet a magyar Országgyűlésben?

Deutsch Tamás: EP-képviselőként két asszisztens segíti a munkámat Brüsszelben. Egyikük a regionális fejlesztési bizottságban, míg a másikuk a költségvetési ellenőrzési bizottságban végzett munkámat segíti elsősorban. A magyar Országgyűlésben munkacsoportonként, azaz 10-15 képviselőnek volt egy asszisztense…

Olvasó 2: Vannak olyan tweetjei, amit a gyerekeinek nem engedne elolvasni? Van olyan internetes bejegyzése melyet megbánt?

Deutsch Tamás: A két nagy fiam már felnőtt, nem kérdezik meg, hogy mit olvashatnak a twitteren, vagy bárhol másutt. A két kicsi pedig még nem olvas twittert, nem twittereznek. De bármit megengednék nekik, hogy elolvassanak tőlem.

Olvasó 3: Tisztelt képviselő Úr! Hogyan fogadja az EP az új magyar alkotmányt? Várható-e, hogy a média törvényhez hasonlóan az alkotmány is az Európai Parlament elé kerül? Hogyan tud érvelni az új alkotmány mellett?

Deutsch Tamás: Az Európai Unióban a tagállamok szuverén döntése, hogy milyen alkotmányt fogadnak el, hogy mi van az alkotmányukban. Nincs semelyik uniós intézménynek sem joga sem lehetősége, hogy beleszóljon egy tagállam alkotmányozásának a kérdésébe. Az európai kommunisták, zöldek, liberálisok és szocialisták nyilvánvalóan ügyet akarnak majd csinálni a magyar alkotmányból az EP-ben. De míg a médiatörvényt illetően volt jogköre az Európai Bizottságnak, az alkotmányt illetően semmilyen jogköre sincs.

Olvasó 3: Az igaz, hogy semmilyen jogköre nincs, de az új alkotmány demokratikusságát sokan vitatják, arra hivatkozva, hogy az EU elveivel ellentétes pontokat is tartalmaz, illetve az EU jogszabályokat is megsérti. Például földtulajdont nem lehet eladni, tehát ezzel korlátozzák a külföldiek földhöz jutását. Valamint a forint is bekerült az alkotmányba, ez pedig ellentétes azzal, hogy az EU-hoz való csatlakozáskor vállaltuk, hogy amint lehet bevezetésre kerül az euró Magyarországon is. Továbbá az Alkotmánybíróság jogköre is szűkült, ami ellent mondhat a demokratikus elveknek…. Nem érzi úgy, hogy kezdünk elszigetelődni Európától? (A keleti partnerségi csúcs Magyarországon lett volna, de Lengyelországban lesz megtartva)

Deutsch Tamás: Szerintem pánpesszimizmus ez az „elszigetelődünk Európától” érzés, gondolat. Az új magyar Alaptörvény szerintem iránymutató lesz a XXI. századi európai alkotmányozásban. Tisztességes, színvonalas, a szabadság és a demokrácia értékeit megjelenítő alkotmány.

Olvasó 3: Az alkotmányon kívül is van kérdésem: Önt meglepte a nemrég kirobbant lobbibotrány? Az EurActivnak adott interjúban „tisztességtelen lobbistákról” beszél, nem gondolja, hogy ezt a jelzőt inkább a botrányba került képviselőkre kéne használni, elvégre ők voltak azok, akik pénzért módosító javaslatokat nyújtottak be…?

Deutsch Tamás: Egyetértek Önnel, a képviselők is tisztességtelenek, ha egy tisztességtelen, korrupt ajánlatot elfogadnak.

Olvasó 4: Tisztelt képviselő úr! Hogyan látja, az elmúlt napok gyöngyöspatai eseményei milyen fényt vetnek a Fidesz Európai Romastratégiájának hitelességére?

Deutsch Tamás: Nem a kukacoskodás végett mondom, de nem a Fidesznek van európai roma stratégiája, hanem egy fideszes EP-képviselő, Járóka Lívia volt az európai roma stratégia kidolgozója és előterjesztője az EP-ben, és az Európai Tanács pedig a soros magyar elnökség ideje alatt foglalkozik ezzel a kérdéssel. A gyöngyöspatai események gusztustalan rasszista megnyilvánulások, amikkel szemben a rendőrségnek határozottan fel kell lépnie. Az európai roma stratégia természetesen szól az antirasszizmusról, de a lényege az, hogy a romákat sújtó problémákat a mélyszegénység felszámolásával lehet és kell megoldani.

Olvasó 4: Köszönöm! Nyilván hosszú távon van csak eredménye a mélyszegénység felszámolását célzó stratégiának. Ehhez nagyon sok erőt, kitartást kívánok, hogy meghozza a mindannyiunk számára oly fontos eredményeket! Remélem, hogy közben sikerül a már kialakult feszültségeket kezelni, hogy azok ne állhassanak a romák és nem romák közé, s ne lehetetlenítsék el közösségeik gazdasági és kulturális felemelésének közös munkáját.

Olvasó 5: hadd kérjek konkrétabb választ erre a kérdésére: hiteles vagy sem a romastratégia attól az országtól, kormánytól, kormánypárttól, EU-elnöktől, amely nem képes megvédeni a saját állampolgárait „a gusztustalan rasszista megnyilvánulásoktól”? Gyöngyöspatán nem a mélyszegénységük és a rasszizmus, hanem a puszta létezésük a kérdés meglátásom szerint.

Olvasó 4: Köszönöm a pontosabb megfogalmazást, valójában erre vonatkozott az a kérdésem.

Deutsch Tamás: Egy olyan országtól, amelyik nem tudja megvédeni a polgárait a rasszizmustól, semmilyen antirasszista stratégia nem hiteles. Magyarország viszont minden polgárát meg tudja védeni a rasszizmustól.

Olvasó 5: Tisztelt Képviselő Úr! Ha egy állásinterjún megkérdeznék Öntől, hogy mire a legbüszkébb a munkájában, melyik a legsikeresebb projektje, mit említene, és miért?

Deutsch Tamás: Az 1990-es önkormányzati, az 1998-as parlamenti választási sikerünkre. Az ifjúsági- és sportminisztérium létrehozatalára. A Budapest Sportcsarnok újjáépítésére. Nem sorolom tovább, mert még nagyképűnek tűnök.

Olvasó 6: Mint korábbi szakminiszter, mit gondol a mostani kormány ifjúságpolitikájáról?

Deutsch Tamás: A mostani kormány ifjúságpolitikája nem tartozik az eddigi kormányzati munka erősségei közé. Az ifjúságpolitikának szerintem az a lényege, hogy a fiatalokkal kapcsolatos törődést nem egyszerűen ágazati kérdésnek tekinti (oktatásügy, ifjúsági munkanélküliség, családalapítás), hanem olyan kormányzati tevékenységnek, amelyikbe bevonja az érintetteket, és amelyik segít abban, hogy a fiatal nemzedékek erőforrást jelentsenek az egész társadalomnak.

Olvasó 6: És részt vállalna-e a második Orbán kormány munkájában, mint miniszter vagy államtitkár? Ha igen, milyen területen?

Deutsch Tamás: A kormány munkájában való részvétel nem kívánságműsor. Erre a kérdésre, bárkiről is van szó, csak a miniszterelnök tud válaszolni.

Olvasó 7: Ki a szakmai példaképe ma Magyarországon és az EP-ben?

Deutsch Tamás: az EP-ben Szájer József, Magyarországon Pintér Sándor.

Olvasó 7: Ön milyen érveket tudna felhozni amellett, hogy ma Magyarországon miért jó politikusnak lenni?

Deutsch Tamás: Politikusnak lenni bárhol, bármikor azért „jó”, mert szerintem a közjó szolgálatának a legjobb lehetősége, ha az ember a választók bizalmából ezt politikusként teheti. Magyarországon pedig itt és most azért „jó” politikusnak lenni, mert a rendszerváltoztatás kezdete óta történelmi időket élünk, és ez különös szerencse egy politikus számára.

Olvasó 8: Tisztelt képviselő Úr! A magyar és az európai parlament munkája között nagy különbség van. Itthon elsősorban jogalkotással foglalkozik a parlament, míg kint kevesebb a jogalkotói munka. Önnek melyik munka tetszik jobban, melyiket tartja érdekesebbnek, izgalmasabbnak?

Deutsch Tamás: A magyar parlament munkája tetszik jobban, és az Európai Parlament munkája az érdekesebb.

Olvasó 9: Önnek mi a véleménye a nők politikai szerepvállalásáról?

Deutsch Tamás: A nők politikai szerepvállalását illetően szerintem nagyon komoly az elmaradásunk. Kevés a női polgármester, önkormányzati képviselő, parlamenti képviselő, kormánytag. Ezt a kedvezőtlen állapotot nem letagadni kell, nem magyarázkodni kell, hanem minél gyorsabban változtatni kell a helyzeten.

Olvasó 9: Ön nagyon fiatalon lett politikus, van-e olyan terület, amiben szakembernek tartja magát?

Deutsch Tamás: Schlett István professzor úr gondolatát osztom, aki szerint a politikus igazi szakmai tudása a döntésképesség. Több, mint két évtizedes politikusi munkám során ebben szereztem szakmai tapasztalatokat.

Olvasó 10: Milyen eszközről szokott tweetelni? (Laptop, netbook, okostelefon vagy más?)

Deutsch Tamás: Szinte kizárólag csak IPadról.

Olvasó 11: Milyen rövid és hosszú távú tervei, céljai vannak?

Deutsch Tamás: A rövidtávú tervem, hogy igyekezzek válaszolni az összes chatkérdésre, a hosszútávú tervem pedig az, hogy jó nagypapája legyek az unokáimnak.

Olvasó 12: Tisztelt képviselő Úr! Szeretném megkérdezni, hogy Ön hogyan értékeli a magyar EU elnökség eddigi munkáját? Orbán Viktor miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy a „magyar elnökség sikeres első félidőn van túl”. Ön egyet ért ezzel a kijelentéssel? Nem gondolja, hogy a hazai események (médiatörvény vagy az új alkotmány körüli politikai botrány) rányomják bélyegüket a magyar elnökség megítélésére?

Deutsch Tamás: Nem egyszerűen a miniszterelnök úr iránti tiszteletből mondom, hogy valóban sikeres a soros magyar elnökség munkájának az első félideje. Az Európai Parlament valamennyi politikai családja, még a médiatörvény, vagy éppen az alkotmány miatt Magyarországot keményen kritizáló frakciók tagjai és vezetői is komoly elismeréssel szólnak a magyar elnökség tevékenységéről.

EurActiv.hu: Ha valaki a Fidesz EP delegáció mellett szeretne gyakornoki tapasztalatokat szerezni, milyen lehetőségei vannak?

Deutsch Tamás: Az európai parlamenti delegációnk sikeres programja immár 7 éve a Szabad Európa Gyakornoki Program, aminek keretében évente 25-30 gyakornok dolgozhat a fideszes képviselők mellett az EP-ben. A gyakornoki programmal kapcsolatban a www.fidesz-eu.hu oldalon találhatnak részletes információkat.

Olvasó 13: Mint korábbi ifjúsági miniszter mit gondol a tankötelezettségi kor megváltoztatásáról?

Deutsch Tamás: Személy szerint nem értek egyet a tankötelezettség korhatárának 18-ról 15 évre történő megváltoztatásával.

EurActiv.hu: Sajnos lejárt az időnk. Köszönjük szépen a képviselő úrnak a beszélgetést!

Deutsch Tamás: Köszönöm a kérdéseket és az érdeklődést.

Kitekintő / Euractiv.hu

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »