Terrorszervezet lehet a mexikói drogkartelekből

Az elmúlt időszakban több amerikai állampolgár is a drogkartellek erőszakos cselekményeinek áldozatává vált Mexikóban. Két konzulátusi alkalmazottat Juarezben lőttek le még tavaly márciusban, idén pedig az amerikai Bevándorlási és Vámhivatal két ügynökét támadták meg, egyikük halálos sebesülést szenvedett. A tomboló erőszak átterjedésének veszélye az amerikai politikusokat és tisztviselőket is aggodalommal tölti el. Ennek megfékezésére Michael McCaul, republikánus képviselő terrorszervezetté szeretné nyilváníttatni a hat legbefolyásosabb mexikói drogkartellt.

Michael McCaul Texas állambeli republikánus képviselő törvényjavaslatot nyújt be annak érdekében, hogy hat befolyásos mexikói drogkartellt – figyelemmel az általuk elkövetett gyilkosságok, robbantások, emberrablások és más erőszakos cselekmények számára és brutalitására – nyilvánítsanak terrorszervezetté és vegyék fel az amerikai külügyminisztérium külföldi terrorszervezeteket nyilvántartó listájára. Amennyiben a javaslatot elfogadnák, az jelentősen megnehezítené a bandák tevekénységét, egyben szigorú büntetést helyezne kilátásba azokra nézve, akik anyagi támogatást nyújtanak számukra. A republikánus képviselő érvelése szerint a kartellek tevékenysége azért különösen veszélyes, mert gazdasági és politikai befolyás érdekében erőszakot alkalmaznak, Észak-Mexikó egy része felett pedig már átvették az ellenőrzést és tevékenységük kihat a határon túlra is – számolt be a cnn.com.

McCaul javaslatát támogatta a The Dallas Morning News is egy szerkesztőségi cikkében, arra hivatkozva, hogy a bandák által elkövetett erőszakos cselekmények száma többszöröse a 2001. szeptember 11-ei terrorcselekményeknek, ezért a republikánus képviselő ötletét megfontolásra javasolták a Kongresszusnak.    

Hasonló aggodalmat fejezett ki az utóbbi időben több amerikai tisztviselő is, így Robert Mueller, az FBI igazgatója, valamint Janet Napolitano, belbiztonsági miniszter is. Mueller a 2012-es költségvetés megvitatása során Képviselőház tagjai előtt a Mexikóban tapasztalható erőszakot példa nélkülinek tartotta. Napolitano március végén adott nyilatkozatában ugyanakkor a határbiztonságot jónak nevezte, épp ezért nem tart az erőszak begyűrűzésétől a határ menti területeken.

Mexikói tisztviselők – válaszul az amerikai aggodalmakra és kezdeményezésre – tagadják, hogy a drogkartellek terrorszervezetek, vagy felkelőcsoportok lennének, mivel azok nem a kormány hatalmát akarják gyengíteni és nem politikai ideológia mentén cselekednek.  Egyetlen céljuk van csupán: minél nagyobb anyagi haszon elérése.

Perényi Krisztián

Friss hírek