Nem akarta bántani a székelyföldi fotósokat az LMP

„Nem a székelyföldi fotósokat akartuk bántani, az Orbán-kormánnyal van bajunk” – jelentette ki Dorosz Dávid, a Lehet Más a Politika (LMP) országgyűlési képviselője a magyarországi párt múlt heti politikai akciójáról, melyen aktivistái leragasztották az Országház előtt látható EGYÜTT-Lét című fotókiállítás anyagát.

Az LMP így kívánt tiltakozni amiatt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szerintük a fotókiállítás révén próbált kordont vonni a Kossuth tér elé. A tárlaton kiállított képek java része székelyföldi fotósok munkája volt, akik felháborodtak.

„Sajnáljuk az esetet és megértjük a fotósok felháborodását. Ám arról biztosítom az érintetteket, hogy nem esett kár az alkotásaikban. A képeket olyan matricákkal ragasztottuk le, amelyeket nagyon könnyű volt eltávolítani” – jelentette ki Dorosz. Az LMP kisebbségügyi szakpolitikusa múlt csütörtöki akciójuk hátteréről elmondta: 2007-ben Orbán Viktor jelenlegi miniszterelnök felháborodottan távolította el a Gurcsány-kormány idején felállított kordonokat a Kossuth-térről, ma már pedig a Fidesz vezetője az, aki kordonokat állít fel Budapesten.

„Orbán Viktor tudta jól, hogy hétvégére több szervezet is tüntetéseket szervez a Kossuth-téren. Azért, hogy ezeket megakadályozza, kiállításkordont vont a tér elé. Mi ezt a kiállításkordont akartuk jelképesen lebontani úgy, hogy az Orbán Viktort a 2007-es fideszes kordonbontás közben ábrázoló fotókkal ragasztottuk el a kiállítás anyagát” – magyarázta az ÚMSZ-nek a magyar politikus.

Az érintett alkotók egyike, Balázs Attila az LMP-nek küldött e-mailben és a Facebookon tiltakozott az eljárás ellen. A székelyudvarhelyi fotós a Hargita Népének elmondta, bocsánatkérést vár a magyarországi párttól. „A Budapesten történteket magyar belpolitikai ellentétet váltották ki, ami minket, külföldi alkotókat nem érdekel. Minket büszkeséggel tölt el, hogy az Országház előtt állíthatunk ki, és ha ezt valaki kordonnak tekinti, az a maga frusztrációja” – vélekedett Balázs Attila.

Kitekintő / Új Magyar Szó

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »