Új gazdasági rendet teremtenének

Az úgynevezett BRIC-országok vezetői csütörtökön találkoztak, hogy a feltörekvő gazdaságok nagyobb befolyásáról egyeztessenek. A WTO és a BRIC is a globális pénzügyi rendszer megreformálását sürgeti. Kínai elemzői előrejelzések szerint 2015-re a BRICS-országok egyharmadát adják majd a világ GDP-jének.

Az úgynevezett BRIC-országok vezetői múlt csütörtökön találkoztak a dél-kínai Hajnan szigetén, hogy a feltörekvő gazdaságok nagyobb befolyásáról, valamint Oroszországnak a Kereskedelmi Világszervezetbe (WTO) való gyorsított felvételéről egyeztessenek. A találkozó során tárgyalásokat folytattak a nyersanyagárak ingadozásáról, valamint a nemzetközi pénzügyi rendszer megreformálásáról is.

A BRIC egy mozaikszó, amely Brazília, Oroszország, India és Kína angol nevének kezdőbetűiből áll. A gazdasági fejlődés ugyanazon szakaszába tehető, feltörekvő négy országra sokan a fejlett világéval szembenálló, alternatív gazdasági rend szimbólumaként tekintenek. A BRIC szócska azonban immár egy S-sel is bővült, miután Kína meghívására Dél-Afrika is részt vett a csütörtöki fórumon.

Az öt ország a világ területének körülbelül 30 százalékát, lakosságának 42 százalékát adja és bruttó hazai termékük (GDP) összességében a globális GDP 18 százaléka. Éves kereskedelmi forgalmuk értéke 15 százalékát tette ki tavaly a világ teljes forgalmának. A BRIC 2009-ben alakult Oroszországban.

A tárgyalás

A WTO és a BRIC országok is a globális pénzügyi rendszer megreformálását sürgetik. A javaslatok közé tartozik, hogy a Nemzetközi Valutaalap bővítse a különleges lehívási jogot (SDR). Nyugat szeretné a kínai pénznemet, a jüant is az SDR kosárba emelni, azonban Brazília – számos fejlett országhoz hasonlóan – úgy gondolja, hogy a jüan alulértékelt. A fejlődő országok emellett kifejezték igényüket egy nemzetközi tartalékvaluta rendszer létrehozása iránt, amely garantálhatná a világkereskedelem stabilitását és biztonságát.

A fórumon az országok felhívták a figyelmet arra, hogy az ingadozó nyersanyagárak visszavetik a globális fellendülés ütemét, valamint aggodalmukat fejezték ki a nagyarányú, szabályozatlan tőkebeáramlásokkal kapcsolatban. Az emelkedő világkereslet, valamint a japán katasztrófa és líbiai konfliktus következtében jelentősen növekszenek az élelmiszer, energia, és a fém alapanyagok árai, mely tovább erősíti a fejlődő gazdaságokra nehezedő inflációs nyomást. Az öt nemzet azt szeretné elérni, hogy szorosabb együttműködést alakítsanak ki az élelmiszer-biztonság területén, valamint szükségesnek látják a nemzetközi közösség együttes fellépését annak érdekében, hogy növekedjen az élelmiszer előállítás és az árutermelés kapacitása is.

A vezetők azt nyilatkozták, hogy a nukleáris energia továbbra is fontos szerepet fog játszani a BRICS-országok áramellátásában. Ez a bejelentés a fukusimai reaktorkatasztrófa után érkezett, amit a március 11-i földrengés-cunami okozott, és amelynek minősítését az elmúlt héten a nemzetközi skála legmagasabb, 7-es szintjére emelték.

Az új tag

A BRIC-országoknak ez volt a harmadik, évente rendezett csúcstalálkozója, és az első, amelyre Dél-Afrikát is meghívták, ami már egy jó ideje törekszik arra, hogy csatlakozhasson e gazdasági klubhoz. Annak ellenére, hogy Dél-Afrika rendelkezik a legnagyobb gazdasággal Afrikában, így is messze elmarad a másik négy nemzettől. A dél-afrikai kormányzat szerint azonban a gazdasági méretkülönbség nem bizonyult problémának a konzultáció során. Az ország jelenleg az afrikai gazdasági–kereskedelmi jelentlétét a közelmúlt során jelentősen növelő Kína legnagyobb kereskedelmi és gazdasági partnere a kontinensen.

Egy 2005-ös tanulmány szerint Mexikó és Dél-Korea gazdasága is összehasonlítható a BRIC-országokéval, azonban ezeket az államokat ebbe a szervezetbe már a kezdetekben sem vették fel, mivel a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagságuk miatt elméletileg fejlettebbeknek számítanak.

Kína

Kína a legkiemelkedőbb ország a fórumon belül, hiszen Oroszországnak, Indiának és Brazíliának is a legnagyobb kereskedelmi partnere. Miközben a többi nemzet igyekszik serkenteni gazdasági növekedését, Kína lassítani próbál bizonyos folyamatokat. Hosszú távú céljuk, hogy fenntartható növekedést érjenek el, azaz növeljék a hazai fogyasztást és kevésbé támaszkodjanak az exportbevételekre.

Kína igazán magára talált, és ma már tömeges gyártója a high-tech termékeknek, beleértve a félvezetőket és a napelemeket. Mindemellett továbbra is jelentős termelője az alacsony költségű, nagy értékű iparágak termékeinek is, mint például a ruhaneműknek és textíliáknak. Az elmúlt évben több szerződést is sikerült aláírnia nagy sebességű vasúti technológiáinak világszintű exportjára.

A többiek

Oroszország hagyományosan – és továbbra is – jelentős természeti-erőforrás exportőr. Az ország gazdasága az olajra és földgázra épül, ami az exportbevételek 60%-át biztosítja. Bár Moszkva igyekszik diverzifikálni gazdaságát, az eddigi próbálkozások kudarcot vallottak. Alekszej Kudrin orosz miniszterelnök-helyettes, aki egyben a pénzügyminiszter is, úgy nyilatkozott, hogy az ország 2011 nyarára már WTO-tag lehet.

Brazília hagyományosan az Egyesült Államokba és Európába szállított árukat és ásványi anyagokat, jelenleg azonban – elsősorban Kína hatására – átrendeződés zajlik a brazil mezőgazdaságban. A szójafeldolgozás szerepe különösen felértékelődött a hatalmas élelmiszerpiaccá avanzsált kelet-ázsiai ország lakossági igényeinek kielégítésére. Ezen felül Peking első alkalommal engedélyezte, hogy néhány brazíliai sertéshústermelő exportáljon az országba. Kínának az építő- és nehézipar nagy szerepe miatt komoly kereslete van a brazil vasércre és egyéb árucikkeire. Múlt évben Kína átvette az USA helyét Brazília legnagyobb kereskedelmi partnereként.

India a világ vezetői szolgáltatói között van, fejlett számítástechnikai szektora mellett az orvosi ellátás ágazata is jelentősen fejlődött. Jelenleg már nemcsak hatalmas piacnak számít, hanem jelentős nemzektözi befektetőnek is. Abban viszont kudarcot vallott, hogy tömegcikkek gyártóvá váljon, így feldolgozóipari termékek kapcsán továbbra is kínai importra szorul. Ez azt jelenti, hogy bár Kína jelenleg India legnagyobb kereskedelmi partnere, az ország kereskedelemi mérlege jelentősen deficites. Mindezek ellenére a két ország diplomáciai viszonyai nem felhőtlenek, biztonságpolitikai szakértők szerint komoly regionális vetélytársaknak számítanak.

Kilátások

Kínai elemzői előrejelzések szerint 2015-re a BRICS-országok egyharmadát adják majd a világ GDP-jének. A Goldman Sachs amerikai befektetési és értékpapír cég előrejelzése alapján a gyorsan fejlődő BRIC-országok összesített gazdasága 2050-re túlszárnyalhatja a jelenlegi leggazdagabb országok összesített eredményeit. Habár a jelenlegi reformtervek még gyerekcipőben járnak, könnyen lehet, hogy az elkövetkezendő évtizedek világgazdasági folyamatainak fő alakítóivá a feltörekvő négyes tagjai lépnek majd elő.

Nyitrai Emese Judit

Friss hírek