Megszűnik a kötelező államvizsga?

Eugen Jurzyca szlovák oktatási miniszter javaslata megszabadítaná a végzős egyetemistákat az államvizsgák terhétől. A tárcavezető ugyanis azt szeretné, hogy a tanulmányok befejezésének egyetlen feltétele a szakdolgozat sikeres megvédése legyen.

„Az iskola dönthetne, akarnak-e még más vizsgáztatást, ám a törvény szerint ez már nem lenne kötelező“ – jelentette ki a miniszter. Elmondása szerint ez a trend már elterjedt külföldön, a legsikeresebb országokban is ilyen a rendszer.

Az oktatásügyi minisztérium szerint jelenleg duplán vizsgáztatják a hallgatókat. „Mindannyian tudjuk, hogy a hallgató egy-két héten át készül, bemagol mindent, két-három hét után pedig elfelejti. Az ilyen gyorsan megszerzett vagy megtanult dolgok sokat nem segítenek az életben“ – jegyezte meg Jurzyca. Szerinte a szakdolgozat megvédése elegendő bizonyíték arra, hogy a hallgató becsületesen tanult. Bízik benne, hogy ez az intézkedés emeli a munkák színvonalát, már csak azért is, mert az iskoláknak azokat nyilvánosságra kell hozniuk. „A diplomamunka fontosabb, mivel az élet a végzőstől azt követeli majd meg, hogy írjon, alkosson valamit olyan módon, hogy az megvédhető legyen“ – véli a miniszter.

Vozár: a javaslattal közelebb kerülünk a Nyugathoz

Libor Vozár, a Szlovák Rektori Konferencia elnöke szerint ezzel a javaslattal Szlovákia közeledhet a fejlett országok oktatási rendszeréhez. „A fejlett világban, akár a régi EU-tagországokban, akár az Egyesült Államokban már nem ismerik az államvizsga fogalmát“ – mondta a SITA hírügynökségnek. Figyelmeztetett arra is, hogy az államvizsgák jelenlegi formája nincs összhangban a Bolognai Deklaráció alapelveivel. „A hallgatók olyan vizsgákat csinálnak, melyekért nem kapnak kreditet, másrészt az államvizsgákon olyan tárgyakból vizsgáztatják őket, melyekből már a szemeszterek folyamán vizsgáztak“ – magyarázta Vozár.

Figyelmeztetett arra is, hogy az államvizsgák a tanárok számára is adminisztratív terhet jelentenek, mivel a bizottságokban kell ülniük néhány napig. Korábban a hallagtók csak egyszer államvizsgáztak, most az alapfokú és felsőfokú képzés után is abszolválniuk kell a vizsgákat. Vozár szerint a javaslat emelné a diplomamunkák súlyát. Szerinte a bizottság a védésnél meg tudja állapítani, készült-e a hallgató, s hogy egyedül írta-e a munkáját. „A PISA nemzetközi összehasonlításai arra hívják fel a figyelmünket, hogy hallgatóink sok információval rendelkeznek, de nem tudnak velük dolgozni. Az új rendszer ezt a készséget is megerősíthetné“ – tette hozzá Vozár.

Mikolaj: össze kell foglalni a tudást

Ellenkező véleményen van Ján Mikolaj (SNS) volt oktatásügyi miniszter. Szerinte ez a javaslat leegyszerűsítené a rendszert, s nem segítene a felsőoktatás minőségének emelésében. „A hallgatóknak elengednék azt a vizsgát, mely megszerzett tudásuk alkalmazásának csúcsa lenne. A résztantárgyakat a végén összegezni kell“ – mondta a volt tárcavezető.

Véleménye szerint több kar hallgatóinak a szakdolgozat megírásához szükségük van arra a szaktudásra, melyet az államvizsgákra való felkészüléssel szereznek meg. „A tanulmányok leegyszerűsítése és megkönnyítése engedmény a gyengébb iskolák számára“ – tette hozzá Mikolaj.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »