„Élő Partium” a művelődéspolitikai rendszerváltozásért

Akikről a héten megemlékeztünk: József Attila, Márai Sándor, Kőrösi Csoma Sándor. Újdonságaink között egy 10. századi erdélyi templomfalról és egy kárpátaljai nép szólásgyűjteményről olvashat, programok terén pedig az Élő Partiumról és a Tavaszi Hadjáratról számolunk be. A héten sem unatkozott a Kárpát-medence.

Költészet napja

Április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeltük a Magyar Költészet Napját, melyről már a múlt heti kultúrkörképünk is tudósított pár gondolat erejéig – most a kárpátaljai

események kerülnek sorra. A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség által szervezett Beregi Költészeti Napokon versmondó versennyel és Gogola Zoltán festményeiből készült kiállítással ünnepeltek a helyiek, ami a Kárpátinfo tudósítója szerint méltó módja volt az emléknap megülésének. Ezen felül egy különleges programnak lehetett részese sok kárpátaljai fiatal: az Ungvári Magyar Főkonzulátus felkérte a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház két fiatal színészét, Jenei Juditot és Fellinger Domonkost, valamint Filep Anita ismert csapi verséneklőt, hogy az ungvári és Ung-vidéki magyar nyelvű oktatási-nevelési intézetekben adják elő közös költészet napi műsorukat. Az interaktív művészeti megemlékezés kiváló alkalmat adott arra, hogy a fiatalok számos magyar író és költő művészetét mélyebben megismerhessék.

Megemlékezés

Nem csak József Attila, hanem Kőrösi Csoma Sándor és Márai Sándor neve is gyakran hangzott el az elmúlt héten. A Kelet-kutató Kőrösi Csoma Sándor halálnak évfordulóját több napos rendezvénysorozattal ünnepelte meg az erdélyi magyarság: színvonalas (orientalista témájú) előadások, külföldi vendégek, vetélkedők, kiállítások és a „Kőrösi Csoma Sándor és a nemzeti önazonosság-tudat” című könyv bemutatója várta az érdeklődőket – tudtuk meg a Háromszéktől. Ugyanezen a héten Márai Sándorra, a huszadik századi magyar irodalom egyik kiemelkedő alakjára is emlékeztünk. A felvidéki író 111 éve született Kassán, életútját „Az emigráns – Minden másképp van” című játékfilm örökítette meg.

Díjak

Az elmúlt hétvégén Erdélyben 26. alkalommal kerültek kiosztásra a Magyar Művészetért Díjak. Idén a díjak olyan személyekhez is eljutottak, akik a nemzetépítésben kiemelkedő szerepet vállalnak. A nyolc díjazottról és magáról a díjkiosztóról az Erdély.ma oldalán olvashat. A Sziveri János délvidéki irodalmárról elnevezett díj odaítélése szintén a héten történt meg. Idén Kollár Árpád zentai születésű költő, műfordító, irodalomszervező veheti át a Sziveri-díjat, a kitüntetés átadására április 18-án kerül sor.

Újdonság

10. századi templomfalat fedeztek fel a napokban Gyulafehérváron. Biztosat még nem lehet tudni az értékes leletről; egy román szakértő szerint lehet, hogy Erdély legrégibb templomának maradványára bukkantak a régészek, de a Szent István-i alapítás sem zárható ki. Egy biztos: minden bizonnyal újabb turisztikai látványossággal gyarapodik a dél-erdélyi katolikus központ. Több éves kutatómunka gyümölcsét ismerheti meg az, aki az Ungvári Nemzeti Egyetem Magyar Filológiai Tanszék két oktatójának, Horváth Katalinnak és Hulpa Diánának új kiadványát veszi a kezébe. Az oktatók és hallgatóik évek óta gyűjtik a kárpátaljai népi frazémákat, melyeket a kiadvány megjelenésének köszönhetően most már mi is megismerhetünk. A kiadvány két részes: az első általánosságban tárgyalja a nyelvi frazémákat, a második a Kárpátaljára jellemző szólásokat, falucsúfolókat, tréfás népi válaszokat vonultatja fel.

Programok

Tőkés László szerint fontos, hogy a nemzetpolitikai rendszerváltozással egyszerre művelődéspolitikai rendszerváltozás is végbemenjen. Ezt a célt szolgálja az „Élő Partium”

néven induló honismereti és kulturális-turisztikai programsorozat, amely a régió jellegzetességeinek és népművészetének bemutatását célozza. A szervező Partiumi Magyar Művelődési Céh a „felnőtt diákcsere-program” egy összmagyar kulturális tér létrehozásával erősítené a határok fölötti nemzetegyesítést, ennek megfelelően a programok a szomszédos régiókra, a Hajdúságra és a Nyírségre is kiterjednének.

A Tavaszi Emlékhadjárat az 1848-49-es szabadságharc egyik legnagyobb hagyományőrző katonai rendezvénysorozata. Az emlékhadjáraton minden évben számos település és lovascsapat vesz részt. A Felvidék Ma külön cikket szentelt a hadjárat felvidéki szakaszának, melyre április 15-17. között került sor. A programot a Felvidéki Rockszínház előadása zárta, a hadjárat azonban tovább folytatódik, végső helyszíne Buda lesz május 21-én.

Kitekintő összeállítás - Kovács Eszter

Friss hírek