Májustól szigorodik a fegyvertörvény

Ivan Gašparovič szlovák köztársasági elnök aláírta a fegyvertörvény módosítását, ami május elsején hatályba lép.

A belügyminisztérium a törvény módosításával reagált a tavalyi, dévényújfalui mészárlásra. A belügyminisztérium és a koalíciós partnerek hosszú hónapokon keresztül tanácskoztak a törvény végleges formájáról.

A fegyvertartási engedély érvényessége végeredményben nem csökken le öt évre, hanem marad az eredeti tíz év. Rendszeresen klinikai pszichológiai vizsgálat alá kell vetniük magukat a sportlövészeknek, illetve azon szervek tagjainak illetve személyeknek, akik fegyvert tarthatnak maguknál. Ide sorolandó a biztonsági személyzet, a civil fegyvertartási engedéllyel rendelkező rendőrök és fegyveres erők tagjai.

Az automata fegyverek birtokosainak 2012. április 30-ig részt kell venniük ilyen vizsgálaton, ellenkező esetben pszichikailag alkalmatlanná válnak a fegyverviselésre. A többi fegyvertartónak akkor kell elvégeznie a vizsgálatot, amikor kiadják az új engedélyét. Amennyiben a vizsgálaton nem vesznek részt azon személyek, akik maguknál hordják fegyverüket, akkor ezt a jogukat elvesztik, viszont továbbra is birtokolhatnak fegyvert.

Azon 62 éven felüli fegyvertartók, akik nem hordják maguknál fegyverüket, általában gyűjtőkről van szó, nem kell pszichológiai tesztet elvégezniük. 

A képviselők elutasították azt a javaslatot, hogy a rendőri szervek a fegyvertartás ellenőrzése céljából beléphetnek az illető lakásába. Martin Pado (SDKÚ-DS) korábbi belügyminiszter ezt azzal indokolta, hogy a magántulajdon sérthetetlen. Az SaS-es Jaroslav Suja javaslatára a törvény hatályba lépésétől számítva az interneten is árusíthatóak airsoft-, paintball-, történelmi és leértékelt fegyverek.

Parameter.sk

Friss hírek