Művészeti versenyek medenceszerte a költészet napjának küszöbén

Miközben a magyar művészeti ágak több helyszínen és műfajban is összemérték tudásukat, addig a romák hangos szóval és tánccal ünnepelték kultúrájukat egész héten. Eközben a néphagyományok  modern formában újraértelmezve is megelevenedtek elöttünk.

Népdaloktól volt hangos a medence…

Jó eredményt értek el a háromszéki fiatal népdalénekesek az első alkalommal megrendezett Székelyföldi népdalvetélkedő döntőjében.

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont által a székelyudvarhelyi Művelődési Ház koncertŹtermében szervezett seregszemlén Csíkszék, Gyergyószék, Udvarhelyszék, Háromszék, Marosszék és Aranyosszék legjobbjai vettek részt.

…de a zenészek se pihentek

A  rozsnyói  Gömöri Kulturális Központ  rendezésében, Rozsnyó  Város támogatásával került sor április 5-én  a Történelmi Városháza nagytermében Rozsnyón az 1. Gyermek Folklór Fesztivál járási fordulójára, melyet  a  Nemzeti  Kulturális Központ hirdetett meg.  A fesztivál, amely versenyszerűen zajlott, két részből állt, a gyermek folklórcsoportok bemutatkozásából, valamint a szólisták és hangszeren bemutatkozók csoportjából. A  rozsnyói,  a dobsinai   és további  szlovák    résztvevő versenyző csoportok   mellett  kiválóan szerepelt   a   Dernői Kincskereső gyermek néptánccsoport, amely aranysávos minősítést kapott és így továbbjutott  a kerületi döntőbe. A kerületi döntőt  Buzitán, április 16-án rendezik meg- írja a felvidek.ma internetes hírportál.

A színházban is teret nyert a néphagyomány

A Varázsének című folklórszínházi előadását mutatta be az Udvarhely Táncműhely csütörtök este Székelyudvarhelyen. Az előadás Furik Rita összeállítása, egyben ő a darab rendező-koreográfusa is. Az április 7-ére tervezett bemutatóra a próbák végükhöz közelednek, a tegnapi sajtóértekezlet előtt a sajtó képviselői is bemehettek a próbára. „A darab nem más, mint betekintés a szakrális rituálék világába. Üzenete az emberi élet három nagy állomása, a születés, a házasság és a halál köré szerveződik” – fogalmazott a vendégművész, Furik Rita.

A felvidéki származású, Magyarországon élő és dolgozó koreográfus ugyanakkor kifejtette: mindenkori célja a napjainkban oly mostohán kezelt, „csak pszichológiai” értelemben számon tartott érzelmek középpontba állítása minden manír, manipuláció nélkül, amilyen egyszerűen a népi gondolkodásból fakad. „A középkor után a barokkig majdnem mindenhol ugyanazt a viseletet öltötték fel, nagyon hasonlóan öltözködtek. Ennek a korszaknak a ruháit használom a produkcióban. Azokat az elemeket választottam ki, amitől színes és változatos tud lenni az előadás” – részletezte Furik Rita, aki nemcsak rendező-koreográfusa az általa folkszínházként meghatározott előadásnak, hanem zenei szerkesztője, jelmez- és díszlettervezője is.Marosvásárhelyen, a Kultúrpalota nagytermében, április 9-én, szombaton este 7 órától került sor a Magyar Művészetért Díj 26. díjátadó ünnepségére. Közreműködött Petrás Mária népdalénekes, Szabadi Vilmos Liszt-díjas hegedűművész, zongorán kísérte Homor Zsuzsanna zeneakadémiai tanár.

Magyar Művészetért Díjban részesültek Ivácson László néptánc-koreográfus, Háromszék Táncegyüttes, Sepsiszentgyörgy; Káel Csaba rendező, Budapest; Kicsid Gizella színművésznő, Sepsiszentgyörgy.

S a romák se tétlenkedtek

A Roma Kultúra Hete elnevezésű rendezvénysorozatát szervezte meg április 5-8. között a kolozsvári Octavian Goga Megyei Könyvtár. Cigány mese olvasásával kezdődött a rendezvénysorozat, másnap pedig „Romák az egyetemes kultúrával” címmel szerveztek beszélgetést a felnőttek számára. Az esemény zárónapján szervezett „Gyerekek vagyunk, barátok vagyunk” című beszélgetésen jelen volt Flavia Pop, a Kolozs megyei Szociális és Gyerekvédelmi Igazgatóság pszichológiai tanácsadója, valamint több óvodás gyerekcsoport is.

A cigányok vándorszelleme előtt tizenöt koszorú vízre bocsátásával adóztak a nemzetközi romanap alkalmával a sepsiszentgyörgyi cigányok. Az Olt-parti szimbolikus aktust követően az őrkői közösségi ház előtt felállított színpadon estig szólt a cigányzene – meg a manele is –, a telep apraja-nagyja pedig szabadjára engedte utolérhetetlen tánc- és zenei tehetségét.

A színészek is megmutatták tudásuk legjavát

Tegnap este véget ért a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XVI. Találkozójának versenyprogramja. A zsűri, amelynek tagjai Ágoston Pribilla Valéria, Brestyánszki Boros Rozália és Kőrösi István, a tizenhét előadás megtekintése után a vasárnap esti gálaműsoron kilenc díjat és számos különdíjat oszt majd ki.

A Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozója az április 10-én, vasárnap este hat órakor kezdődő ünnepélyes eredményhirdetéssel és díjátadással, valamint a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház vendégjátékával zárul a péterrévei színházteremben.

Pénteken rendezték meg Zentán a Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedőjének döntőjét. A zentai Művelődési Házban megtartott vetélkedőn zentai, adai és szabadkai, középiskolásokból álló szinjátszó csoportok és filmesek vettek részt összesen hat színdarabbal és hét filmmel.

Már szombat óta elkezdhettünk ráhangolódni a költészet napjára

Csodálatos citerazenével fogadták szombaton a költészetnapi szavalóverseny nagyszőlős járási (Kárpátalja) középdöntőjének iskolájukba érkező résztvevőit a nagypaládi fiatalok. A szépen hímzett kendőkre helyezett hangszerek olyan erővel szólaltak meg, a diákok olyan átéléssel, örömmel játszottak azokon, s olyan szívből jött az énekük, hogy azzal valóban boldog perceket szereztek a hallgatóságnak! Így aztán már lelkiekben rá is hangolódott mindenki a költészet befogadására.

Idén április 9-én a Nagyberegi Középiskola ad otthont a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség által az általános iskolások (7–9. osztályosok) számára szervezett költészetnapi szavalóverseny megyei döntőjének. Ezt megelőzően rendezték meg a járási döntőket. A Nagyszőlősi járásban immáron hagyományosan a Nagypaládi Móricz Zsigmond Középiskola ad otthont a vetélkedőnek. A vendégeket – szavalókat és kísérőiket – Sőtér Géza igazgató köszöntötte, aki elmondta, iskolájuk örömmel vállalta ennek a nemes küzdelemnek a házigazda szerepét, hisz a vers, a szép, tiszta szó a lélek felemelése mellett magyarságunk megmaradását is szolgálja- adja hírül a karpataljalap.net.

Versekkel indul az új hét és mennyei muzsikával folytatódik

József Attila születésnapja, április 11-e a magyar líra legnagyobb ünnepe. A Duna Televízió kezdetek óta kitüntetett figyelmet szentel költői életművek bemutatásának. Idén immár 47 éve, hogy ünnepeljük a verseket és alkotóikat, így a Duna Televízió ebben az évben is verseket, versműsorokat tűz programjára ezen a neves napon. A Duna Televízióban az ünnepet megelőzően április 10-én 19.40-kor a Kikötő Extra idézi meg József Attila alakját. Tverdota György egyetemi tanár, irodalomtörténész, József Attila-kutatóval, Galkó Balázs színművésszel, aki a költő műveiből összeállított esttel évek óta járja az országot, valamint Kovács Ida muzeológussal, József Attila összes fényképe című album összeállítójával beszélget a műsorvezető Kalocsai Andrea az emberekben élő József Attila képről.

Lajkó Félix vajdasági hegedűművész 10 koncertből álló sorozatában arra vállalkozott, hogy végigjárja Szlovéniától Erdélyig mindazokat a Makovecz Imre által tervezett templomokat és művelődési házakat, amelyek mind építészetileg, művészileg, mind akusztikailag is egyedi alkotások, a magyar épített örökség meghatározó épületei. Félix amióta megismerte Makovecz Imre munkáit, épületeit, rajong értük, mert a termek kiváló akusztikája, az épületek formabontó, művészi terei, formái, mind-mind inspirálják az alkotásra, a zenélésre.

A turné állomásai a már legendásnak számító Makovecz épületek: makói hagymaház, sárospataki művelődési ház, a lendvai színház, illetve olyan templomok, melyek a világ építészeti kalauzaiban is megtalálhatóak: paksi, siófoki, százhalombattai, kolozsvári, csíkszeredai templomok.

A turné több lesz egy koncertsorozatnál, mivel az állomások építészeti felfedezések is, akusztikai játékok, amelyekben Félix zenéje a csodás kupolák által keretet, vázat kap, azaz banális, szívhez szóló témái újabb dimenziókban jelenhetnek meg.A turné első állomása április 12-én Makón, a Hagymaházban lesz.

A következő napokban pedig ajánljuk mindenkinek, hogy szemezgessen kedvére a költészet napi programok közül, vagy legalább este üsse fel kedvenc verseskötetét! Hátha épp egy József Attila versnél nyílik ki.

kultfutar

Friss hírek