Ficóék egyedül kormányozhatnának

Toronymagasan nyerné a választásokat a Smer-SD. A Focus ügynökség márciusi közvélemény-kutatásának adatai szerint Ficóék 76 mandátum szereznének, így egyedül alakíthatnának kormányt.

A Focus március eleji felmérése szerint a Smer megszerezné a szavazatok 44,8 százalékát egy mostani parlamenti választáson, ami 76 képviselői helyet jelentene a 150 fős parlamentben. Második helyen az SDKÚ végezne 16,5 százalékos eredménnyel (28 mandátum), míg a harmadik a Híd-Most lenne 7,9 százalékkal (13 mandátum). Mindhárom párt népszerűsége növekedett az előző hónaphoz képest.

A másik két kormánypártnak azonban csökkentek a preferenciái, az SaS csupán a szavazatok 7,1 százalékát söpörné be, míg a KDH csak 6,3 százalékot érne el. Bekerülne a parlamentbe Slota Szlovák Nemzeti Pártja is, 6,2 százalékkal, ez ugyancsak emelkedő tendenciát jelent.

Az MKP-nak viszont nem sikerülne megugrania a parlamenti küszöböt, a felmérés során 4,3 százalékot mértek a pártnak. A HZDS 2,4 százalékon, Szlovákia Kommunista Pártja 1,9 százalékon áll.

A megkérdezettek 17,5 százaléka felelte azt, nem venne részt egy mostani parlamenti választáson, míg 14,6 százalékuk nem tudott, vagy nem akart válaszolni arra a kérdésre, mely pártot támogatná szavazatával.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek