Veszély leselkedik az orosz nemzetbiztonságra is

Az FSZB épületei ellen elkövetett merényleteket követően jogosan merülhet fel az a kérdés, hogy mennyire van valós veszélyben az orosz nemzetbiztonsági ügynökség, amely ellen radikális fegyveres csoportok már korábban is elkövettek kisebb-nagyobb robbantásokat. Ez a probléma a fokozódó terrorfenyegetettség miatt igen fontossá válhat  Oroszországban, különösen Moszkvában, illetve a nagyobb városokban.

Az elmúlt hetekben elkövetett két merénylet miatt az FSZB, illetve a Belügyminisztérium fokozott védelem alá helyezte az orosz nemzetbiztonság oktatási intézményeit, szolgálati épületeit és lakóházait egyaránt – írta az Interfax hírügynökség.

Március 9-én ismeretlen tettesek egy mobiltelefon segítségével robbantottak egy FSZB főiskola előtti buszmegállóban, a Micsurinszkij sugárúton. Két nappal később az FSZB Milasenkov utcai épületének a halljában történt két robbantás. Mindkét támadáshoz hasonló robbanóanyagot használtak. Egyik eset sem követelt halálos áldozatot és sérülést sem szenvedett senki. A hatóságok mindkét robbantást huliganizmusként könyvelték el, azonban egyelőre nem zárták ki katonai, fegyveres terrorista csoportok részvételét sem. A rendőrség szigorított ellenőrzéseket folytat a metrómegállókban és egyéb közlekedési állomásokon.

A további nyomozás során összefüggést találtak a két ügy között. Így a hasonlóságok miatt március 16-án a moszkvai rendőr-főkapitányság összevonta a két vizsgálatot – erősítette meg Arkagyij Gosztyev rendőrkapitány-helyettes. A Kaukázus Emírjeként elhíresült Doku Umarov magára vállalta ugyan a felelősséget, de a rendőrség a radikális fiatal nacionalista csoportok ellenőrzésére fókuszálva nem fordított erre különösebb figyelmet. Ennek legfőbb oka, hogy a kaukázusi terrorista csoportok minden olyan merényletet felvállalnak, melyeket akár a dzsihád nevében követhettek el. Magát Doku Umarovot néhány hete az ENSZ felvette világ legveszélyesebb terroristáinak a listájára.

A hivatalos szervek nem nyilatkoznak az ügyben, de kiszivárogtak olyan hírek, amelyek szerint Vlagyimir Kvacskov, jelenleg is háziőrizetben lévő ezredessel feltételezhetően kapcsolatban álló fiatal nacionalista csoportokat fognak átvizsgálni. Ellenben egyes szakértők úgy vélik, ezeket a kisebb horderejű bombákat akár egy-egy kísérletező kedvű egyetemista is elkészíthette.

Továbbá egy másik elképzelés szerint anarchista, vagy baloldali csoportok állnak az esetek mögött. Ennek alapja, hogy 1999-ben az „Új Forradalmi Alternatíva” elnevezésű baloldali szervezet két merényletet is elkövetett az FSZB ellen. Végül vannak, akik ennél még merészebb összeesküvésre gyanakszanak, mégpedig, hogy a háttérben álló nacionalista csoportok rendelkeznek bizonyos titkosszolgálati kapcsolatokkal. Erre abból következtetnek, hogy 2002-ben az FSZB Milasenkov utcai épületében eredetileg több titkosszolgálati dolgozót is elszállásoltak volna, de ez bizonyos belső ellentétek miatt csak részlegesen valósult meg, aminek következtében több dolgozó maradt lakás nélkül, elmélyítve a feszültséget a két szerv között.

Az FSZB-t fenyegető valós veszélyt nehéz felbecsülni, azonban az elmúlt hetek eseményei után érezhető volt a feszültség az orosz nemzetbiztonsági szerveknél, és a figyelmeztető események következtében fokozott védelmi intézkedéseket vezettek be.

Rózsa József

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »