Gurmai Zita: együttműködés kell az erős Európához

Gurmai Zita szocialista EP-képviselőnővel többek között az Európai Polgári Kezdeményezésről, a petíciós jog gyakorlásáról, a francia és magyar szocialista pártról, az alkotmányozásról, a lebukott korrupt képviselőtársairól beszélgettünk – olvasóinkkal együtt. Az EurActiv legújabb EP-képviselői interjújra.

Gurmai Zita 2004 óta tagja az Európai Parlament szocialista képviselőcsoportjának, az Alkotmányügyi Bizottság alelnöke, a Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottság tagja, az Európai Szocialisták Nőszervezetének elnöke. A képviselőnőt az Európai Polgári Kezdeményezésről, a magyar alkotmányozás és médiatörvény kérdéseiről, a francia szocialista pártban végzett munkája révén nyert politikai tapasztalatai mellett más ügyekben is megkérdeztük. Olvasóink a Facebookon chateltek egy órát az Európai Parlament szocialista képviselőnőjével.

Gurmai Zita volt a nemrég elfogadott és 2012-től használható Európai Polgári Kezdeményezés (lényegében a magyar népi kezdeményezéshez hasonló intézmény) jelentéstevője. Az EP-képviselőnő szavaival „Az unió történetében először lesz lehetőség arra, hogy a polgárok jogszabályok megalkotását kezdeményezzék ott, ahol szükségesnek vagy nem megfelelőnek tartják az egységes európai fellépést. Ahhoz, hogy ez életbe lépjen, egy évet kértek a tagállamok, tehát rendelet kihirdetését követően 2012 áprilisától lesz lehetősége az állampolgároknak arra, hogy egymillió támogató aláírás összegyűjtésével kezdeményezőként lépjenek fel”. A jelentéstevő Alain Lamassoure volt a Néppárt és Gurmai Zita a szocialisták és demokraták oldaláról, és a jelentés végül 98 százalék igennel ment át a Parlament decemberi plenáris ülésén. Gurmai Zita szerint nem baj, ha szélsőséges irányzatok is élnek a polgári kezdeményezés lehetőségével: „Én viszont abszolút vitapárti vagyok, szerintem nem is baj, ha megtudjuk, hogyan vélekednek a szélsőségek”.

Gurmai Zita a Magyar Szocialista Párt mellett részt vesz a Francia Szocialista Párt munkájában is, miután annak főtitkára 2008-ban felkérte a párt nemzeti nőjogi bizottságának vezetésére. „Nagyon jó munkakapcsolatom alakult ki a francia szocialistákkal, folyamatos az információcsere az uniós és a francia ügyek tekintetében, az európai progresszív ötletek közvetítésével tudom segíteni a franciák készülő esélyegyenlőségi programját. Remélem, hogy Spanyolország után Franciaország lehet a női esélyegyenlőség új európai központja. És természetesen azt is remélem, hogy az MSZP 2014-es programjának összeállításakor inspirál majd minket a francia szocialisták határozottsága és az esélyegyenlőség melletti hajthatatlan kiállása”.

Megkérdeztük a képviselőnőt arról is, hogy mit gondol a Sunday Times leplező akciójából, amelyben 60 EP-képviselőből 14 volt megkörnyékezhető és négy vállalata is pénzért módosító indítványok beadását. A képviselőnő ezen kívül Facebook oldalunkon válaszolt sok olvasónk kérdésére is.

Kitekintő / Euractiv.hu

Friss hírek