Megugrott a sugárzás szintje Fukusimában

A hétvége folyamán jelentősen megemelkedett a radioaktív sugárzás mértéke a Fukusima-1 atomerőmű kettes reaktorában. A reaktor turbinaépületének vizében a normális mérték százezerszeresére ugrott a radioaktív anyagok koncentrációja, míg a tengerben a jód aránya meghaladta a megengedett határérték 1850-szeresét. 

A fukusimai atomerőművet üzemeltető Tokyo Electric Power (TEPCO) vállalat helyi idő szerint hétfő reggeli tájékoztatása alapján a hétvége folyamán jelentősen megemelkedett a radioaktív sugárzás mértéke a kettes reaktorban, mely komolyan hátráltatja a helyzet stabilizálásán dolgozó szakemberek munkáját – jelentette a Kyodo hírügynökség.

A TEPCO bejelentése szerint a Fukusima-1 erőmű kettes reaktorblokkjában található vízben a radioaktív anyagok koncentrációja elérte a reaktormagban normális esetben mért dózis százezerszeresét, míg a japán Atomenergia-biztonsági Ügynökség (NISA) szóvivője korábban arról számolt be, hogy az ugyanezen blokk turbinacsarnokának medencéiben található víz felületén mért sugárzás meghaladta az óránkénti ezer millisievertet, mely a helyszínen dolgozó munkások számára megengedett határérték négyszerese. A vállalat szombat éjjeli bejelentésében még a normális szint tízmilliószorosára tehető koncentrációról számolt be, de vasárnap kiderült, hogy ezen mérés téves volt. A sugárzás mértéke a hármas blokkban is jelentősen emelkedett, a csütörtöki 400-ról szombatra 750 millisievert per órára nőtt.

A hirtelen megugrott sugárzás miatt a TEPCO vasárnap evakuálni kényszerült az áramellátás helyreállításán, illetve a hűtőrendszerek újraindításán dolgozó munkásait a reaktorblokkok turbinacsarnokaiból. Múlt csütörtökön a hármas blokkban dolgozó szakemberek közül kettőt kórházba kellett szállítani, miután a lábuk érintkezett a radioaktív vízzel. A Csiba prefektúrában kezelt munkások várhatóan hétfő délután elhagyhatják a kórházat, miután nem szenvedtek maradandó egészségkárosodást. A romló körülmények ellenére a munkások a szombati nap folyamán sikeresen helyreállították a világítást a kettes reaktor vezérlőjében, így most már csak a négyes blokk irányítótermében nincs áramellátás. Ezt követően megindult a szennyezett víz kiszivattyúzása az egyes reaktor turbinaépületéből, ugyanakkor a többi blokk lecsapolása egyelőre még nem kezdődhet meg. Ezzel párhuzamosan a szakemberek édesvizet juttatnak az elhasználódott fűtőelemeket tároló medencékbe, megakadályozandó, hogy a korábban beszivattyúzott tengervízben található só kárt tegyen a berendezésekben.

A TEPCO tájékoztatása szerint nemcsak a reaktorblokkokban, hanem az erőmű közelében a tengerben is számottevően megemelkedett a radioaktív anyagok mértéke. A vállalat szombati, a négy sérült reaktor csatornáitól 330 méterre végzett mérései alapján a jód 131-es izotópjának koncentrációja a tengerben az engedélyezett határérték 1850-szerese volt – pénteken az anyag vízbeli aránya még „csak” a limit 1250-szeresére rúgott. A TEPCO a hétvégén megerősítette, hogy a jód minden bizonnyal a reaktormagokból szivárog, ugyanakkor a NISA szóvivője szerint maga a mag és az azt körülvevő konténment  valószínűleg nem sérült meg, a radioaktív anyagok a korábbi robbanásokban megrongálódott csöveken és szelepeken keresztül kerülhettek a tengerbe. Az ügynökség szerint a tengerben mért magas jódkoncentráció ellenére nem kell jelentős egészségügyi hatásokkal számolni, mivel az erőmű húsz kilométeres körzetében betiltották a halászatot, a radioaktív anyag pedig „számottevően felhígul”, mire ezen zónán kívülre ér.

A sokasodó problémák fényében a TEPCO elnökhelyettese vasárnap úgy nyilatkozott: „sajnálatos módon jelenleg nem rendelkezünk konkrét ütemtervvel, amely alapján módunkban állna megmondani, hogy hány hónap vagy év ”. Az elhúzódó válság következtében a lakosság egyre inkább kezdi megelégelni a vállalat és a kabinet teszetoszaságát: a Kyodo hírügynökség vasárnap nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatása szerint a japánok 58,2% negatív véleménnyel van a kormánynak a fukusimai helyzetben tanúsított helytállásával, míg a hétvégén Tokióban atomenergia-ellenes utcai megmozdulásokra került sor. Az aggasztó hírek ellenére a kabinet bejelentése szerint a Fukusima-1 erőmű falain kívül a levegőben mért sugárzás értéke mérséklődött, míg Tokióban a napokban jelentősen csökkent a vezetékes víz radioaktivitása, így az ismét biztonsággal fogyasztható csecsemők számára is.

Mészáros Tamás

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »