Módosítják az uniós alapszerződést

A pénteki csúcstalálkozó döntése alapján a szomszédoknál is elvégeztetné az atomerőműveket érintő stressz-tesztet az EU. A japán katasztrófa kérdése mellett Líbia ügye is terítékre került, mellyel kapcsolatban szintén határozott állásfoglalást fogalmaztak meg a tagországok.

Döntöttek az EU alapszerződésének módosításáról az uniós tagországok állam- és kormányfői a pénteken befejeződött brüsszeli csúcstalálkozón, ami azután léphet hatályba, ha minden tagállam ratifikálta azt. A szerződés 136. cikkelyébe új bekezdés kerül, eszerint „azok az uniós tagállamok, amelyek pénze az euró, stabilitási mechanizmust hozhatnak létre. Ez akkor vehető igénybe, ha elengedhetetlen ahhoz, hogy az euróövezet egészének stabilitása megmaradjon. A mechanizmus keretében kért bármilyen pénzügyi támogatás megadása szigorú feltételesség tárgya lesz.”

A szerződésmódosítás jogi keretet ad a 2013 után érvénybe lépő állandó európai stabilitási mechanizmus létrehozásához. Az ESM 500 milliárd euró tényleges hitelezési képességgel rendelkezik majd, amíg ez nem lép életbe, a tagállamok garantálják a 2010-ben létrehozott EFSF (European Financial Stability Facility, Európai Pénzügyi Stabilitási Alap) 440 milliárdos kapacitását.

Japán és Líbia is napirendre került

A tagállamok állam- és kormányfői a Japánban bekövetkezett természeti katasztrófa következményeiről és a fukusimai atomerőműben kialakult válsághelyzetről is tárgyaltak. A pénteki értekezleten legfelsőbb politikai szinten adták áldásukat a résztvevők az európai nukleáris erőművek állapotfelmeréséhez, mégpedig a legmagasabb biztonsági előírások alapján. Zárónyilatkozatukban a tagországok kiemelték, hogy a teszteknek a nukleáris balesetek határokon átnyúló hatása miatt csak akkor van értelme, ha a szomszédos országok is elvégzik a vizsgálatot.

„Tiszteletben tartva a szuverenitást, arra kérjük a szomszédos harmadik országokat, hogy csatlakozzanak az ellenőrzési folyamathoz” – olvasható José Manuel Barroso bizottsági elnök nyilatkozata az EUobserveren.

A japán katasztrófa mellett a tagországok állam- és kormányfői a líbiai kérdéskörrel is foglalkoztak. A tagállamok már a csúcstalálkozó előtt döntöttek arról, hogy kiterjesztik azokat a szankciókat, amelyeket korábban elrendeltek a Kadhafi-rezsim ellen, azaz természetes személyek vízumtilalmát és vagyonának zárolását, továbbá jogi személyek vagyon- és forrásbefagyasztását. A vezetők hétvégi ülésükön jelezték: az EU újabb szankciókat hoz annak érdekében, hogy az olaj- és gázbevételek ne jussanak el Moammer Kadhafihoz.

Matus Dóra

Friss hírek