Pezsgő színházi élet a Kárpát-medencében: Heti Kárpát-medencei Kulturális Körkép

Azt ugyan eddig is tudtuk, hogy a színházi élet igen pezsgő a Kárpát-medence magyarlakta vidékein, a hét színházi eseményeinek azonban se szeri, se száma – ezek közül csak a legszembeötlőbbeket válogattuk ki. Szó esik még könyvbemutatóról, felvidéki konferenciáról, kiállításról, falumúzeumról, ajánlónkban pedig mi másról olvashatnának, mint egy nagyszerű színházi előadásról.

Díjak

Nemzeti ünnepünk alkalmából a Kossuth- és Széchenyi-díjak mellett több állami elismerés is gazdára talál, melyeket felsorolni itt most nincs lehetőségünk, ám egy délvidéki származású világhírű művész magyarországi méltatásáról mégis ildomos hírt adni. Nagy József Magyarkanizsán született, először Budapesten tanult, majd a nyolcvanas évektől Párizsban ismerkedett a modern tánccal. Tehetségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 1995-ben az orleansi Nemzetközi Koreográfus Központ igazgatójának nevezték ki. A neves művész nem feledkezett meg szülőföldjéről sem: 2009-ben Magyarkanizsán megnyitotta kreatív műhelyét. Nagy József számos európai kitüntetés után idén a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze elismerést is megkapta – tudtuk meg a Vajdaság Mától. Irodalmi téren sem kell azonban szégyenkeznie a külhoni magyar művészetnek, hiszen erdélyi írónk, György Attila és a délvidéki származású, jelenleg Svájcban élő Domonkos István is József Attila-díjban részesült.

Színház az egész világ…

…de legalábbis az egész Kárpát-medence! Azt ugyan eddig is tudtuk, hogy a színházi élet igen pezsgő a magyarlakta vidékeken, a hét színházi eseményeinek azonban se szeri, se száma. Elsőként a színházi találkozókat vesszük sorra.

Kecskeméten idén másodjára rendezték meg a héten a magyarországi és határon túli színészképzéssel foglalkozó egyetemek találkozóját. Budapest, Kaposvár, Újvidék, Marosvásárhely és Kolozsvár is képviseltette magát a rendezvényen, a színésznövendékek előadásai a közönség előtt is nyitva álltak. Az eseményt követően pedig az öt rektor számára nyílt lehetőség arra, hogy a színészképzéssel kapcsolatos elképzeléseiket megvitassák egymás között.

Március 27-28-án „A Színházzal az európai közeledéséért” elnevezésű projekt keretében szlovák-magyar színházi találkozót rendeznek Pozsonyban. A fesztivál célja a kölcsönös megismerés, melynek keretében a színpadra kerülő darabok mellett kerekasztal-beszélgetésekre is várják a közönséget. Fellép a kassai Thália, a komáromi Jókai, a Miskolci Nemzeti, a budapesti Új Színház, szlovák részről pedig a Vertigo Szlovák Színház. Aki pedig a profik mellett az amatőrökre is kíváncsi, annak javasoljuk, hogy Délvidékre figyeljen, ahol már gőzerővel folyik a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XVI. Találkozójának szervezése. Az áprilisban Péterrévén megrendezésre kerülő programra már tizenhét társulat nevezett be diák, felnőtt és vegyes kategóriában, ami nem is csoda, hiszen a legjobbak díjazásban is részesülnek. Várjuk a további részleteket!

S ha már a Délvidéknél járunk, a szabadkai Gyermekszínház ambiciózus terveiről is be kell számolnunk. Egy uniós pályázat keretében Lengyelország, Románia, Magyarország és Szerbia összefogásával egy éves, a zenés színművészet témakörében indul egy projekt. Erről, a Szegeddel ápolt intenzív együttműködésről, valamint a tervezett külföldi vendégszereplésekről a Magyar Szó interjújából tudhat meg többet. 

Végezetül a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely erdélyi turnéjáról ejtünk szót: az országos és nemzetközi díjakban többszörösen részesült társulat Marosvásárhelyen, Kolozsváron és Sepsiszentgyörgyben mutatta be a napokban Részletek a bolyongás meséiből című produkcióját.

Újdonság

Katonaőseink nyomában címmel mutatták be a Liberta Partium Egyesület új kiadványát Nagyváradon. A kötet tárgyilagosan ismerteti a csaták színhelyeinek akkori és mostani állapotát, illetve a szerzők saját, szubjektív élményeiket is megosztják az olvasókkal, útinapló formájában – adta hírül az Erdély Online. A kötetet az egyesület elnöke, Sárközi Zoltán mutatta be. Az eseményen részt vett dr. Cser-Parkolvics András székesfehérvári polgármester, – aki egyben a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete elnevezésű egyesület frissen megválasztott elnöke is, – dr. Görög István ezredes, egyesületi titkár, Németh István ezredes, a Krajczáros Alapítvány elnöke és Rangel István hadtörténész is.

2506 új könyvvel gazdagodik a Bácsgyulafalvi könyvtár a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és egy szolnoki katonakönyvtár felszámolásának „jóvoltából”. A kis település könyvtára már tavaly is részesült egy nagyobb állománybővítésből, akkor azonban főleg gyermekkönyvek kerültek beszerzésre, most azonban régi, de nagyon jó állapotú magyar szépirodalom is érkezik hozzájuk.

Falumúzeum alakult a felvidéki Szentpéteren. A helyi nyugdíjas klub és az Őszirózsa

énekcsoport régi álma teljesült azzal, hogy megnyílt a falu történetét, őseik népviseletét, használati eszközeit, fényképeit, mindennapos életét bemutató múzeum. A Falumúzeum egyik megálmodójával, Havran Erzsébettel készült interjút a Felvidék Mán olvashatják.

Szlovákiában még egy örvendetes újdonságról tudunk beszámolni, nevesül arról, hogy az idén a Szlovák Televízió magyar adása több műsoridőt kap. Hétfőn fogadta el az egyesített Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) Tanácsa az intézmény vezérigazgatója által benyújtott szerkezetátalakítási tervet. A tervek szerint a következő hetekben közös vezetőt kap a nemzetiségi nyelveken, így magyarul is adásokat sugárzó közszolgálati Pátria Rádió és a köztelevízió nemzetiségi adásainak szerkesztősége, változások azonban csak a televízió háza táján várhatók. Az RTVS-ről szóló törvény ugyanis kimondja, hogy a közszolgálatban a kisebbségek társadalmon belüli részarányának megfelelően kell kisebbségi nyelvű műsorokat sugározni. Ennek értelmében a jelenlegi átlagosan hét perces hosszúságú magyar adások hosszát nagyjából három és fél, négy órára kell növelni – írta az MTI.

Kiállítás

Kárpátalján egy igazán különleges tárlat nyílt a közelmúltban: Tiszapéterfalván nagyapa és unokája közösen állították ki műveiket a helyi Képtárban. Darabán János és Bilák Marina a Természet dallama – Tavaszi ébredés című tárlata a magyar EU-elnökség kulturális programsorozata részeként valósulhatott meg. A kiállítás megnyitójáról szóló bővebb tudósítást a Kárpátinfo oldalán olvashatják el.

Ajánló

A felvidéki Nagysurányban a Nemzeti Emlékezet Intézete szervezésében tartanak konferenciát „Dél-Szlovákia a bécsi döntés után 1938 – 1945“ címmel jövő héten kedden és szerdán. A konferencián Szlovákia, Magyarország, Csehország, Ukrajna és Nagy-Britannia több mint húsz szakértője kapcsolódik be a vitába, amely az Esterházy János személye kapcsán kirajzolódott ellentétes álláspontokra is kitér majd. Bővebben a Bumm.sk oldalán tájékozódhatnak a konferenciáról.

Ajánlónk végén visszakanyarodunk a színház világához, és elsősorban budapesti olvasóink számára ajánlunk egy kiváló előadást. Az Új Színház Virágos kert című darabja Assisi Szent Ferenc életét és tanításait mutatja be. A darab érdekessége, hogy a jelenkort a darab kerete szolgálja; a rendező egy problémamegoldó show-ba viszi Assisi Szent Ferenc és édesapja közt folyó  bírósági pert, ennek  részeseivé válunk műsorvezetővel, védőügyvéddel. És miként kapcsolódik ez Kárpát-medencei kultúrkörképünkhöz? A darab főszereplőjén keresztül, aki a felvidéki Érsekújvár szülötte, Száraz Dénes.

Kitekintő összeállítás - Kovács Eszter

Friss hírek