Japán miatt is fokozódik az igény a megújuló energia iránt

A japán földrengés és cunami okozta pusztítás helyreállítása még évekig eltarthat, a történtek pedig az egész világra komoly hatást gyakorolnak, nem csak a világgazdaság, de a környezetvédelem terén is. Egyre többen fogalmazzák meg a zöld energiaforrások növelésének igényét, hiszen a fukusimai atomerőműben történt katasztrófa következményei rávilágítottak az atomenergia-felhasználás kockázataira is.

Az Európai Unióban -így Pakson is- stressztesztet végeznek majd, és több ország, például Kína is bejelentette, hogy felfüggeszti atomerőmű-építési programját. Görögország hangosan tiltakozik a Törökországba -földrengésekkel érintett területekre- tervezett atomerőművek megépítése ellen. Angela Merkel német kancellár bejelentette, hogy biztonsági felülvizsgálat céljából Németországban három hónapra leveszik az energetikai hálózatról az 1980 vége előtt üzembe helyezett atomreaktorokat. Franciaországban -ahol az energiaellátás közel 75 százalékát fedezik atomenergiából- az ellenzéki zöldek népszavazást kezdeményeztek az atomerőművek jövőjéről. A japán katasztrófa nem jelenti az atomenergia-felhasználás végét, de tény, hogy a kormányzatok várhatóan visszafogják majd ezirányú beruházásaikat, amíg nem történnek jelentős előrelépések a magasabb biztonsági szint elérésére. Ez pedig nagyobb teret ad a megújuló energia elterjedésének.

Japán rövid távon fosszilis energiahordozók felhasználásával tudja kielégíteni azt a hatalmas  energiaigényt, amely az atomerőművek meghibásodásával állt elő, ezzel viszont nagymértékben emelkedik majd szén-dioxid kibocsátása, ami a nemzetközi klímapolitikai vállalásokat is érinti. Középtávon ez is a megújuló energiaforrások előtérbe kerülését eredményezheti.

Angela Merkel kötelezettséget vállalt az atomenergiáról a megújuló energia használatára való áttérésre, és Nicolas Sarkozy francia elnökkel közösen készít elő egy indítványt a G20-as országok számára. Christiana Figueres, az ENSZ éghajlatváltozási keretegyezményének ügyvezető titkára Twitter üzenetben utalt rá, hogy „Japán megváltoztatja a világ középtávú energetikai forgatókönyvét.” Véleménye szerint az atomenergia drágulása versenyképesebbé teszi a megújuló energiaforrásokat. Más szakértők és elemzők szerint is még inkább emelkedni fognak a befektetések ezen a területen. A folyamatokat tovább erősítik a magas olajárak, és az olajkitermelés egyre nagyobb költségei.

Felerősödtek a viták a környezetvédők és a kormányok között is az atomenergia biztonságát illetően. A japán katasztrófával kapcsolatos közleményeiben a Greenpeace szervezete követeli, hogy vonják ki a forgalomból az atomreaktorokat, illetve ne építsenek újakat, helyettük pedig térjenek át a megújuló energiaforrásokra, „amelyek nemcsak a környezetnek hasznosak, de megfizethetőek is.”

Az áttérés csak egy komplex folyamat eredményeként valósulhat meg, és még hosszú évekig számolnunk kell mind az atom- mind a fosszilis energia felhasználásával, azok minden előnyével és hátrányával együtt. Egyre világosabbá válik ugyanakkor, hogy a tiszta és biztonságos energia a jövőben már csak együtt képzelhető el.

Zsóka Alexandra Katalin

Friss hírek