Fülkeforradalom, kétharmad és gödöllői út

Csütörtökön az ír parlament a szavazatok több mint négyötödével választotta meg új kormányfőnek Enda Kenny-t, az előre hozott választáson győztes Fine Gael pártelnökét. A felálló új ír kormány külügyminisztere és egyben miniszterelnök-helyettese, Eamon Gilmore első hivatalos külföldi útja Gödöllőre vezetett.

A miniszterelnök székfoglaló beszédében válságos időket emlegetett és minden körülmények közötti őszinteséget ígért. „Úgy hiszem, az eddigi politika nemcsak súlyos pénzügyi, de érzelmi, pszichológiai károkat is okozott. Ma szövetségre lépek az ír néppel. Újra büszkévé, sikeressé és megbecsültté tesszük a nemzetet.” – tette hozzá Kenny, akinek pártja koalíciós kormányt alakított a február 25-ei választáson második helyre befutó Munkáspárttal.

Az új kabinet programjának érdekessége, hogy több szempontból is hasonló a Fidesz tavaly áprilisi választási győzelmét követő programhoz. Amellett, hogy a Nemzeti Újjáépítés Kormányának nevezi magát a koalíció, programjuk bevezetőjében szerepel a demokratikus forradalom elnevezés, melyet „egyetlen tollvonással indították el szavazófülkék ezreiben”. A kormány mindezek után a tényleges célokat fogalmazta meg, melyek közül az egyik legfontosabb az Európai Uniótól és a Nemzetközi Valutaalaptól kapott 85 milliárd eurós gazdasági mentőcsomag újratárgyalása. Emellett ígéret született mintegy 40 ezer új munkahely megteremtésére, a bankrendszer stabilizálására és az állami szféra költségeinek csökkentésére.

Ez utóbbi célok elérésére első lépésként az eddigi egységes gazdasági minisztérium helyett két tárca alakult. Az egyik, a költségvetéshez kapcsolódó ügyekkel megbízott Pénzügyminisztérium, a másik a gazdaság fellendítésére és a reformok kidolgozására létrehozott Kormányzati Kiadások és Költségvetési Reform Minisztériuma (Ministry for Public Expenditure and Reform). Ezzel párhuzamosan 9-14 ezer euróval csökkentették a miniszterelnök és a miniszterek fizetését is az egyes tárcák függvényében.

Fontos és a magyar helyzethez ismételten csak hasonló ígéretként szerepel emellett a kormányprogramban az alkotmány jelentős módosítása. Napirenden szerepel a parlament felsőházának eltörlése és az így létrejövő egykamarás országgyűlés választási módjának felülvizsgálata is.

A 15 tagú kormány, melybe tíz minisztert jelölt a konzervatív Fine Gael és ötöt a szociáldemokrata Munkáspárt, több mint kétharmados támogatásra számíthat az ír alsóházban tervei megvalósításához. Az új kabinet dinamikusan, a kormányprogramban is lefektetett „Nincs egy pillanat elvesztegetni való időnk!”-elv jegyében vágott bele a munkába. Magyarország számára különösen érdekes, hogy a Munkáspárt elnöke, Eamon Gilmore, aki az új kormányban miniszterelnök-helyettesi és külügyminiszteri funkciót is betölt, első hivatalos külföldi útjának célállomása Gödöllő volt. Gilmore vezette ugyanis a pénteken és szombaton a magyar EU-elnökséghez kötődő Gymnich, informális külügyminiszteri ülésre érkező ír delegációt.

Olti Máté

Friss hírek

Egyre csak nő a tőzsdei cégek osztalékfizetése

Rekordszintű osztalékot fizettek ki a cégek a világon az idei első negyedévben - áll a Janus Henderson brit alapkezelő jelentésében. Az európai gyógyszeripari óriáscégek, a Novartis és a Roche lettek a világ legnagyobb osztalékfizetői  az idei első negyedévben.

Read More »
www.wallmaxx.hu

A boldogságot nem lehet megvenni pénzért, vagy mégis? (x)

Ha mélyen magunkba nézünk, akkor bizony be kell vallanunk, hogy a boldogságunkat rengetegszer kötjük feltételekhez. Boldog leszek, ha elmegyek nyaralni. Boldog leszek, ha meglesz az új cipőm/telefonom/autóm. Boldog leszek, ha kész leszek a felújítással. Azontúl, hogy egyik mondat sem engedi azt, hogy a jelenben boldog légy, mindegyikben szerepelnek az anyagiak is.

Read More »