Elnökválasztás Beninben

Szervezési hiányosságok miatt már kétszer elhalasztották a benini elnökválasztást, de a helyzet rendezésével végül március 13-án megtarthatják azt. Az eredmény nem kérdéses, az ellenzék megosztottsága miatt Boni Yayi elnök győzelme várható.

A szervezés hiányosságai

A késlekedés hátterében az áll, hogy a kilencmilliós lakosságú ország több mint egymillió választópolgára nem tudott regisztrálni: többen nem kapták meg időben az értesítőt, vagy pedig egyszerűen csak nem szerepeltek a választói névjegyzékben.  Joseph Gnonlongorun, a választási bizottság elnöke a rövid határidőket okolta a hiányosságokért: a bizottságnak elvileg két hónapnak kéne rendelkezésére állnia a szükséges előkészületek megtételéhez, most viszont alig több mint egy hónapjuk volt erre. A felkészületlenségben emellett szerepe volt a 2010. októberi áradásoknak, amelynek következtében elpusztul a szavazógépek és a szavazói jegyzék nagy része is.

A halogatás ellenére a problémákat nem sikerült teljesen orvosolni, a névjegyzék továbbra is hiányos, a szavazóknak pedig mindössze három napjuk volt arra, hogy regisztráljanak. Ezek a körülmények később alapot adhatnak egy vesztes jelöltnek arra, hogy ne fogadja el a neki nem tetsző eredményt. Egy ilyen eset különösen kínos lenne annak a fényépen, hogy Boni Yayi elnök tevékeny szerepet vállal az Afrikai Unió elefántcsontparti közvetítési kísérletében, így első kézből szembesülhetett vele, hogy mihez vezethetnek a hiányosságok. Emellett pedig Benin egészen mostanáig azon kevés környékbeli ország egyike volt, ahol eddig sikeresen rendeztek demokratikus választásokat, ezzel nemzetközi elismerést vívva ki magának.

Gyenge ellenzék

Yayi elnök népszerűsége tavaly október óta csökkenőben van – ekkor derült fény egy a lakosság több mint egynegyedét, két és fél millió embert érintő piramisjátékra. Rengetegen elvesztették megtakarításaikat, néhányan pedig magát az elnököt is részvétellel vádolták meg, ugyanis előkerültek olyan fényképek, amelyeken a botrány kulcsszereplőinek társaságában látható. Az esetet követően az ellenzéknek mindössze öt szavazat hiányzott az elnök elleni vádemeléshez szükséges kétharmados többség eléréséhez.

A győzelemhez viszont ez még mindig nem lesz elég, a tizenhárom kihívó egyike sem erősödött meg annyira, hogy akár második forduló megtartására legyen szükség, Yayi második elnöki ciklusa már előre borítékolható.

Tési Áron

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »