Újabb részletek az Orbán-csomagból

Tegnap jelentette be a strukturális átalakítás főbb céljait a kormány, de a részletekből keveset közölt. Viszont a portfolio.hu ma reggel arról számolt be, hogy a nemzetgazdasági minisztérium államtitkára egy háttérbeszélgetésen további fontos részleteket árult el a kormány következő évekre vonatkozó tervéről.

 Ezek közül piaci szempontból a legfontosabb, hogy a bankadóból még 2012-ben is a teljes éves összeg befolyását várják (változatlan adókulcs mellett) vagyis 180 milliárd forintot, majd ezt követően 2013-ban és 2014-ben is fennmarad ez az adóforma, igaz, valószínűleg felezik a kulcsot, vagyis évi 90 milliárd forint folyhat be ebből a tételből. Ez a hír mindenképpen újdonságot jelent a hazai pénzügyi vállalkozások számára, hiszen korábban arról volt szó, hogy a válságadók 2013-ig kifutnak. Az értesülés szerint a többi válságadó esetében ekkor (2013) történik meg a kivezetés, viszont bankadó lesz még 2014-ben is.

A költségvetés szempontjából fontos lehet, hogy bár a kormány tartani fogja magát a vállalat idei 2.94%-os GDP arányos hiánycélhoz, de azt egyszeri tételekkel korrigálni fogják, vagyis olyan tetemes elemeket nem számolnak majd el a hiánymutatóban, mint a MÁV 300 milliárd forintos adósságállománya, amit a tervek szerint átvállal a költségvetés.

A nyugdíjrendszer változásával kapcsolatban annyi került napvilágra, hogy az inflációhoz kötött nyugdíjindexálás metódusa általánossá válhat és a teljes kedvezményes lista felülvizsgálata várható. Korkedvezményezettek számát valószínűleg felezik. Az egyéb részletek közül fontos, hogy a gyógyszerkassza esetében arról döntött a kabinet, hogy nemzetközi referenciaárazást dolgoz ki. Emellett a generikus termékek piacra lépése után gyakoribb frissítés várható, és szorosabban nyomon követik a nagy értékű terápiák eredményességét, valamint felülvizsgálhatják a biotechnológiai terápiák eljárásrendjét.

Alapvetően ezek a részletek pozitív üzenetet fogalmaznak meg a tegnapi általános reformcélokhoz képest, hiszen a kormány elkötelezettségét erősítik.

Az fontos, hogy a piaci szereplők részletesebben lássák a kormányzati intézkedések hatásait. Ami az egyes gazdasági szereplőket érinti viszont negatív, hogy a bankadó 2014-ben is fennmarad, és hogy a költségvetés számításánál nem kerül be a kiadási tételek közé a MÁV-adósság leírása.

Utóbbi komoly kockázatot jelenthet, ugyanis nem biztos, hogy Brüsszel is elfogadja ennek a tételnek a költségvetésen kívül tartását, márpedig ha nem teljesül a Brüsszelnek ígért hiánycél, akkor Magyarország a túlzott deficit eljárás alatt maradhat, most már 7. éve. Ez pedig komoly kockázatot jelenthet, ugyanis akár fel is függesztheti az unió a Magyarországnak szánt kohéziós alapból történő transzferek kifizetését.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »