Elsöprő ellenzéki siker a kelta tigrisnél

A legnagyobb ellenzéki párt, a Fine Gael nyerte a pénteken tartott parlamenti választást Írországban. A 70 százalékos részvételi arány eredményeként az utóbbi években kormányzó Fianna Fáil történelmi vereséget szenvedett, a Zöld Párt pedig kihullott a 166 tagú ír alsóházból.

„Alapvető változás előtt állunk, amelyben megváltozik hozzáállásunk gazdaságunkról és társadalmunkról egyaránt.” – jelentette ki Enda Kenny, a középjobboldali Fine Gael elnöke, akit a március 9-én összeülő új parlament Írország miniszterelnökének választhat meg. A választásokon győztes párt vezetője szombat este ünneplő pártszimpatizánsok előtt tartott beszédében külön kiemelte, hogy a hamarosan felálló kormánya egyik legfőbb célja az állástalan fiatalok elvándorlásának megakadályozása lesz. A miniszterelnök-jelölt szerint ugyanis „nem engedhető meg, hogy még egy ír generáció más országok jövőjét építse.”

Bár a Fine Gael 29 éve nem látott nagyságú 36 százalékos támogatottságot ért el, azonban ez még nem jelent alsóházi parlamenti többséget a párt számára. Már a választások előtt megindultak a találgatások, vajon a konzervatív tömörülés koalíciós kormányt alakít az ír Munkáspárttal vagy független képviselők külső támogatásával kisebbségi kabinet áll fel az új parlament alakuló ülésén. A válaszra még pár órát várnunk kell, azonban az már most biztosnak látszik, hogy a szavazatok több mint 19 százalékának megszerzésével a választásokon második helyre befutó Munkáspártnak szigorú feltételei lesznek a koalíciós tárgyalások során. Annak ellenére ugyanis, hogy a politikai kérdések többségében: így a szenátus létszámának és a pártadományok csökkentésében valamint az Európai Uniótól kapott 85 milliárd eurós gazdasági mentőcsomag újratárgyalásában egyetértenek, a megerősödött baloldali párt több miniszteri pozíciót remél, mint amennyit a Fine Gael átadna neki. Mindazonáltal várhatóan ez nem lesz akadálya annak, hogy 1994 után ismét Fine Gael-Munkáspárt koalíció irányítsa Írországot.

Ami az utóbbi évek kormánypártjait illeti, a Fianna Fáil története leggyengébb eredményét, 17,4 százalékot ért el. A párt ezzel közel 50 mandátumot veszített el. Van olyan körzet, amelynek képviselője 1932 óta először nem a centrista párt tagja lesz a felálló új parlamentben. Ez egyben azt is jelenti, hogy egész politikusdinasztiák nevei (így a minisztert és miniszterelnököt is adó Ahern és Haughey) tűnnek el az alsóházi képviselők közül. „Súlyos vereséget szenvedtünk” – ismerte el Brian Lenihan, távozó pénzügyminiszter, akit pártjából egyedüliként Dublinban újraválasztottak. Ezt Brian Cowen is megerősítette, aki hozzátette, teljes felelősséget vállal az eredményért.

Még rosszabb helyzetbe került a Zöld Párt, amely 2007-től idén januárig a kormánykoalíció részét képezte. A politikai tömörülés a szavazatok alig 1,8 százalékát szerezte meg és így az új parlamentben már nem lesz képviselője. A helyzetet jól mutatják John Gormley pártelnök szavai, aki az „ördöggel való szövetségnek” és „fausti paktumnak” titulálta a 2007-es koalíciós szerződést.

A választáson jól szerepelt, de nem aratott átütő sikert a baloldali republikánus Sinn Féin. A terrorista múlttal rendelkező, Észak-Írországban is aktív párt közel 10 százalékos eredményt ért el; vezetője, Gerry Adams pedig a londoni alsóházi mandátumáról lemondva Dublinban lesz pártja frakciójának vezetője.

Habár a pontos kormányösszetételt még nem tudjuk, de az már most biztosra vehető, a gazdasági mentőcsomag újratárgyalásának első lépéseit várhatóan már ezen a héten, pénteken megteszi Enda Kenny, aki Helsinkiben részt vesz a Fine Gael európai pártcsaládja, az Európai Néppárt csúcstalálkozóján.

Olti Máté

Friss hírek