„Vízkereszt után, amit akartok”

Az idei farsangi szezon sok újdonságot, mulatságot és örömteli élményt hozott a horvátországi magyar és többségi közösségeknek.

Szentlászló és Vukovár

Újra patkódobogástól volt hangos Szentlászló február első szombatján, a farsangi díszlovagláson, amikor félszáznál is több lovas vonult végig a falu utcáin. A lovak és gazdáik több háznál is megálltak, ahol szervezetek és magánszemélyek vendégelték meg őket – írja a huncro hírportál.

A szintén február első szombatján megtartott harmadik vukovári magyar bálon több mint 300-an vettek részt. A színvonalas rendezvényt a helyieken és a környékbelieken kívül drávaszögi, nyugat-szlavóniai és zágrábi  vendégek is megtisztelték jelenlétükkel – írja a HMDK hírportálja.  Néhány éve még magyar egyesület sem létezett a településen. Amikor a Vukovári Magyarok Egyesülete négy éve megalakult, elsődleges célkitűzésük az volt, hogy a helyi magyarok mind nagyobb számban csatlakozzanak hozzájuk, hogy megkezdődhessen a hagyományok és a nyelv ápolása. Az elmúlt néhány év alatt közösséggé formálódtak az egyesület egyre gyarapodó tagjai. Népdalkörük számos fellépésen van túl, nyelvtanfolyamon csiszolják anyanyelvüket. És a mostani farsangi időszakban is már-már hagyománnyá váló igazi magyaros táncos mulatságot szervezett az egyesület.

A bált este 8 órakor már hagyományosan a csúzai Csárdás népi táncegyüttes palotással nyitotta meg, majd a köszöntők után még egy koreográfiát láthatott tőlük a közönség. A talpalávalót ezúttal két közkedvelt zenekar is húzta, a Csáki Betyárok és a kórógyi Aranycsárdás felváltva szórakoztatta a közönséget.

Ezen a hétvégén Főherceglakot is nagy boldogság érte. Az itteni kis magyar közösség már nagyon régóta várt egy magyar jellegű rendezvényre. A településen már harminc éve nem volt magyar rendezvény. Emiatt egyáltalán nem meglepő, hogy pénteken a laskói és kopácsi humoristákból álló csapat, valamint a magyarországi Sárokról érkező Vajdics Anita fuvolázó vendégszereplése zsúfolásig megtöltötte a főherceglaki Helyi Választmány dísztermét. Még a környező településekről is jöttek magyarok, például Baranyavárról és Hercegmárokról is.

Újbezdáni bál

Február második szombatján Újbezdán a helyi kultúregyesület, az önkéntes tűzoltóegylet, a Munkás Labdarúgó-egyesület, az Ifjúsági Hagyományőrző Egyesület, valamint az újbezdáni Helyi Választmány összefogásával került sor a hagyományosnak nevezhető „emberbálra”, a házaspárok báljára. A szervezők nagy örömére sok házaspár és baráti társaságuk tett eleget a névre szóló írásbeli meghívásnak idén is, így a bálba a Drávaszög más helységeiből és Magyarországról is érkeztek vendégek. Amellett, hogy természetesen mindenkit szeretettel vártak, ennek a bálnak a jellegzetessége, hogy minden újbezdáni és újbezdáni származású házaspár külön meghívót kapott.

Đakovó

De nemcsak a magyarlakta területeken tettek ki magukért a magyarok a farsangi mulatságokon. Đakovóban, Kelet-Horvátország legnagyobb karneválján vett részt február második vasárnapján a Várdaróc Kultúregyesület. A település farsangi hagyományát, a kakas-ütést mutatták be. Az ország különböző részeiből érkező 70 farsangi csoport felvonulására több mint 12 ezer ember volt idén kíváncsi.

A Đakovói busók néven elhíresült rendezvényt 1996 óta tartják meg, 2003 óta pedig a település a Horvát Karneválvárosok Szövetségének is tagja. Ez annak is köszönhető, hogy évente közel kétezer, jelmezbe öltözött résztvevője van a karneválnak, akik közül sokan az ország más vidékeiről érkeznek.

A rendezvény első napján a város sétálóutcáján a hagyományos farsangi és böjti ételeket mutatták be. Másnap délután került sor a különböző jelmezekbe öltözött csoportok felvonulására a város főutcáin A képzelőerő, a szellemesség és az eredetiség versengése, a színek és formák áradata, a négyezer jelmezes parádéja minden évben nagyszámú érdeklődőt vonz.

A Várdaróc Kultúregyesület második éve kap meghívást a rendezvényre, így egyike lehetett a hetven farsangoló csoportnak. A tánccsoport tagjai idén is kakasjelmezben vonultak föl, a kakas-ütéskor szokásos koreográfiát mutatták be. Ez a „kakasoknak” is jó alkalom volt a gyakorlásra, mert március 8-án Várdarócon kell helytállniuk a farsangzáró rendezvényükön.

Papp Gergely

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »