Csendes tüntetés Szabadka főterén

Csendes tüntetés volt szerdán Szabadka főterén a Sever villamos- és gépgyár egykori alkalmazottai és kisrészvényesei, valamint a Polgári Kezdeményezés civil szervezet szervezésében. A tiltakozás szervezői felolvasták a követeléseiket, amelyek egyik legfontosabb pontjaként a Sever magánosításának felülvizsgálatát jelölték meg.

A tüntetésen a Sever valamikori dolgozóin kívül képviseltették magukat azoknak a vállalatoknak az egykori alkalmazottai is, akiknek a munkahelyét a privatizáció hasonló vagy még rosszabb helyzetbe sodorta. Mintegy háromszázan gyűltek össze a főtéren.

Vanja Dragojlović, a kisrészvényesek képviselője elmondta: nem engedhetik meg, hogy azt a gyárat, amit a saját kezükkel építettek fel és fejlesztettek világhírűvé, tönkretegyék. Mint kiemelte, már hét éve igyekeznek felhívni az illetékesek figyelmét arra, hogy a magánosítás óta rossz irányba haladnak az üzem dolgai, ám senki sem foglalkozott figyelmeztetésükkel.

„Követeltük az állami szervektől, hogy semmisítsék meg a vállalat adásvételéről szóló szerződést. Ez az egyetlen lehetőség, hogy megmentsük a Severt. Ha ők nem tudnak stratégiai partnert találni, hát majd mi tudunk” – emelte ki Vanja Dragojlović.

Olajos Nagy Miklós, a Polgári Kezdeményezés civil szervezet aktivistája elmondta: büszkén, gondtalanul szeretnének végigsétálni a város főterén, és nem a mindennapi megélhetési gondoktól elkeseredetten. Szabadkának gazdasági stratégiára és biztos pénzügyi alapokra van szüksége. Ez a tüntetés nem küld rossz üzenetet a külföldi és a hazai beruházók felé, ennek a tüntetésnek az az üzenete, hogy a szabadkai munkásokat nem lehet kizsákmányolni.

A szabadkai munkás nem hülye! – hangsúlyozta ki Olajos Nagy Miklós. – A Sever csupán az egyik példa a rossz magánosítási folyamatra, de támogatnak bennünket más hasonló helyzetben levő vállalatok alkalmazottai is. Csak közös erővel tudunk elérni kikecmeregni a bajból. És a szabadkai munkások most bajban vannak – tette hozzá. Összefoglalva a Sever magánosítási folyamatát, elmondta, hogy a vállalat privatizálása után mintegy 700 gépet adtak el, ugyanakkor az új tulajdonos nem hozott a gyárba semmi újat, 1600 alkalmazottat azonban elbocsátott. Ezért követelik, hogy a minisztériumtól kezdve a városi szerveken keresztül minden illetékes intézményt vizsgáljanak meg, hogy megtalálják, kik a felelősek azért, hogy ez a valamikor világszínvonalú cég a tönk szélére került.

Követeléseik között szerepel az is, hogy az illetékes bíróság akadályozza meg a vállalat vagyonának eladását addig, amíg az elmaradt béreket ki nem fizetik. A követelések teljesítésére három hetet adtak, ha mégsem teljesítik őket, akkor újabb tüntetést szerveznek.

Olajos Nagy Miklós felolvasta Saša Vučinić levelét, amelyben a polgármester támogatásáról biztosította a kisrészvényeseket. Megígérte, hogy segítséget nyújt az illetékesekkel való kapcsolattartásban, illetve a magánosítás folyamatának törvényességéről szóló adatok begyűjtésében.

Az önkormányzatból Karai László gazdasági tanácsos ott volt ugyan a helyszínen, de nem szólt az egybegyűltekhez. Ibolya, aki 26 évig dolgozott a gyárban, már 7 éve és 10 hónapja pereskedik az ATB Severrel. Mint megtudtuk, elmaradt fizetését követeli. Emellett a Zorka vegyi üzem alkalmazottai is támogatták a tüntetést. „Hiányolom, hogy az önkormányzat egyetlen képviselője sem jött el. Ezek szerint őket az emberek problémája nem érdekli. Ez embertelenség” – mondta Rajcsányi Ignác, a Zorka egykori alkalmazottja.

Kis János a Zorkából ment nyugdíjba, akkor, amikor a gyár még dolgozott, de munkaévei felét a Severben dolgozta le. Marković Stipan nem volt ilyen szerencsés: 34 évig dolgozott a Zorkában, és valószínű, amíg el nem éri az öregségi nyugdíjkorhatárt, nem is tud majd nyugállományba vonulni.

Magyar Szó

Friss hírek