Ficót feldühítette a magyar miniszter

Simon Zsolt mezőgazdasági miniszter javasolná, hogy a szlovák kormány a legszegényebb lakosok számára tegye elérhetővé az állam által felhalmozott liszttartalékok egy részét. Robert Fico szerint a lépés szégyenletes, „olyan, mintha Afrikában élnénk”.

Az Iveta Radičová miniszterelnök, Simon Zsolt agrárminiszter és Juraj Miškov gazdasági miniszter közötti találkozó egyik célja az volt, hogy csökkentsék az élelmiszerárakat – ezért osztogatnák szét az állami tartalékok egy részét a rászorulók között.

A rászoruló családok helyzetének javítására a szaktárca pályázatot írt ki 45 ezer tonna gabona feldolgozására. A lisztet és tésztaféléket humanitárius segélyként kapják majd meg azok, akiket a magas élelmiszerárak a legérzékenyebben érintenek. A költségeket az Európai Unió állja. Az, hogy konkrétan ki lesz jogosult az ingyen lisztre, élelmiszerre, egyelőre nem világos.

Robert Fico miniszterelnök szégyenletesnek nevezte a lépést, véleménye szerint ez olyan, mintha Szlovákia az új kormány hét hónapja alatt afrikai országgá vált volna, amelyben jótékonysági szervezetek munkatársai osztogatnak ételt.

Harc a magas energiárak ellen

Az élelmiszerárak elleni küzdelemben a két tárcavezető megosztotta a feladatokat. Juraj Miškov gazdasági miniszter az élelmiszerárakat jelentősen befolyásoló magas energiaárakkal kapcsolatban fejtette ki elképzelését.

Rámutatott, a visegrádi országok közül Szlovákiában a legmagasabbak az energiaárak, Európában pedig a második legmagasabbak. Emiatt a szlovák mezőgazdaság elveszíti konkurenciakészségét, az élelmiszerek ára pedig jelentősen megnő. Az Árszabályozási Hivatal új szabályozási keretet készít elő, de mint Miškov kiemelte, a kormány nem fogad el olyan árszabályozási politikát, melynek eredményeként európai összehasonlításban Szlovákiában a legdrágább energiaárral kelljen számolni.

A világpiaci folyamatoknak köszönhető az áremelkedés

Az élelmiszerárak gyors emelkedése tavaly nyáron kezdődött Szlovákiában. Januárban éves szinten 5,8 százalékkal voltak magasabbak az élelmiszerárak. Mindhárom kormánytag úgy gondolja, hogy a drága élelmiszerárak a nemzetközi folyamatokat követik, úgy vélik, magának a kormánynak az intézkedései – például az általános forgalmi adó növelése – nincs azokra hatással. A miniszterelnök megjegyezte, a szlovák kormánynak vannak eszközei arra, hogy a további drágulást megfékezze. Az első lépések egyike az üzletláncokról szóló törvény módosítása, amelytől az árak csökkenését várja a kabinet. Simon Zsoltnak meggyőződése, hogy a szlovák termelőkre, feldolgozókra és kereskedőkre is pozitív hatással lesz.

Simon szerint a szlovák termékek támogatásának bővítése is hatással lehet az árak csökkenésére. Mint mondta, a kormány több törvénymódosítást is tervez, elősorban az uniós szabályozásnál szigorúbb normákat akarják enyhíteni.

A megbeszélések utáni sajtótájékoztatón Radičová nem zárta ki, hogy a kormány esetleg csökkenti az élelmiszerekre kivetett áfát.  „Nem zárjuk ezt ki, de a környező országokban ez a lépés nem vált be” – állította a kormányfő.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »