Bulgária: a vállalkozások édenkertje

Elemzésünkben ismertetjük a bolgár gazdasági környezet feltételeit. Bulgáriában az ország adórendszere, munkaerőpiaca és nemzetközi geopolitikai helyzete révén rendkívül kedvező feltételek alakultak ki a külföldi befektetők számára. Magyarországhoz hasonlóan a bolgár kormány is a kedvező befektetési feltételek megteremtését tartja a legfontosabb gazdaságélénkítő feladatnak.

Adórendszer

Az európai uniós átlaghoz képest Bulgáriában még mindig rendkívül alacsony a külföldi befektetők részesedése a bolgár GDP-ből (kb. egyharmada). A bolgár kormányok részben a veszteséges állami vállalatok privatizálásával (Bulgartabak, Vázovszki Másinosztroitelni Zavodi – Szopot stb.), részben pedig az adórendszer optimalizálásával próbálják bevonni a külföldi tőkét az állami vérkeringésbe. Az adórendszer fő célja a hazai kis- és középvállalkozások fejlesztése, továbbá a külföldi befektetések ösztönzése. Az Európában egyedülállóan alacsony társasági adó és az egykulcsos személyi jövedelemadó egyaránt 10 százalékos. A munkanélküliség az utóbbi évben elérte a 10 százalékot, csökkentése érdekében a kormány 0 százalékos társasági adóval díjazza azokat a vállalkozásokat, amelyek magas munkanélküliséggel sújtott régiókba fektetnek be.

Azok a külföldi vállalkozások, amelyek 5 millió euró értéket meghaladó beruházásokat kezdeményeznek (és így több mint 50 új munkahelyet teremtenek) az országban, két évre mentesülnek az általános forgalmi adó fizetésétől. Az állam két éves értékcsökkenési leírást ajánl számítógépek és új termelőipari berendezések használata esetén. A kutatási és fejlesztési, valamint innovációs költségekre állami jóváírást igényelhetnek a vállalkozások. Az árfolyamnyereség- és osztalékadó valamint a felszámolási kvótákra kirótt adó mértéke az Európai Unión kívüli vállalkozások esetében 5 százalék (egyes esetekben 10 százalék – pl. franchise, menedzsmentszolgáltatások), ugyanakkor az európai uniós vállalatok számára 0 százalék. Az általános forgalmi adó (VAT) mértéke is változó Bulgáriában – Európai Unión kívüli vállalkozások számára 7-20 százalék között variálódik, szektoriális elhelyezkedéstől függően. Több lehetőség is van a befektetők előtt, hogy adójóváírás formájában visszaigényeljék ÁFA- költségeiket.

A regionális adók általában kedvezőek a külföldi vállalatok számára. Az ingatlanadó éves mértéke 0,05-0,2 százalék között van (ingatlan kölcsönzésénél a vállalkozások adóegyensúlya is beleszámít a meghatározásába). Az átruházott ingatlanok és gépjárműk után fizetett adó mértéke 1,3 és 2,6 százalék között mozog régiótól függően.

Geopolitikai és demográfiai helyzet

Stabil politikai környezettel rendelkezik az ország – tagja a NATO-nak és az EU-nak, továbbá kulcsfontosságú geopolitikai helyzettel jellemezhető. Az Ázsia és Európa közötti híd funkcióját betöltő uniós tagállam kedvező potenciális székhely lehet a nemzetközi vállalatok számára. A munkanélküliek nagy része magasan képzett, a bolgár oktatási rendszer elismert hagyományokkal rendelkezik Európában. Európában közel 45 ezer bolgár fiatal folytat felsőoktatási tanulmányokat. Az átlagfizetések szintje az európai uniós színvonalhoz képest rendkívül alacsony (2011 első hónapjaiban – 343 euró).

Az állami Foglalkoztatási Ügynökség a minimálbért (123 euró) fizeti a vállalkozó helyett egy éven át, ha vállalja, hogy pályakezdő fiatalokat és hátrányos helyzetű állampolgárokat foglalkoztat majd a jövőben. Az ország földrajzi fekvése, kultúrája és az utóbbi években gyorsan kiépülő infrastruktúrája szintén csábító lehet a befektetők szemében. Az állam támogatja (a minimálbér fele/fő/hónap) a globális válság által különösen sújtott ágazatokban (főleg az idegenforgalomban) működő vállalatok munkavállalói munkaóraszámának a csökkentését, a támogatott időszak maximum fél év lehet.

A befektetés-ösztönző törvény által garantált állami támogatások

A befektetőket számos adminisztrációs nehézségtől mentesíti az állam. Egyedi információs és adminisztrációs kiszolgálás párosul rövidített adminisztrációs eljárásokkal a regisztrációs, beiktatási műveletek során. Magyarországgal ellentétben, Bulgáriában nincs földmoratórium a külföldi jogi és természetes személyek esetében. Lehetőség van tulajdonjog megszerzésére és állami ingatlanok megvásárlására hivatalos állami árverés kiírása nélkül. Állami támogatást kérhetnek a vállalatok továbbképzési programok finanszírozására, továbbá infrastrukturális beruházásokra (a beruházás, projekt nagyságától függően). A projektek kivitelezéséhez állami támogatást ajánl Bulgária, ha a vállalatok teljesítenek bizonyos kitételeket – pl. ipari zónák és parkok építése; hátrányos helyzetű régiókban történő vagy magas technológiai tevékenységet megvalósító beruházások.

Az állami gazdasági mutatók sok pozitívumot mutatnak. A várható reál GDP növekedés 2011-ben 3 százalék, az államadósság 18,2 százalék (!), az államháztartási hiány tervezett mértéke 3 százalék lesz 2011-ben, a leva árfolyama már közel egy évtizede össze van kapcsolva a német márkával, illetve jelenleg az euró árfolyamával (1 euró = 1,95583 leva). Az utóbbi években az infláció lassú csökkenését könyvelhette el az ország, 2010-ben 3 százalékos volt. Minden jel arra mutat, hogy Bulgária lehet az eurózóna következő tagja.

A bolgár kormányok ráéreztek a helyes vállalkozásfejlesztés fontosságának titkára, a befektetési körülmények nagyon kedvezőek. Magyarországnak ebből az aspektusból komoly regionális vetélytársa akadt Bulgária személyében.

Milanov Viktor

Friss hírek

Érdemes drága kerti bútorra költeni? (x)

Amikor a kültér berendezéséről van szó, a fő szempont elsősorban az esztétikum és a kényelem. Pedig a kerti garnitúrák kiválasztása egyben jelentős pénzügyi döntés. Ha szem előtt tartjuk, hogy egy bútorszett hosszú éveken át szolgálja a családunkat, emellett növelheti ingatlanunk piaci értékét, jó úton járunk.

Read More »