Big Society – Starbucksot a brit könyvtárakba!

A Konzervatív Párt 2010-es választási kampányában zászlóshajóként szerepelt a Big Society létrehozása, amely meggyógyítaná a David Cameron által többször is hangoztatott töredezett brit társadalmat.

Cameron töredezett társadalomról szóló tétele egyszerre kritizálja a posztmodernitást, a nyílt társadalmat és az értékrelativizmust. Az elmélet szerint az elmúlt évtizedekben a brit társadalom szétesett: óriási problémát jelent a bevándorlás, a fiatal nemzedékek elidegenedtek a hagyományos brit társadalomtól, és a közösségi élet klasszikus terei is felbomlottak.

A választások óta már majdnem egy év telt el, a Nagy Társadalom elmélete pedig máris némi védelemre szorult. Az egyik oldalon az óriási adóssággal küzködő nagy ellátórendszerek átalakítása áll, míg a másikon az az elmélet, mely szerint a központi irányítást fokozatosan a helyi közösségek számára adnák át, ezzel is elősegítve a társadalom integritását

A Big Society felé irányuló kormányzati politikát némileg aláássák azok a döntések, melyek értelmében az állam által kiszervezett feladatokat nem a helyi közösségek, hanem sok esetben magánvállalkozások kapnának meg. További kételyeket ébresztett a miniszterelnök azon döntése, mely szerint a Big Society program keretében felállítandó új ‘szociális bank’ létrehozásáért a Munkáspárt egykori támogatóját, Sir Ronald Cohent bízta meg. Mindemellett a brit sajtó értesülései szerint egy amerikai könvtárakat üzemeltető nagyvállalat (LSSI) szemet vetett nyolc megye, egyelőre még állami kézben lévő könyvtárainak irányítására, melyre szintén a kormány egyik új döntése alapján nyílna lehetőség. Amennyiben az együttműködés létrejön, a könyvátarkat kávézóval és egyéb modern technológiával szerelnék fel az amerikaiak.

A sajtó által megkérdezett kormánytagokat nem zavarná, ha Starbucks nyílna a brit könyvárakban, amennyiben az megmentené azokat a bezárástól. Jelenleg mintegy 400 intézményt fenyeget a bezárás veszélye, de további 400 könyvtár könnyen hasonló helyzetbe kerülhet.

A kételyeket elhárítandó, David Cameron most ismét hitet tett a Nagy Társadalom felé való elkötelezettségéről. A bejelentés napján konkrét döntésekről is beszámolt a kormány, melyek értelmében:

– 200 millió fontból létrejön egy úgynevezett Big Society Bank, amely adományok helyett hitelezni fog a karitatív szervezetek, vagy helyi közösségek számára.

– az újonnan létrehozott bank általános hitelek helyett a közvetlen fejlesztésekre, beruházásokra ad hitelt a szociális rendszer aktorai (social entrepreneurship) számára.

– a büntetés-végrehatjás keretein belül három magáncég (Sodexo, Serco, Mitie) lesz felelős a közmunka (Community Payback) megszervezéséért.

Kósa Lajos Ferenc

Friss hírek