Új hős a jobboldalon

Néhány nap alatt új hős született az amerikai jobboldalon. Scott Walker, Wisconsin republikánus kormányzója ugyanis bejelentette, hogy az állam költségvetési hiányának a csökkentése céljából lefaragja az állami dolgozók juttatásait, és megvonja tőlük a kollektív szerződési tárgyalásokhoz való jogukat. A Walker-féle kezdeményezés értelmében az állami alkalmazottaknak a jövőben több nyugdíj- és egészségbiztosítási hozzájárulást is kellene fizetniük.

A felháborodás a szakszervezetek részéről várható volt, de kevesen csatlakoztak hozzájuk. A (főleg konzervatív oldalról érkező) pozitív sajtóvisszhang és közéleti támogatás, melyet Walker terve kapott, első pillantásra meglepőnek tűnhet, hiszen rendőrök, tanárok, tűzoltók fizetésének a csökkentéséről van szó. Ugyanakkor a versenyszférában dolgozó amerikaiak közül sokan rossz szemmel nézik, hogy az állami szférában dolgozók bére és juttatás-csomagja (különösen a nyugdíjak) az utóbbi évtizedekben gyorsabban nőttek, mint az övéik – egy átlagos amerikai tanár ugyanakkor évente csak 180 napot köteles dolgozni. Az állami dolgozók szakszervezetei ellen érzett harag most nagy segítségére van Walker kormányzónak, aki tüntetések ellenére is kijelentette, hogy nem áll el a tervétől.    

Hettyey András

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »