Egyiptomi események európai szemmel

A fontos közel-keleti eseményeknek az elmúlt években nagy visszhangja volt az európai muzulmán közösségekben. Három éve, amikor Izrael Gázát bombázta, forró volt a helyzet Párizsban és Brüsszelben, tavaly a palesztin területre tartó segélyhajók ügye indított kisebb mozgalmat Európában.

A arab világon most végigsöprő lázadásoknak ehhez képest meglepően kevés utcai megnyilvánulást keltett. „Csak” százas nagyságrendű tömegek tűntettek a párizsi, londoni, és a koppenhágai követségek előtt, Budapesten csütörtökre terveznek demonstrációt. Vajon mit éreznek az események láttán azok az Európában élő arab fiatalok, akik kívül maradtak az események epicentrumából?

A brüsszeli Kairó bárban egy kisebb csoport szótlanul nézte az élő közvetítést arról, hogyan ég le a kormányzó Nemzeti Demokrata Párt épülete. Múlt hét csütörtöktől, három napra szinte megszakadt a kapcsolatuk a rokonokkal. A kormány ekkor zárta le a facebookot és a twittert, majd pénteken elvágta az internetet és a telefonvonalakat. „Ölik az embereket. Nem tudok semmi mást, csak azt, amit az Al Dzsazírában látok”, sírt Laamia, aki fél éve hagyta ott a családot, hogy az Uniónak gyakornokoskodjon. Bár neves kereskedelmi iskolában végzett, a megfelelő kapcsolatok híján esélye sem volt jó állást találni otthon. 

Két tizenhét év körüli fiú reggel érkezett előre tervezett látogatásra a brüsszeli unokatestvérhez. „A járatok reggel még közlekedtek, de iszonyú tömeg van a reptéren, és már nem nagyon lehet kijönni”, mondják. Arckifejezésük a nevetés és a döbbenet között váltakozik. Láthatóan még nem tudják eldönteni, hogy jó heccként, vagy komolyan kezeljék a történteket. Sam viszont halál ideges, és azonnal haza akar utazni. Kilenc éve dolgozik pilótaként külföldön, Magyarországon szerzett engedéllyel. Most a kollegákat telefonálja körbe egy repülőjegyért. Csütörtökön este beszélt édesanyjával és a lánytestvérével, de a vonalat a beszélgetés közben elvágták, csak hétfőn tudott velük újra egyeztetni. „Ez semmihez sem hasonlítható. Itt nyolcvanmillió ember él, és a felkelést nem tervezték meg rendesen. Nagyon rossz irányba megy,” fakad ki, miközben észreveszi, hogy blokkolták Egyptair weboldalát is.

„A szívem mindenképpen ott van. Ki ne szimpatizálna ezekkel a tűntetőkkel, hiszen az igazságot akarják. Magyarországon is volt olyan időszak, amikor az embereknek elegük lett. Kívánom, hogy jól tudják használni azt az energiát, amit kaptak. Meg is kellene őrizni a szabadságot, és a szegények felemelésén dolgozni az elkövetkezendő években,” mondja immár Judit, aki évtizedek óta Kairóban él, de villámlátogatáson volt Budapesten, amikor a kitört a lázadás. Családja tanácsára még kivár, mielőtt visszautazna. 

Rajacic Ágnes

Friss hírek

50 forint lesz a visszaváltható palackok és fémdobozok betétdíja

A tervek szerint kötelező átvételt írnak elő a 400 négyzetmétert meghaladó eladótérrel rendelkező élelmiszer-értékesítőknek, forgalmazóknak az ezer főnél nagyobb népességű településeken. A visszaváltási díj 50 forint lesz az egyszeri felhasználásra alkalmas csomagolások, és a gyártók által meghatározott összegű a többször használható csomagolások esetében.

Read More »

Az EU a magyarok és a lengyelek nélkül is továbbviszi a migrációs paktumot

Nancy Faeser német belügyminiszter megerősítette, hogy a Tanácsban politikai megállapodás született csütörtökön az úgynevezett válságrendeletről. Magyarország és Lengyelország jelezte, hogy nem áll mellé, rajtuk kívül más állam nem nyilvánított negatív véleményt. Ebben a tekintetben feltételezzük, hogy ez a politikai megállapodás érvényes. - jelentette ki.

Read More »