Az SDF arra kéri az USA-t, hogy ne vonjon ki minden katonát Szíriából

Mazlum Abdi tábornok, az amerikai támogatást élvező Szíriai Demokratikus Erők (SDF) kurd-arab ernyőszervezet vezetője felkérte az Egyesült Államokat, hogy ne vonjon ki minden katonát Szíriából.

Az SDF vezetője egy észak-szíriai katonai támaszponton amerikai újságíróknak tartott sajtóértekezleten hétfőn azzal érvelt: a további katonai jelenlétre azért volna szükség, hogy megvédjék a kurdokat Törökországtól, valamint egész Szíriát attól, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet újra erőre kapjon. Abdi tábornok szerint 1500 amerikai katonának kellene a közel-keleti országban maradnia.

Az SDF fő erejét a kurd Népvédelmi Egységek (YPG) nevű milícia adja, amelyet Ankara terrorszervezetnek tekint, s ismételten katonai akciót helyezett kilátásba ellene.

„Úgy érzem, hogy az amerikai erőknek velünk kell maradniuk, nem szeretnénk, ha elhagynák Szíriát, de végül is övék a döntés” – fogalmazott a tábornok, aki nemcsak Washingtont, hanem Párizst és Londont is sürgette, hogy maradjanak az országban a francia, illetve brit csapatok.

Abdi felvetésére a Fehér Ház egyelőre nem reagált, az Egyesült Államok Középső Parancsnokságának vezetője, Joseph Votel azonban leszögezte: „jelenleg nem ezen az úton haladunk”, majd hozzátette, hogy a csapatkivonást végrehajtják.

Donald Trump amerikai elnök tavaly decemberben rendelte el, hogy a Szíriában lévő, valamivel több mint kétezer főt számláló katonai kontingenst teljes egészében vonják ki Szíriából. Bár tervét mind republikánus, mind demokrata párti politikusok bírálták, s Jim Mattis védelmi miniszter részben emiatt nyújtotta be lemondását, valamint John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó is a kontingens maradását szorgalmazza, az elnök eddig hajthatatlannak mutatkozott.

A The Wall Street Journal című lap értesülései szerint azonban a katonai vezetők készülnek arra is, hogy – a Fehér Ház álláspontjának megváltozása esetén – egy kisebb kontingens mégis maradna Szíriában. Maga Votel tábornok a hét végén szintén utalt rá, hogy „a hadsereg elég rugalmas ahhoz is, hogy néhány katona maradjon” Szíriában.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »