Tényleg kivonják az amerikai katonákat Szíriából

A Fehér Ház szerdán bejelentette, hogy megkezdődött az amerikai katonák kivonása Szíriából.

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet “territoriális kalifátusát” legyőzték, ezek a diadalok Szíriában azonban nem jelentik az Egyesült Államok vezette terrorellenes globális koalíció vagy az általa folytatott kampány végét. Az Iszlám Állam elleni küzdelem új szakaszba lép – fogalmazott közleményében az amerikai elnöki hivatal szóvivője magyarázatul arra, hogy megkezdődött az amerikai erők kivonása a polgárháború sújtotta közel-keleti országból.

Sarah Sanders leszögezte: az Egyesült Államok és szövetségesei továbbra is készen állnak “minden szinten” cselekedni, hogy megvédjék az amerikai érdekeket, és folytatják együttműködésüket, hogy megakadályozzák az iszlamista terroristák térnyerését, finanszírozását, támogatását, és beszivárgását “határainkon át”. Az amerikai védelmi minisztérium ezt követően közölte, hogy megkezdődött a katonák kivonásának folyamata.

A Reuters hírügynökségnek egy névtelenül nyilatkozó amerikai tisztségviselő elmondta: 24 órán belül kivonják az összes amerikai külügyi dolgozót Szíriából. A tisztviselő tudatta azt is, hogy az amerikai katonák csak azután térnek haza a közel-keleti országból, hogy végrehajtották a dzsihadisták elleni végső hadműveletüket. Ennek fényében az amerikai csapatkivonás 60 és 100 nap közötti időszakot fog igénybe venni.

A tisztségviselő hozzátette: a döntés azután született, hogy Donald Trump amerikai elnök a napokban telefonon beszélt Recep Tayyip Erdogan török államfővel. “Minden, ami azután következett, az a telefonhívás során született megállapodás végrehajtása” – mondta.

Erdogan a közelmúltban többször kilátásba helyezte, hogy országa újabb katonai beavatkozást indíthat az Eufrátesz folyótól keletre fekvő, kurdok lakta vidéken, ahol az Egyesült Államok az Iszlám Állam maradék állásainak felszámolására hivatkozva továbbra is fegyverekkel látja el és kiképzi a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milíciát.

Törökország újabb hadműveletet indít a kurdok ellen Szíriában

Hivatalos források szerint jelenleg több mint kétezer amerikai katona tartózkodik Szíriában, hogy segítse a lázadókat az Iszlám Állam legyőzésében. Elsődleges feladatuk a a helyi erők kiképzése volt a terroristák elleni küzdelemben. Az Iszlám Állammal szembeni koalíció szerdai tájékoztatása szerint a múlt héten 208 légitámadást hajtottak végre a terrorista szervezet állásai ellen.

Az amerikai hadsereg és a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milícia konvoja halad Szíria és Törökország határán, al-Ghanamya falu közelében 2017 április 29-én. (EPA/YOUSSEF RABIE YOUSSEF)

Moszkva üdvözölte az amerikai lépést

Az amerikai csapatkivonás Szíriából jó lehetőséget teremt a politikai rendezésre az arab országban – közölte Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerdán. “Az igazán nagy történet, amely kialakulhat ebből a döntésből, nem más, mint a valós esély a politikai rendezésre” – fogalmazott.

Mint mondta, az amerikai csapatkivonásról szóló döntés reményt ad a szíriai et-Tanf térségében a helyzet javulására is. Et-Tanfban van az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció egyik bázisa. “Felcsillan a remény, hogy erre a Szíria térképén lévő helyszínre is elérkezik a béke, mint ahogy Aleppóba és a többi szíriai városba és településre is elérkezett. Amíg ott voltak az amerikaiak, erre nem volt remény” – fejtette ki Zaharova, majd hozzátette: a szíriai alkotmányozó bizottság megteremtésének most már jó kilátásai vannak.

Az orosz külügyi szóvivő emlékeztetett: az előző nap az “asztanai hármak” (Moszkva, Ankara, Teherán) külügyminiszterei közös nyilatkozatot fogadtak el, miszerint erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy a szíriai alkotmányozó bizottság már 2019 elején megkezdhesse munkáját, s átadtak a világszervezetnek egy névsort is a testület lehetséges tagjaival.

“Annak tükrében, amit most hallani a Fehér Házból, ennek a kezdeményezésnek, amelyet most az ENSZ-nek meg kell valósítania, nem rossz kilátásai támadtak” – mondta, majd kijelentette: az Egyesült Államok kezdi megérteni, hogy az asztanai hármas munkájával szembeszegülve, saját maga ellen dolgozik. Mint mondta, Washington azzal próbálkozott, hogy az asztanai formátumban végzett munkát teljesen hiteltelenné tegye és eredménytelenségét bizonygassa.

“De a tény az tény marad, gigászi munkát végeztünk, és a világ ennek szemtanúja lehetett tegnap. Ezért az asztanai hármas munkájával szembe szállni annyit jelent, mint saját magunk ellen dolgozni, s az Egyesült Államok kezdi ezt megérteni” – hangoztatta Zaharova.

A szíriai alkotmányozó bizottságnak kulcsszerepet szánnak egy új alkotmány kidolgozásában, a következő választások megtartásában és a polgárháború lezárásában.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/dpa/TASZSZ/Kitekintő

Friss hírek

Új elnöke lett a vezető román kormánypártnak

Florin Citu kormányfőt választotta a következő négy évre elnökévé szombaton a román kormány vezető erejét képező Nemzeti Liberális Párt (PNL). A feszült légkörű tisztújításon Citu 2878 szavazatot, ellenfele, a pártot négy éve vezető Ludovic Orban képviselőházi elnök 1898 voksot kapott.

Read More »

30 nap haladékot kapott az Evergrande

A 305 milliárd dolláros hiteltartozást felhalmozott Evergrande csütörtökön elmulasztotta egyik dollárkötvénye kamatainak kifizetését, ezzel közelebb került egy esetleges törlesztési csődhöz. A nemfizetés napjától 30 napos türelmi időszak indult, ha ez alatt nincs megoldás, jöhet a csőd. 

Read More »