Az EU is szankciókat léptetett életbe a Szkripal-ügy kapcsán

Kilenc magánszemély és egy szervezet ellen is szankciókat léptet életbe az Európai Unió különböző vegyi támadásokkal, például a Szkripal-üggyel összefüggésben – jelentették be hétfőn Brüsszelben. A nagyköveti szinten már múlt héten elfogadott új büntetőintézkedésekre a végső pecsétet az uniós tagállamok külügyminiszterei ütötték rá hétfői tanácsülésükön.

Négy orosz állampolgárt sújtottak korlátozásokkal: az orosz katonai hírszerzés (GU) vezetőjét és helyettesét, illetve két munkatársát, a Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynök és lánya tavalyi angliai megmérgezésével vádolt Alekszandr Petrovot és Ruszlán Bosirovot. Rajtuk kívül felkerült a szankciós listára a vegyi fegyverek kifejlesztéséért és gyártásáért felelős szíriai szervezet (SSRC) és annak öt helyi munkatársa is.

A szankciók vagyonbefagyasztást és beutazási tilalmat foglalnak magukban.

Ezek az első büntetőintézkedések a vegyi fegyverek használatának és elterjedésének visszaszorítását célzó új EU-s szankciós rendszer keretében, amelyet szakértők szerint a szíriai és orosz támadásokra reagálva fogadtak el tavaly októberben.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Tavaly március 4-én az orosz, majd a brit hírszerzésnek is dolgozó Szergej Szkripal és lánya súlyos mérgezéses tünetekkel került az angliai Salisbury kórházába. A volt kettős ügynök és lánya hosszas kezelést követően végül felépültek, s azóta ismeretlen helyen tartózkodnak. A brit hatóságok szerint a merényletkísérletet a GU két ügynöke követte el a szovjet hadsereg által kifejlesztett, Novicsok nevű méreggel, az orosz kormány azonban tagadja, hogy közük lenne az ügyhöz, a két gyanúsított pedig azt állítja, hogy csak turistaként jártak Salisburyben a támadás időpontjában.

Az EU szíriai szankciós listája is új nevekkel bővült

Tizenegy üzletember és öt vállalat nevét vette fel a szíriai polgárháborúval kapcsolatos szankciós listájára hétfőn az Európai Unió, amiért támogatják a damaszkuszi rezsim működését vagy profitálnak belőle.

A tagállamok külügyminisztereinek brüsszeli tanácsülésén született döntés nyomán immár 270-re emelkedett azoknak a magánszemélyeknek száma, akik ellen beutazási tilalmat és vagyonbefagyasztást rendelt el az Európai Unió a civil lakosság erőszakos elnyomása miatt, illetve azért, mert a rezsim kedvezményezettjei vagy támogatói. Emellett korlátozások vannak érvényben 72 jogi személy ellen is.

A listára most felkerült személyek luxusingatlan-beruházásokban és más kormányzati támogatású projektekben vettek részt.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »