Trump és Erdogan igyekszik elsimítani az országaik közti újabb vitát

Egy, a terrorizmustól „megtisztított”, esetleges észak-szíriai biztonsági övezet kialakításáról beszélt Recep Tayyip Erdogan török és Donald Trump amerikai elnök hétfőn telefonon – közölte a török államfői hivatal.

Bár a beszámoló a tervezett zónával kapcsolatos részletekre, köztük annak elhelyezkedésére nem tért ki, a biztonsági övezet ötlete vélhetően összefüggésben áll a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milíciával, miután az YPG-t illető nézeteltérés Ankara és Washington között a közelmúltban ismét összeszólalkozásokhoz vezetett. Míg Ankara a törökországi kurd szeparatistákkal szövetséges terrorszervezetet, addig Washington az Iszlám Állam elleni leghatékonyabb szíriai szövetségesét látja a kurd milíciában.

Ankara a napokban azt is nehezményezte, hogy Washington a szíriai kurdok képviselőjének tekinti az YPG-t és nem választja külön a népcsoportot a többségében kurdok alkotta milíciától.

Erdogan a hétfői beszélgetésben hangsúlyozta: Törökországnak semmi problémája nincs a kurdokkal, Ankara céljaa kilátásba helyezett újabb észak-szíriai török hadművelet keretében – a nemzetbiztonságát fenyegető terrorszervezetek, így az Iszlám Állam és az YPG elleni harc.

Az YPG ellenőrizte észak-szíriai területekről tervezett amerikai csapatkivonásra vonatkozóan Erdogan közölte Trumppal: országa kész NATO-szövetségesének, az Egyesült Államoknak minden támogatást megadni ebben a folyamatban. A török államfői hivatal közlése alapján a két vezető egyetértett abban, hogy nem szabad lehetőséget adni azoknak, akik meg akarják akadályozni a mintegy 2000 amerikai katona kivonását.

A beszélgetés során Erdogan és Trump a kétoldalú gazdasági kapcsolatok előmozdításában is megállapodott.

  • Előzmények

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »