Megint egymásnak feszült az USA és Törökország

Donald Trump amerikai elnök gazdasága tönkretételével fenyegette meg Törökországot egy Twitter-bejegyzésben vasárnap este, ha a török hadsereg kurdokat támadna Szíriában az amerikai katonák kivonása közben. Az elnök ugyanakkor a kurdokat is óva intette: „ne provokálják Törökországot”.

A mikroblog-bejegyzésben Trump azt írta: „Oroszország, Irán és Szíria voltak a legnagyobb haszonélvezői az Egyesült Államok azon hosszú távú politikájának, amely a természetes ellenség, vagyis az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet szíriai hadállásainak felszámolását célozza. Nekünk is hasznunkra válik, de most itt az ideje, hogy hazahozzuk katonáinkat. Vessünk véget a soha véget nem érő háborúknak”.

Egy következő Twitter-üzenetben az elnök megjegyezte: az amerikai katonák régóta esedékes kivonása közben is harcolni fognak az Iszlám Állam ellen, több irányból támadva a terroristák hadállásait.

Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő az amerikai elnök fenyegetőzésére válaszul – szintén Twitteren – a török-amerikai stratégiai partnerségre vonatkozó várakozásainak adott hangot, mondván: Törökország a stratégiai partnerséghez illő viselkedést vár az Egyesült Államoktól, és nem akarja, hogy kapcsolatukat „terrorpropaganda árnyékolja be”.

Ankara és Washington ugyanis eltérő nézeteket vall a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milíciával kapcsolatban. Míg Ankara a törökországi kurd szeparatisták szíriai szárnyának, nemzetbiztonsági fenyegetésnek, valamint terrorszervezetnek tartja az YPG-t, addig a kurd fegyveresek Washington számára a leghatékonyabb szövetségest jelentik az Iszlám Állam terrorszervezet dzsihadistái elleni harcban.

Kalin üzenetében ismét leszögezte: „végzetes hiba” azonosnak tekinteni a szíriai kurd népcsoportot és az YPG-t. Ankara Szíriában nem a kurdok, hanem terroristák ellen küzd – hangoztatta a szóvivő, hozzátéve, hogy Törökország megvédi a szíriaiakat, beleértve az ottani kurdokat is a terrorizmus minden fenyegetésétől. „Terroristák nem lehetnek Washington szövetségesei” – nyomatékosította Kalin, majd jelezte: Ankara folytatja a küzdelmet az YPG és az Iszlám Állam ellen is.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter egy hétfői sajtótájékoztatóján kiemelte: stratégiai partnerek nem a közösségi médián keresztül kommunikálnak. Hangoztatta továbbá, hogy a kurdok legnagyobb barátja Törökország. Cavusoglu úgy vélte, hogy Trump Twitter-üzenete „belpolitikai célzatú”, miután az amerikai elnökre „komoly nyomás nehezedik” a biztonsági szervek részéről – amelyek ellenzik Trump csapatkivonásra irányuló törekvéseit. Ankara semmilyen – így a gazdaságra irányuló – fenyegetéstől sem fél, mert az nem vezet sehová – hívta fel a figyelmet a török diplomácia vezetője.

Fahrettin Altun, a török elnök kommunikációs igazgatója hétfőn reggel Twitter-üzenetben azt írta: a török állam nem ellensége, hanem pártfogója a kurdoknak. Törökországnak a kurdokkal „semmi gondja nincs, nekünk a PKK-val és annak szíriai ágával van dolgunk” – szögezte le a Délkelet-Törökországban évtizedek óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspártra utalva. „Törökország eltökélten folytatja a terrorizmus elleni harcot” – tette hozzá.

  • Előzmények
Az amerikai csapatok fokozatos kivonását az amerikai elnök azután jelentette be, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök újabb észak-szíriai hadművelettel fenyegetőzött a Washington támogatta kurd milicisták ellen.

A múlt hét elején John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó Jeruzsálemben tárgyalt, és azt mondta: Törökország támadni akarja a szíriai kurdokat. Ankarát feldühítette a kijelentés, és Erdogan a „legalávalóbb, legbecstelenebb és legrondább” rágalomnak minősítette Bolton szavait. A nemzetbiztonsági tanácsadó egy pénteki rádióinterjúban követelte, hogy Ankara vállaljon kötelezettséget Washington kurd szövetségeseinek biztonságáért.

Szíriáról tárgyalt Törökország és az USA

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »