Nem szabad alábecsülni Ukrajna Donald Trumpját

Ha bármely országnak jó oka van csalódottnak lenni a politikai elitjével kapcsolatban, akkor az Ukrajna. Ezért nem szabad máris leírni a márciusi elnökválasztáson induló Volodimir Zelenszkij népszerű ukrán komikust, aki Donald Trump-féle, populista kampányt indított.

Petro Porosenko jelenlegi elnök jelentős erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy másodjára is megválasszák: támogatja az ukrán nyelv használatát és a hadsereget, valamint elérte, hogy Moszkvától függetlennek nyilvánítsák az ukrán ortodox egyházat. Mindezek ellenére nem lehet biztos a győzelmében, a verseny ugyanis igen szorosnak ígérkezik. Az eddigi felmérések szerint mindegyik jelölt támogatottsága 15 százalék alatt van. Ebből Zelenszkij a második helyen áll Julija Timosenko mögött, megelőzve Porosenkót.

Ez a bizonytalanság és bizalmatlan hangulat termékeny talajt biztosít a populista erőfeszítéseknek, és Zelenszkij ezt szemérmetlenül ki is használja. Ismertségét nagy sikerű televíziós humorestjeivel alapozta meg, műsorai ma is a legnépszerűbbeknek számítanak Ukrajnában, és ezekben előszeretettel figurázza ki a politikusokat. Az utóbbi időben pedig egy népszerű rövidfilmsorozatban is látható („A nép szolgája” címmel), amiben „véletlenül” egy középiskolai tanárból lett elnököt alakít.

Egészen szilveszter estig csak találgatták, hogy Zelenszkij elindul-e az elnöki tisztségért. Éjfél előtt nem sokkal aztán jött a meglepetés: miközben az összes országos adón Porosenko hagyományos újévi köszöntőjét közvetítették, a második legnézettebb tévének számító 1+1 csatornán a humorista – eloszlatva a találgatásokat – bejelentette: indul a március végi megmérettetésen. A merész lépés rosszallási hullámot indított el a közösségi médiában, elsősorban Porosenko támogatói részéről, akik azzal érveltek, hogy a „bohóc” nevetség tárgyává degradálja az elnökség intézményét. Zelenszkij-t azzal is meggyanúsították, hogy Igor Kolomoisky oligarcha bábja, aki nem mellesleg az 1+1 tévéadó tulajdonosa.

Akár igazak a milliárdos támogatásáról szóló hírek, akár nem – ezt mindketten tagadták –, az vitathatatlan, hogy a komikus tudja, hogyan adhatja meg az embereknek azt, amit akarnak. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy amikor csapattagokat toborzott választási kampányához, egyetlen feltételt támasztott a jelentkezőkkel szemben: nem lehet politikai tapasztalatuk – ez pedig rendkívül imponáló lehetett az ukrán választók szemében, akiknek elegük van az ígérgető, többször leszerepelt politikusokból, és új arcokra vágynak.

Emellett a humorista ügyesen taktikázik: számtalan videót tölt fel Facebook oldalára, amelyekben kampányáról és Ukrajna jövőjéről beszél. Legutóbbi bejelentkezésében elmagyarázta, hogy nem irányoz elő semmiféle célkitűzést, mint a régi politikusok, mert mindannyian ugyanazokat az ígéreteket teszik, amelyeket aztán soha nem váltanak valóra. Ehelyett inkább azt kérte az ukránoktól, hogy mondják el neki, szerintük mi az az öt probléma, amivel a vezetésnek leginkább foglalkoznia kellene. Ezután indítványozta, hogy a gondokra a megoldást is együtt keressék majd – egy hasonló videós felhívás keretén belül.

A közvetlen demokrácia ismétlődő motívum Zelenszkij kampányában. Egy decemberi interjúban elmagyarázta a kelet-ukrán konfliktusra szerinte legmegfelelőbb megoldást: a szavazóknak adná az utolsó szó jogát, hogy ők rendelkezzenek az oroszokkal való esetleges kompromisszumról.

Itt fontos megemlíteni, hogy az Oroszországgal kötendő kompromisszumról szóló beszélgetés veszélyes az ukrán politikusok népszerűsége szempontjából. Elfogadhatóbb egy katonai megoldás ajánlata, még akkor is, ha a kormány nem igazán képes végrehajtani azt. Ráadásul Zelenszkij múltja Oroszországgal kissé aggasztja a nacionalistákat. Bár folyékonyan beszél ukránul, ő maga orosz anyanyelvű. Emellett filmjei és televíziós sorozatai ugyanolyan jól teljesítettek Ukrajnában és Oroszországban, ahol cégének volt egy forgalmas leányvállalata.

Ugyanakkor az Zelenszkij malmára hajtja a vizet, hogy ő nem hivatásos politikus, továbbá aligha lehet rá következetlen, oroszbarát emberként tekinteni: miután az oroszok 2014-ben elcsatolták a Krím-félszigetet Ukrajnától, a komikus határozottan elítélte az incidenst, bezárta a moszkvai leányvállalatot, és nem volt hajlandó Oroszországba utazni, illetve részt venni az orosz oligarchák partijain, mint ahogy azt egyébként a múltban előszeretettel tette.

Zelenszkij naiv kijelentése, miszerint bármilyen tárgyaláson képes megállni a helyét – akár még Putyinnal is –, Donald Trump amerikai elnök afeletti meggyőződését tükrözi, hogy a korábbi elnökök nem voltak annyira tehetséges tárgyalók, mint ő. Egy decemberi interjú során, amikor megkérdezték tőle, hogy szerinte Trumppal is sikeres tárgyalásokat tudna-e folytatni, Zelenszkij nevetve azt válaszolta: „Persze, hiszen egy fából faragtak bennünket!”

A TV-ről szólva Zelenszkij bizalmi indexe veri Trumpét: ő nem csak egy híresség, hanem sikeres szakember. Mindazonáltal ez nem feltétlenül jogosítja fel arra, hogy átvegye az irányítást egy háborúban és válságban szenvedő, az oligarchák fogságában vergődő politikai elit által vezetett ország felett. Emellett kampányfinanszírozási forrásai sem teljesen világosak, illetve – csakúgy, mint bármely más populista politikus – nem tudja megmagyarázni, hogy miért sikerülhet épp neki az, amiben eddig mindenki más kudarcot vallott.

Miután azonban több, mint két évtizede ugyanazon poszt-szovjet elit különböző permutációi uralkodnak Ukrajnában – ennek Porosenko is része, annak ellenére, hogy a korrupcióellenes forradalom után került hatalomra –, a szavazók nincsenek hozzászokva a profi irányításhoz és a technokráciához. Ez az oka annak, hogy a jelenlegi elnök nem csinál semmit, csak és kizárólag nacionalista üzenetekkel dobálózik.

Lévén Zelenszkij az ukrán showbiznisz legnagyobb sztárja és az egyik legfontosabb ukrán jellemvonáshoz való hozzáállása – a társadalom kollektív bölcsességének tiszteletben tartása – erős üzenetet közvetít, hatalmas versenytárs lesz mind Porosenko, mind Julija Timosenko korábbi miniszterelnök számára. A meglepetésekkel telinek ígérkező kampány után könnyen lehet, hogy ő lesz az, aki utoljára nevet.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Bloomberg

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »