Újabb miniszterétől válik meg Donald Trump

Ryan Zinke amerikai belügyminiszter távozását jelentette be szombaton Donald Trump amerikai elnök Twitter-üzenetben.

Az amerikai elnök mikroblogján közölte, hogy Zinke az év végéig távozik hivatalából, utódját a jövő héten nevezi meg. Trump nem említette a majdnem két éve hivatalban lévő belügyminiszter távozásának indokát, ugyanakkor közölte, hogy Zinke „sokat elért hivatali ideje alatt”.

A belügyminiszter ellen szövetségi vizsgálat folyik egyebek között hivatali visszaélés gyanúja, politikai tevékenysége, illetve túlzottan magas utazási kiadásai miatt.

Az AP amerikai hírügynökség megjegyzi, hogy Zinke hetekkel azelőtt távozik tisztségéből, hogy a novemberi félidős választásokon a képviselőházban többségbe került demokraták átveszik az alsóház irányítását, így a hatalmi viszonyok eltolódása miatt további vizsgálatokra lehet számítani.

Ryan Zinke vezető szerepet játszott Trump arra irányuló erőfeszítéseiben, hogy a környezetvédelmi szabályok enyhítésével támogassa a hazai energiaszektor fejlesztését. Az 51 éves politikus többek között csökkentette a természetvédelmi területek kiterjedését, és javasolta az amerikai tengerparti vizeken történő olajkitermelést.

Környezetvédők mellett Chuck Schumer, a szenátus demokrata frakciójának vezetője is üdvözölte Zinke távozását posztjáról: „Ryan Zinke volt a kabinet egyik legkártékonyabb tagja, ahogy a környezettel, értékes közföldjeinkkel bánt, és ahogy kormányzati pozícióját saját hitbizományaként kezelte” – írta Schumer Twitter-bejegyzésében.

Washington, 2018. december 15.
Ryan Zinke amerikai belügyminiszter George H. W. Bush volt amerikai elnök búcsúztatására érkezik a washingtoni törvényhozás épületébe 2018. december 3-án. Donald Trump amerikai elnök 2018. december 15-én Twitter-üzenetben közölte, hogy Zinke az év végéig távozik hivatalából. Ryan Zinke szövetségi vizsgálattal néz szembe egyebek között hivatali visszaélés gyanúja, politikai tevékenysége, illetve túlzó utazási kiadásai miatt.
MTI/EPA POOL/Shawn Thew

Az Egyesült Államokban a belügyminisztérium más országtól eltérően nem a belbiztonságért felelős tárca. Ezt a feladatot az igazságügyi és a belbiztonsági tárcák látják el. A belügyminisztérium alá tartozik az Egyesült Államok tulajdonában álló közföldek mintegy ötödének menedzselése, köztük a Yellowstone és a Yosemite természetvédelmi parké. Az amerikai belügyminisztériumnak mintegy 70 ezer alkalmazottja van.

Donald Trump 2017 eleji hivatalba lépése óta tucatnyi személycsere történt az amerikai kormányban. Trump felkérésére november 7-én lemondott Jeff Sessions igazságügyi miniszter, december 8-án pedig az amerikai elnök bejelentette, hogy az év végéig távozik hivatalából John Kelly, a washingtoni Fehér Ház kabinetfőnöke, akinek helyét Mick Mulvaney, a Fehér Ház eddigi költségvetési igazgatója veszi át.

Forrás: MTI/Reuters/AP/dpa

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »