Már Oroszország a világ második legnagyobb fegyvergyártója

Oroszország lépett elő a világ második legnagyobb fegyvergyártójává az Egyesült Államok után – állapította meg hétfőn közzétett éves jelentésében a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI).

A svéd parlament által 1966-ban alapított intézet szerint Oroszország megelőzte Nagy-Britanniát, amely 2002 óta tartotta magát a második helyen, de továbbra is vezeti a fegyvergyártó országok rangsorát Nyugat-Európában.

A SIPRI beszámolója alapján a 100 legnagyobb fegyvergyártó cég összesen 398,2 milliárd dollár értékben adott el fegyvereket és védelmi szolgáltatásokat ügyfeleinek tavaly, ami 2,5 százalékos növekedést jelent 2016-hoz mérten. Ebből orosz fegyverkezési vállalatok 9,5 százalékkal, vagyis 37,7 milliárd dollárral részesedtek, ami 2016-hoz képest 8,5 százalékos növekedést jelent.

A jelentés a belföldi és a külföldi fegyvereladásokat egyaránt tartalmazza, ugyanakkor nem foglalja magában – a megbízhatatlan statisztikákra tekintettel – a kínai vállalatokat.

Siemon Wezeman, a SIPRI vezető kutatója szerint az orosz fegyvergyártók 2011 óta jelentős növekedési pályán vannak. „Ez összhangban van Oroszország megnövekedett védelmi kiadásaival, hogy korszerűsíteni tudja fegyveres erőit” – mondta.

A SIPRI-jelentések történetében először került be az egyebek mellett korszerű légvédelmi eszközöket gyártó moszkvai székhelyű Almaz-Antej vállalat a világ tíz vezető fegyvergyártó cégét felsoroló listára. Az Sz-400-as légvédelmi rendszereket is gyártó cég tavaly 8,6 milliárd dollár értékben adott el fegyvereket.

Összességében azonban továbbra is az Egyesült Államok uralja a rangsort 42 céggel, amelyek a fegyvereladások 57 százalékát bonyolították le tavaly 226 milliárd dollár értékben. Köztük van a világ legnagyobb fegyvergyártó cége, a Lockheed Martin.

A világviszonylatban harmadik helyre szorult Nagy-Britannia 35,7 milliárd dollár értékű fegyvereladással továbbra is vezet Nyugat-Európában, amely összesítve 95 milliárd dollár értékben adott el haditechnikát 2017-ben.

A SIPRI jelentős fejleményként értékeli, hogy a török fegyvergyártó vállalatok 2016-hoz képest 24 százalékkal növelni tudták az eladásokat. Az intézet másik kutatója, Pieter Wezeman szerint ez Törökország azon ambíciójára vezethető vissza, hogy fejlessze fegyveriparát, így téve eleget saját növekvő keresletének és annak, hogy csökkentse függőségét a külföldi beszállítóktól.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AP/dpa

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »