Szakadt a belga koalíció, kisebbségi kormány alakul

Kisebbségi kormányt alakít Charles Michel belga kormányfő, miután lemondott a legnagyobb koalíciós partner, a jobboldali Új Flamand Szövetség (N-VA) nevű flamand nacionalista párt három minisztere és két államtitkára. Fülöp belga király elfogadta a lemondásokat és jóváhagyta az új kormány összetételét – közölte vasárnap a belga sajtó.

Az Új Flamand Szövetség – négy év közös kormányzás után és öt hónappal a következő, májusban esedékes parlamenti választások előtt – azért döntött a kormányból való kilépés mellett, mert nem tudták áthidalni a közte és a másik három koalíciós párt között kialakult mély nézetkülönbségeket az ENSZ migrációs csomagjáról.

A belga parlament nagy többséggel biztosította támogatásáról az ENSZ migrációs megállapodását csütörtök este, de az Új Flamand Szövetség, valamint az erősen jobboldali irányultságú, populista Flamand Érdek (Vlaams Belang) és a Néppárt (PP) a dokumentum aláírása ellen szavazott.

Az N-VA frakcióvezetője előzőleg leszögezte, hogy nem lépnek ki a kormánykoalícióból a vita miatt, azonban azt hangsúlyozta, hogy a parlamenti szavazásnak nincs jogi kötőereje, az ügyben a kabinetnek kell döntenie konszenzusos alapon, ennek hiányában a miniszterelnök a kormány támogatása nélkül írhatja alá az egyezményt.

Bart De Wever, az N-VA elnöke szombaton ultimátumot adott a miniszterelnöknek, miszerint pártja kilép a kormányból, ha Charles Michel elutazik Marrákesbe és aláírja az ENSZ-egyezményt. A kormány szombat esti ülésén azonban nem sikerült megegyezni, a miniszterelnök megerősítette, hogy aláírja a megállapodást, és gondoskodik a távozó miniszterek pótlásáról. Az éjszakába nyúló rendkívüli kormányülés hamar véget ért, mivel Michel bejelentését követően Jan Jambon belügyminiszter és Theo Francken menekültügyi és migrációs államtitkár elhagyta a termet.

Brüsszel, 2018. december 6.
Belga képviselők a parlament plenáris ülésén Brüsszelben 2018. december 6-án.
MTI/EPA/Stephanie Lecocq

A VRT flamand közszolgálati televízió beszámolója szerint a lemondó politikusok feladatait több kormánytag között osztják szét.

Theo Francken portfólióját Maggie de Block szociális és közegészségügyi miniszter kapja meg, a menekültügy és a migráció korábban is hozzá tartozott. Zuhal Demir, esélyegyenlőségért és a tudományos életért felelős államtitkár feladatait Denis Ducarme, a kis- és középvállalkozások, vállalkozók és a mezőgazdaság ügyeinek minisztere kapja meg.

Steven Vandeput védelmi miniszter feladatai Didier Reynders külügyminiszterhez kerülnek. Alexander de Croo miniszterelnök-helyettes veszi át a pénzügyminisztérium irányítását Johan Van Overtveldttől, míg Jan Jambont Peter de Crem külkereskedelmi államtitkár váltja fel a belügyminisztérium élén.

A miniszterelnök vasárnap találkozott Fülöp belga királlyal, aki elfogadta a lemondásokat és jóváhagyta az új kormány összetételét.

Forrás: MTI/dpa/Reuters

Friss hírek

Hogyan védd a lábaidat, ha sokat állsz? (x)

Vannak olyan szakmák, olyan munkakörök, amelyekben kifejezetten sokat kell állni. Akár egyhelyben, akár folyamatos mozgásban vagyunk, a lábunk nagy terhelésnek van kitéve. Hosszú távon ez okozhat lábdagadást, visszereket, súlyosabb esetben pedig trombózist is.

Read More »