Egy török napilap szerint csak mese a szaúdiak verziója Hasogdzsi haláláról

A Hürriyet török napilap  szerint nem csak egy, hanem két hangfelvétel is van Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságíró megöléséről. Eddig egy hangfelvétel volt ismert, amelynek tanúsága szerint szaúdi ügynökök gyilkolták meg a kormánykritikus újságírót Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán.

Abdulkadir Selvi, a Hürriyet tekintélyes publicistája  pénteki cikkében arról ír, hogy a másik hangfelvétel  közvetlenül a gyilkosságot megelőző időből származik, s tartalma ellentmond Hasogdzsi halála Rijád által felvázolt verziójának. Selvi szerint a 15 perces felvételen a Szaúd-Arábiából érkezett különleges kommandó tagjai már Hasogdzsi konzulátusra érkezése előtt a gyilkosság előkészületeiről beszéltek, s kísérletet sem tettek a tárgyalásra, hanem rögvest megfojtották, mihelyt az újságíró belépett a diplomáciai képviseletre.

Ez a változat teljességgel ellentétes a szaúdi ügyészség beszámolójával, miszerint az újságíró hazaszállítása céljából Isztambulba utazó csoport vezetője adott utasítást Hasogdzsi meggyilkolására, miután szép szóval nem tudták rávenni arra, hogy hazaszállítsák. 

Selvi szerint a török hatóságok emellett rögzítették a szaúdi csoport tagjainak a gyilkosságot követően külföldön lévő beszélgetőpartnerekkel folytatott telefonbeszélgetéseit is.

Dzsamál Hasogdzsi szaúd-arábiai újságíró portréjával tiltakoznak az újságíró meggyilkolása ellen Szaúd-Arábia törökországi konzulátusánál Isztambulban 2018. október 25-én, három héttel az után, hogy az ügyintézésért folyamodó Hasogdzsit megölték Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán. MTI/EPA/Erdem Sahin

 

Az egyik kormányközeli médiavállalathoz tartozó török lap azt követően hozta nyilvánosságra az újabb értesülést, hogy csütörtökön a szaúdi ügyészség halálbüntetést kért öt vádlottra a Hasogdzsi halála miatti büntetőperben, s részleteket közölt az elkövetésről. Az eljárásban további tíz ember ül a vádlottak padján, viszont a sivatagi királyság nagyhatalmú trónörökösét, Mohammed bin Szalmánt teljesen tisztára mosták az ügyben.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szinte haladéktalanul bírálta a szaúdi vádhatóság nyilatkozatát, mondván az nem teljesen kielégítő. Ugyanakkor leszögezte: a gyilkosságot már előre kitervelték.

Törökország Hasogdzsi halála óta folyamatosan nyomás alatt tarja Szaúd-Arábiát a konzulátusból származó – sajtón keresztül kiszivárogtatott – információkkal, amelyek eredete máig nem tisztázott.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa/AFP

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »